دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
کتاب‌ها سفیر خوبی برای آشنایی مردم با بحران‌های اقلیمی هستند

یک پژوهشگر معتقد است؛ امروزه مردم باید در مورد بحران‌های اقلیمی دانش بیشتری از گذشته و کتاب‌ها می‌توانند عموم مردم را با پیامدهای تغییرات اقلیمی آشنا کنند. در واقع مردم باید با ادبیات و کلیدواژه‌های تغییرات اقلیمی آشنا شوند.

مرتضی اسماعیل‌نژاد، نویسنده و پژوهشگر در علم اقلیم‌شناسی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با اشاره به اهمیت رواج کلیدواژه‌های دانش اقلیم‌شناسی در میان مردم و فهم دقیق آن‌ها از شرایط تغییرات اقلیمی گفت: امروزه بیش از هر زمان دیگری لزوم ترویج علم در دانش اقلیم‌شناسی احساس می‌شود و کتاب‌ها بستر مطمئنی برای اشاعه اطلاعات دقیق هستند؛ به عبارت دیگر هرچقدر شرایط پژوهشی برای پژوهشگران در این عرصه فراهم باشد، امکان انتقال اطلاعات برای عموم هم بیشتر خواهد شد.
 
وی ادامه داد: امروزه باید این روند جا بیفتد تا در مورد بحران های اقلیم اطلاع‌رسانی زیادی صورت بگیرد و عموم مردم را با پیامد های تغییرات اقلیمی آشنا کنیم. مردم باید با ادبیات و کلیدواژه‌های تغییرات اقلیمی آشنا شوند.
 
این اقلیم‌شناس با اشاره به معضلات اصلی در پژوهش‌های اقلیمی گفت: در کل اصلی‌ترین معضل در تحقیقات و پژوهش‌های اقلیمی دسترسی به داده‌های مرتبط با پژوهش‌ها است و ما در کشور به‌شدت با مشکل مواجه هستیم و گفتنی است، اغلب پژوهشگران باسابقه از پایگاه‌های جهانی استفاده می‌کنند و از سازمان‌های داخلی استفاده نمی‌کنند.
 
وی در پاسخ به این پرسش که مولفه سازگاری با شرایط گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی در زندگی مردم تا چه‌حد مهم است، گفت: به اعتقاد من علاوه بر کاهش میزان انتشار کربن و پیگیری روش‌هایی برای این منظور، برای مقابله با گرمایش جهانی باید راهکارهای سازگاری را پیگیری کنیم و در حقیقت خود را با این شرایط سازگار کنیم. گفتنی است ما راهی جز سازگاری زندگی خود بر مبنای رفتارهای تغییرات اقلیمی نداریم و باید روش های نوینی را پایه گذاری کنیم. در نهایت در مواردی چون مصرف بهینه منابع آب و تغییر الگوی کشت در کشاورزی و استفاده از ظرفیت های طبیعی باید در راستای تغییرات اقلیمی نگاه شود.
 
اسماعیل‌نژاد گفت: یکی از معظلات اطلاع‌رسانی در بحث رواج دانش در زمینه اقلیم و تغییرات اقلیمی فرآیند ترویج علم است. متاسفانه کتاب‌های زیادی در بستر ترویج علم در این زمینه در کشور نوشته نشده است و شاید تعداد آن به اندازه انگشت‌های یک دست هم نشوند و اغلب تلاش‌ها در حوزه کتاب تخصصی بوده است. یکی از کاستی‌هایی که در جامعه وجود دارد، این است که زبان هواشناسان و اقلیم‌شناسان با مردم یکی نیست و به همین دلیل مردم درک بهتری از فرآیندهای تغییر اقلیم ندارند.

وی لزوم کسب آگاهی از وضعیت اقلیم و هوا را برای عموم مردم لازم دانست و در این باره تاکید کرد: از آنجایی که داده‌های مربوط به وضعیت هوا و اقلیم در لایه‌های مختلف جامعه مورد استفاده قرار می‌گیرد و تمامی مردم به این اطلاعات نیاز دارند، باید به‌راحتی در اختیار پژوهشگران و برنامه‌ریزان قرار داده شود. در واقع مردم برای اینکه مسافرت بروند و کشاورزی کنند و غیره نیاز به داده‌های هواشناسی دارند. بنابراین واضح است که اقلیم‌شناسان و هواشناسان برای قراردادن اطلاعات صحیح و مورد نیاز مردم باید دسترسی راحتی به داده‌ها داشته باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها