گزارش ایبنا از نشست «کتابشناسی توصیفی، آثار منتخب جشنوارههای کتاب ایران در سال 1397»
حسینیپور: برگزیدگان جشنوارههای کتاب باید نخبه محسوب شوند
حسینیپور گفت: برگزیدگان جشنوارههای کتاب نخبه به شمار میروند و باید برای آنها باید باشگاه نخبگان درنظر بگیریم.
نیکنام حسینیپور؛ مدیرعامل خانه کتاب و سیدسعید میرمحمد صادق؛ معاون فرهنگی پژوهشی موسسه خانهکتاب از سخنرانان حاضر در این نشست بودند.
مدیرعامل خانه کتاب در ابتدا درباره جشنوارههایی که هر سال در حوزه کتاب برگزار میشود، گفت: امسال 35 جشنواره توسط نهادهای دولتی برگزار که 515 اثر منتخب شد. مهمترین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی، جایزه جلال، پروین و جوایز بخش خصوصی است. همچنین مسئولان دولتی، ناشران، مترجمان، باید این کتابها را به نوعی دیگر حمایت کنند و صرفا به جوایز اهدا شده محدود نباشند و باید مزیتهای دیگری مانند بورسههای تحصیلی، بورسیههای مطالعاتی، ترجمه این کتابها به زبان دیگر باشد تا ما بتوانیم فرهنگ ایرانی را در اختیار کشورهای دیگر بگذاریم.
وی ادامه داد: در همین راستا خانه کتاب همت کرد و جشنوارههای برگزار شده در طول سال گذشته را در قالب یک کتاب جمعآوری کرده که فکر کنم امسال سومین بار است که این کتاب جمعآوری میشود و امیدواریم که مورد استفاده حوزه نشر و توسط برگزارکنندگان جشنوارهها و هم توسط اصحابرسانه این جشنوارهها نقد و بررسی کنند و همچنین وظیفه رسانهها است که به ضرورت برگزاری جشنوارهها بپردازند و آن را نقد محتوایی کنند. ما آمادگی داریم که نقدهای بهتری انجام دهند و بحث داوریها را مورد نقد و بررسی قرار دهند که ما بتوانیم نسبت به ارتقاء این جشنوارها اقدام کنیم.
وی افزود: ما آمادگی داریم که نقدهای بهتری انجام دهند و بحث داوریها را مورد نقد و بررسی قرار دهند که ما بتوانیم نسبت به ارتقاء این جشنوارها اقدام کنیم.
حسینیپور اشاره به آثار منتخب گفت: در این کتاب نزدیک به 35 جایزه مورد بررسی قرار گرفته است، حوزه کودک و نوجوان جایزه لاکپشت پرنده، علوم انسانی، دهخدا، جایزه ادبی مهرگان نام برد و مهم استمرار این جوایز است که اثربخشی آ ن را در حوزه فرهنگ شاهد باشیم.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در ادامه صحبتهایش بیان کرد: ما آمادگی داریم که نقدهای بهتری انجام دهند و بحث داوریها را مورد نقد و بررسی قرار دهند که ما بتوانیم نسبت به ارتقاء این جشنوارها اقدام کنیم.
حسینیپور در ادامه صحبتهایش با اشاره به آسیبی که در جشنوارهها وجود دارد عنوان کرد: از بحث آسیبشناسی نباید غافل بود زیرا ما شاهد هستیم که یک اثر در بخشهای متفاوت برنده جایزه میشود که این موضوع نیازمند به همکاری با نهادها و سازمانهای مسئول دارند.
وی ادامه داد: ما هر سال جشنوارههای مختلفی از جمله جشنوارههای سالانه، جشنواره ادبی، جشنواره سال استانی و جشنوارههای تخصصی داریم. همچنین نیاز است که مسئولان برگزاری جشنواره در نیمه اول سال به بررسی آثار بپردازند تا بتوانیم در نیمه دوم سال به برگزاری جشنواره و نحوه جشنواره بپردازیم.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در پایان صحبتهایش گفت: با توجه به اینکه برندگان جشنواره آثار منتخب نخبه به شمار میروند برای آنها باید باشگاه نخبگان درنظر بگیریم. بنیاد ملی نخبگان باید به این موضوع توجه کند، ما چند بار با مسئولان آن صحبت کردیم که که برندگان به دلیلی اثری خوبی که تولید میکنند و آثار آنها از مراحل سخت عبور میکند باید توجه ویژه داشته باشند و برندگان از مزایای نخبگان استفاده کنند.
سید سعید میرمحمد صادق معاون فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب در ادامه این نشست طی سخنانی گفت: اگر بخواهیم تاریخ فرهنگی کتابها در یک دهه را بررسی کنیم این کتابها میتواند مرجع مناسبی برای مطالعه تاریخ فرهنگی و برنامهریزی باشد. یکی از مهمترین ویژگیهای این کتاب این است که میتوانیم تحولات موضوعات جشنواره را مشاهده کنیم که شامل جشنوارههای ملی و استانی و خصوصی میشود.
وی ادامه داد: ما باید نقاط فرود و صعود جشنوارهها را بررسی کنیم تا بتوانیم چالشها و نقاط ضعف جشنوارهها را ارزیابی کنیم. بحث دیگر حوزه تاریخی فرهنگی است که اگر یک دهه جشنوارهها را بررسی کنیم، با توجه به نتایج به دست آمده برای پنج سال بعد برنامهریزی کنیم. یکی از مهمترین نکتههایی که من بر آن تاکید میکنم بحث آیندهنگری در جشنوارههاست. اینکه مسئولان سن برندگان را مشخص کنند و با توجه به بازه سنی جشنوارهها را آیندهنگری کنند. علاوه بر آن برای برنامهریزی بهتر در سالهای آتی میتوانیم از آن استفاده کنیم.
نظر شما