شنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۷
اینجا برای از تو نوشتن هوا کم است

«کتاب آسمان» نام یک کتابفروشی در قلب شهر باران است. کتابفروشی‌ای در دل شلوغ‌ترین خیابان رشت که این روزهای میزبان علاقه‌مندان به کلمه و کتاب است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به بهانه جشن امضای کتاب امید صباغ‌نو و مجموعه شعر «سیب هوس» که برای ارج نهادن به مقام کتاب و کتابفروشی و با هدف حمایت از کتابفروشی‌های سطح کشور در شهر رشت برگزار شده بود راهی شمال کشور شدم. این مراسم روز گذشته (جمعه 7 اردیبهشت‌ماه) در شهر رشت و کتابفروشی «کتاب آسمان» برگزار شد و من نیز مشتاقانه برای دیدن یکی از کتابفروشی‌های مدرن شمال کشور در این جشن حضور یافتم.

کتابفروشی‌ «کتاب آسمان» حدود پنج ماه پیش در فضایی امروزی و مخاطب‌پسند راه‌اندازی شد و این روزها با استقبال خوب مردم کتاب‌دوست رشت همراه شده است. این کتابفروشی در مرکز شهر رشت، یعنی میدان شهرداری و خیابان امام خمینی (ره) قرار دارد، درست در نزدیکی کتابفروشی‌ قدیمی‌ رشت، یعنی کتابفروشی «فرازمند».

اگر گذرتان به خیابان امام رشت افتاده باشد، حتما این کتابفروشی مجلل را دیده‌اید. کتابفروشی‌ای که کمتر کتابی است که در آن نباشد، ساختمانی سه طبقه که از چند متر پایین‌تر از میدان شهرداری خودنمایی می‌کند.

مراسم قرار است که ساعت 6 عصر آغاز شود. به دلیل مرکزیت شهر امکان پارک ماشین وجود ندارد، به همین دلیل ماشین را در داخل پارکینگی پایین‌تر از میدان شهرداری پارک می‌کنیم و همراه با چند دوست از اهالی قلم راهی کتابفروشی آسمان می‌شویم.

دستفروشان کتاب در خیابان بساط کرده‌اند و از هر طرف صدای مرد و زنی بلند است که به تبلیغ جنس‌هایش می‌پردازد. صداها در هم گم می‌شود. یکی داد می‌زند «سیر شمال»، یکی دیگر «ماهی صید روز» و دیگری «سبزی تازه». همه درگیر خرید هستند و تصاویری که می‌بینم من‌ را یاد روزهای آخر سال و خرید عید می‌اندازد اما گویی در این خیابان هر روز شب عید است.

آرام آرام به کتابفروشی نزدیک می‌شویم، باران نم‌نم می‌بارد؛ البته این بارش هیچ شباهتی به بارش‌های گیلان ندارد؛ تنها چند قطره و بعد ناپدید می‌شود. با خودم شعری از استاد بهمنی را زمزمه می‌کنم، «اینجا برای از تو نوشتن هوا کم است...»

چشمم به کتابفروشی می‌افتد و آنجاست که معلوم می‌شود در این خیابان هر کالایی مخاطب خاص خودش را دارد. جمعیت زیادی در مقابل کتابفروشی ایستاده است و منتظر شاعر مورد علاقه‌مندان‌شان هستند. کتابفروشی با نمای آبی نمادی از شهر باران است و بدجور در آن خیابان شلوغ چشم‌نوازی می‌کند.

 

از میان جمعیت مقابل در عبور می‌کنم تا خودم را به فضای داخل کتابفروشی برسانم. طبقه اول و دوم کتابفروشی پر از کتاب و وسایل تزئینی است اما طبقه سوم هنوز افتتاح نشده است و به احتمال زیاد کار چند وقتی زمان خواهد برد.

چشم می‌گردانم تقریبا از تمام نشرهای مطرح کتاب در کتابفروشی دیده می‌شود و کتاب‌ها کاملا به روز است و جدیدترین کتاب‌های ناشران در قفسه‌ها قرار دارند. دور تا دور مغازه پر است از عکس شاعران و نویسندگان بزرگ ایرانی و خارجی و همین قاب عکس‌های بزرگ، فضای کتابفروشی را جذاب‌تر کرده است. 
 

سید حامد مقدم، مدیر  این کتابفروشی که بیش از 30 سال سابقه فعالیت در فضای کتابفروشی دارد، حدود 30 سال پیش در کتابفروشی امیرکبیر تهران فعالیت می‌کرده است، بعد از آن به رشت آمده و در یک کتابفروشی مشغول به فعالیت شده است. کتابفروشی‌ای که نمایندگی نشرهای بزرگی مانند امیرکبیر، علمی‌و‌فرهنگی و مرکز بوده است.

در این مکان در گذشته بانکی ورشکسته فعالیت می‌کرده و خبر خوبی است که آدم متوجه می‌شود، فردی ساختمان ارزشمندش را به کتابفروشی تبدیل کرده است. مقدم حدود یک سال پیش تصمیم می‌گیرد که با همکاری محمد سلامت‌بخش که یکی از چهره‌های فرهنگ‌دوست شهر رشت است، دست به تاسیس یک کتابفروشی مدرن بزند؛ چراکه نیاز به راه‌اندازی چنین مکانی در رشت به شدت احساس می‌شد.

مقدم در معرفی این کتابفروشی می‌گوید: «مرکز علمی فرهنگی آسمان» در سه طبقه و در متراژ 600 متر مربع و با بیش از 10 هزار عنوان کتاب راه‌اندازی شده است. واقعیت این است که این فضا ملک شخصی آقای سلامت‌بخش است و وی به دلیل علاقه شخصی به کتاب و فرهنگ دست به چنین کاری زده است؛ چراکه در غیر این صورت راه‌اندازی کتابفروشی چندان توجیه ندارد.
 
او معتقد است که باتوجه به تعطیلی دو کتابفروشی قدیمی در شهر باران، این ضرورت احساس می‌شد که با همت بخش خصوصی چنین کتابخانه‌ای در رشت احداث شود و در این راستا می‌گوید: خدا را شکر استقبال بسیار خوبی نیز از این کتابفروشی می‌شود اما باور کنید که اگر مالک این کتابفروشی به فکر کار فرهنگی نبود از اجاره‌ این ملک می‌توانست درآمد بیشتری کسب کند.
 
 
طبق صحبت‌های مدیر کتابفروشی جشن امضای «سیب هوس» سومین مراسمی بود که با هدف دیدار مخاطبان با نویسندگان و شاعران برگزار شده است. او از استقبال مردم خوشحال است و قصد دارد که تعداد این برنامه‌ها را افزایش دهد، زیرا به نظر او برگزاری چنین مراسم‌هایی می‌تواند پلی میان مخاطب و مولف باشد و باعث رونق کتاب و کتابخوانی شود.

ساعت نزدیک 10 شب است و چهار ساعت از شروع مراسم جشن امضا می‌گذرد، هنوز عده‌ای داخل صف ایستاده‌اند، عکس یادگاری می‌گیرند اما تعدادشان زیاد نیست و کم‌کم آماده می‌شوم تا از کتابفروشی آسمان واقع در مرکز شهر باران دل بکنم و راهی پایتخت دود شوم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها