
رسول گلپایگانی، کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی در یادداشتی بر کتاب «آهوکشی یا آهوی کوهی» پرداخته است؛ کتابی که به بررسی آثار عباس معروفی میپردازد.
برای دیدن و خواندن این کتاب سالها انتظار کشیدم یعنی حدود پانزده سال. از همان روزهای ابتدایی دوران کارشناسی رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان و دوستی و همکلامی با پیمان دهقانپور –نویسنده کتاب مورد اشاره- از همان روزگاری که معروفیخوانی را رواج میداد و میدادیم. در تمام این سالها میدانستم که همکلاسم در خصوص عباس معروفی و آثارش میخواند و میاندیشد و مینویسد، حتی بعد از دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشدش در دانشگاه بوعلی همدان که در خصوص بازتاب حماسه، اسطوره و تاریخ در آثار عباس معروفی بود. نمیخواهم برای خودم در این کتاب سهمی در نظر بگیرم که ندارم ولی خب در تمام این سالها در سکوت درکنار نویسندهاش بودهام.
زیادهگویی نمیکنم و میپردازم به اصل مطلب. تردیدی وجود ندارد که عباس معروفی از مهمترین و تاثیرگذارترین نویسندههای ادبیات داستانی معاصر است و کتابهایش در این سالها همواره مورد توجه جدی اهل داستان قرار گرفته است. بنابراین نقد و تحلیل داستانهای معروفی و خوانش مجدد و عمیق کتابهایش برای مخاطب جدی ضرورت دارد.
کتاب پیش رو دارای سه بخش است: پیشگفتار؛ متن پنهان در «سمفونی مردگان»: مسئله تاثیرپذیری از کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ؛ متن پنهان در «سال بلوا»: سال بلوا و مسئله تاثیرپذیری از کتاب «اردبیل در گذرگاه تاریخ». البته با توجه به توضیحات نویسنده در مقدمه، شکل کلی کتاب مبتنی بر 9 جستار است ولی به دلیل محدودیتهای چاپی و البته به خواسته ناشر، کتاب در 2 جلد منتشر خواهد شد و جلد اول کتاب یعنی همین کتاب مورد بحث تنها در برگیرنده جستارهای یکم و دوم خواهد بود و جلد دوم کتاب به زودی به چاپ خواهد رسید.
مطلب نخستی که خواننده این کتاب با آن مواجه خواهد شد عنوان کتاب یا همان نام نخستین (آهوکشی یا آهوی کوهی) است. عنوانی که ظاهرا ارتباط چندانی با موضوع کتاب که همان نقد و تحلیل آثار عباس معروفی باشد، ندارد. دهقانپور در پیشگفتار اشاره میکند که این عنوان به جستار پایانی کتاب برمیگردد که در خصوص رمان «پیکر فرهاد» است و در جلد دوم کتاب چاپ خواهد شد و خواننده تنها در صورتی متوجه این عنوان خواهد شد که به جستار پایانی کتاب برسد. به نظر میرسد این عدم رمزگشایی از عنوان کتاب، چندان برای مخاطب خوشآیند نیست چرا که این کتاب را به صورت مستقل میخواند و معلوم نیست جلد دوم کتاب کی چاپ میشود و مخاطب با آن همراه خواهد شد یا نه. بهتر بود در پیشگفتار در مورد این نامگذاری اطلاعات کامل به مخاطب ارائه شود.
نویسنده همچنین اشاره میکند که تعدادی از این جستارها پیشتر و به صوررت مستقل در نشریات علمی پژوهشی دانشگاهی چاپ شده و البته با تغییراتی در این کتاب آمده است. همچنین اشاره میکند که تعدادی از جستارهای این کتاب به دلیل محدودیت واژگانی مجلههای دانشگاهی تا به حال جایی منتشر نشده و برای بار نخست در این کتاب منتشر شده و خواهد شد. البته که قالب نوشتاری این جستارها به صورت مقالههای دانشگاهی نیست و کاملاَ تغییر شکل یافته و به صورت فصلهای مستقل یک کتاب آمده است.
اما این کتاب چه میخواهد بگوید؟ از چه منظری آثار عباس معروفی را تحلیل کرده است؟ نویسنده در خلال مطالعاتش در خصوص معروفی و آثارش با کتابی مواجه شده است به نام «اردبیل در گذرگاه تاریخ» تالیف باباصفری (1382-1299) کتابی سه جلدی در خصوص تاریخ اردبیل؛ دهقانپور با مطالعه دقیق این کتاب به این نتیجه میرسد که بخشهای زیادی از این کتاب توسط معروفی در آثارش استفاده شده و البته بخشهای زیادی حتی رونویسی شده است بدون آنکه در جایی به کتاب بابا صفری اشاره شده باشد. دهقانپور در کتابش این ادعا را با شواهد مثال فراوان مطرح کرده که کتاب باباصفری به شیوههای گوناگون در تاروپود کتاب «سمفونی مردگان» تنیده شده است. یعنی نویسنده سمفونی نه تنها برای ترسیم رویدادهای تاریخی زمان رمانش یعنی حدود 1313 تا 1355 از کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ بهره جسته، حتی فراتر از این در خلق و ذکر شخصیتها نیز شخصیتهای حقیقی ذکر شده در کتاب باباصفری را مورد نظر داشته و رونویسی کرده است و جز اشارهای مختصر در یک مصاحبه، هیچ جای دیگری از این تاثیرپذیری مستقیم سخنی به میان نیامده است. جستار یکم و دوم این کتاب که شامل جلد اول کتاب است در همین خصوص صحبت میشود و میزان اثرپذیری کتابهای «سمفونی مردگان» و «سال بلوا» از کتاب باباصفری با شواهد مثال فراوان اشاره شده است، البته تکرار این ادعا و ذکر شواهد مثال متعدد گاهی خواننده را دچار ملال میکند.
به هر حال تا همین جا هم «آهوکشی یا آهوی کوهی» از بهترین کتابهایی است که در خصوص آثار معروفی تا به حال منتشر شده و قطعا باید منتظر جلد دوم این کتاب هم بمانیم تا بتوانیم قضاوت بهتری داشته باشیم.
نظر شما