محمد طلوعی در نشست معرفی و بررسی مجموعه داستان «هفت گنبد»، گفت: هر کدام از این داستانها، بازسازی دوباره یک داستان از داستانهای مجموعه «هفت پیکر» نظامی بوده که در زمان معاصر میگذرد اما گاهی دغدغه تاریخی دارد.
طلوعی که در حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان قلم زده و «هفتگنبد» سومین مجموعه داستان بزرگسالش است، در این نشست ضمن ابراز خرسندی بابت برپایی این جلسه صمیمی با محوریت کتاب خود، گفت: این کتاب شامل هفت داستان نیمه بلند با عناوین «خواب برادر مرده»، «آمپایه بارن» ،«بدو بیروت، بدو» ،« لوح غایبان»، «امانتداری خاندان آباشیدزه»، «خانه خواهری» و «دو روز مانده به عدن» است که در آن راویها در قالب هفت سفر به کشورهای همسایه (سوریه، ارمنستان، لبنان، عراق، گرجستان، افغانستان و عمان) درونیات خود را جستجو میکنند و قصه زندگیشان را میگویند.
خالق آثاری چون «قربانی باد موافق»، «رئال مادرید»، «آناتومی افسردگی» درباره مجموعه اخیر «هفت گنبد» هم عنوان کرد: این کتاب ماحصل سفر بنده به هفت شهر از هفت کشور مذکور است و میتوانم بگویم که هر کدام از این داستانها، بازسازی دوباره یک داستان از داستانهای مجموعه هفت پیکر نظامی بوده که در زمان معاصر میگذرد اما گاهی دغدغه تاریخی دارد.
وی ادامه داد: داستانهای این مجموعه بیشتر درباره سرنوشت مشترک آدمهایی است که در این جغرافیای باستانی زندگی میکنند و آدمهایی که سرگذشتشان از زندگیهای هم گذشته و باز دوباره به هم گره میخورد. در یک بیان خلاصه میتوان گفت که هفت گنبد داستان جنگها، صلحها و آرزوها در جایی بدون مرز و خاورمیانه خیالی است.
مولف «من ژانت نیستم» و «تربیتهای پدر» اظهار کرد: به باور من سفر کردن یک راه خوب و مناسب برای بیرون رفتن از فضاهای معمول و بسیار تکرار شده در داستان کوتاه است. من برای نوشتن هر کدام از این داستانها به این کشورها حتی سوریه جنگ زده سفر کردهام و در این مجموعه کوشیدهام به آن الگوهایی که در داستاننویسی در سطح بینالمللی مطرح است، نزدیک شوم.
در ادامه نشست «سارا سعیدی» داستان نویس و منتقد ادبی گرگانی و از دانشآموختگان ادبیات که هدایتگر این جلسه نیز بود، ضمن برشمردن برخی از ویژگیهای کتاب، درباره این مجموعه داستان، گفت: مولف در این اثر خود را فردی هوشمند، دارای ایدههایی جذاب، غافلگیرکننده و آگاه به جغرافیا و مسلط به کلمات برای بیان داستانش نشان میدهد.
وی تصریح کرد: اما با وجود تمام این موارد و کنار زدن تمام این احساسها، با این مسئله روبرو میشویم که او در مقام نویسنده با وجود اینکه بهترین مواد اولیه و بهترین دستور استفاده از آنها را در دست داشته، نتوانسته است داستانی خلق کند که حاصل ترکیب جذابی از مواد اولیهاش باشد.
سعیدی یادآور شد: گویا مولف ایدههای ناب داستانی خودش را صرفاً با پرداختهای کمرنگ رمانتیک کنار هم قرار داده و تصمیم گرفته تا به سرعت خود را از جغرافیای نوشتن دور کند.
در ادامه این نشست، «هدایتالله امینیان» مدیر انتشارات نارنجستان و عضو هیات علمی دانشگاه گنبدکاووس، اظهار کرد: از خصوصیات بارز این مجموعه داستان میتوان به توصیفات دقیق، مفید و موجز مولف اشاره کرد؛ اگر این اثر با دقت خوانده شود، مخاطب با واژگان جدید و کمتر شنیده شدهای روبرو میشود که گویی نویسنده کاملاً عامدانه در اثرش وارد کرده است.
وی افزود: وجود موتیفهای تصویری متعدد در این اثر از سویی دیگر به خواننده کمک میکند تا بدون توضیحات اضافی به جهان فکری نویسنده و مفاهیم مورد نظرش نزدیک شود.
در خاتمه پس از قدردانی محمد طلوعی از شرکت کنندگان در مراسم و ارائه نظراتشان درباره اثر خود، جشن امضای کتاب «هفت گنبد» انجام شد.
یادآور میشود، مجموعه داستان «هفت گنبد» نوشته محمد طلوعی در 216 صفحه و شمارگان 1100 نسخه به قیمت 19000 تومان در سال 1397 از سوی نشر افق منتشر شده است. این مجموعه داستان پنجاه و ششمین عنوان از مجموعه «ادبیات امروز» نشر افق در سال 97 است.
نظرات