هنوز مردم در پاکستان و به خصوص دانشجویان به کتاب علاقمند هستند و از شنیدن خبرهای احتمالی تعطیلی اینجا نگران هستند.
تاج محمد قریشی در سال 1932 این کتابفروشی را افتتاح کرد که حالا در سه طبقه بزرگترین کتابفروشی حال حاضر کشور پاکستان است و در زمان حکومت طالبان این کتابفروشی توسط مالکان در سال 1999 به شهر اسلامآباد منتقل شد ولی دوباره به این شهر بازگشت.
رکورد بازار کتاب در پاکستان و بالا رفتن مالیاتهای دولتی در حوزه چاپ کتاب موجب شده این کتابفروشی با مشکلات بسیاری روبرو شود. احمد سعید یکی از مالکان و مدیران فروشگاه میگوید به خاطر رکود اقتصادی کشور با مشکلات زیادی روبرو شده ولی همچنان به حیات خود ادامه میدهیم. وی افزود: در کتابفروشی سعید بیشتر کتابهای انگلیسی زبان وارد شده از کشور هند فروخته میشود و مشکلات سیاسی ماههای اخیر دو کشور تاثیر منفی بر روند واردات کتاب گذاشته است. ما مجبور هستیم با بالاترین قیمت کتابها را وارد کنیم درحالی که مردم در این کشور توان خرید کتاب با این قیمتها را ندارند.
به گفته سعید عامل دیگر رکورد بازار کتاب در پاکستان وجود منابع غیر رسمی توزیع و تهیه کتاب و چاپ غیرقانونی آنهاست. در پاکستان کلمهای به نام حقوق مولفان معنایی ندارد و به شدت دزدی ادبی در این کشور زیاد شده است. ما در این کتابفروشی با هزینههای گزاف کتابی را وارد میکنیم ولی نسخههای افست آن در بازار غیررسمی کتاب وجود دارد و دولت هم در این زمینه سکوت اختیار کرده است.
مشکل دیگر افزایش مالیات بر کتابهای وارداتی و چاپ شده در کشور است که امسال از سوی دولت 20درصد اعلام شده که رقم بالایی برای اقتصاد ضعیف این کشور است. در دولت نواز شریف مالیات 4درصدی برای صنعت چاپ کتاب تعیین شد و بعد این رقم به 6درصد رسید ولی حالا افزایش 35درصدی نیز تخمین زده میشود. این درحالی است که اکثر کشورهای جهان مالیات بر صنعت چاپ کتاب را کاهش داده و یا حتی به صفر رساندهاند.
سعید با گفتن این گلایهها و مشکلات درباره صنعت کتاب کشورش بازهم به آینده روشن کتاب پاکستان امیدوار است. ویگوید هر روز نزدیک به 300 مشتری به صورت ثابت از کتابفروشی بازدید میکنند که دو سوم از آنها اقدام به خرید کتاب میکنند. هنوز مردم در پاکستان و به خصوص دانشجویان به کتاب علاقمند هستند و از شنیدن خبرهای احتمالی تعطیلی اینجا نگران هستند. یکی از رسانهها خبر تعطیلی بانک کتاب سعید را اعلام کرده بود که سریع از سوی انجمن نویسندگان اسلام آباد واکنش نشان داده شد.
افتخار عارف شاعر برجسته پاکستانی و دبیر کل دپارتمان زبان ملی پاکستان (NLPD) وجود بانک کتاب سعید در شهر اسلام آباد را مانند جزیرهای سرسبز در میان اقیانوسی پر از آب توصیف کرد و گفت: این کتابفروشی هنوز پناهگاه اصلی علاقمندان به کتاب در شهر است. نویسندگان دیگری هم در حمایت از این کتابفروشی جملات بسیاری نوشتهاند. با وجود رکود اقتصادی و کاهش فروش کتاب در پاکستان هنوز اداره کننده کتابفروشی سعید در اسلام آباد به حیات ادامه دار خودشان امیدوار هستند.
نظر شما