کتاب «تاریخ صدر اسلام با رویکرد اخلاق نبوی» با هدف تبیین جایگاه اخلاقی پیامبر (ص) با بهرهگیری از روش تاریخنگاری، به قلم نیکو دیالمه به رشته تحریر درآمده است.
نویسنده در این اثر، تلاشهای رسول اکرم (ص) برای تعالی انسانیت در پرتو بندگی خدای متعال را بررسی کرده و تمایز ماهوی پیامبر (ص) با دیگر سیاستمداران و سلاطین را نشان داده است.
این نوشتار به هیچوجه برای بازنمایی جامع تمامی گزارههای اخلاقی در تاریخ صدر اسلام و حیات پیامبر (ص) تدوین نشده، بلکه برخی از مهمترین گزارههای اخلاقی در تاریخ زندگانی حضرت برای مخاطب بررسی شده است. قابل فهم بودن، سودمندی و قابلیت الگوبرداری از مهمترین معیارهای گزینش گزارههای اخلاقی در حیات پیامبر (ص) برای دانشجویان است.
نویسنده در مقدمه کتاب یادآور شده که این کتاب درصدد است نشان دهد که کدام رفتارها و سجایای والای رسول خدا، قلبها را به جای سرزمینها فتح کرد و از اسباب مهم گسترش اسلام در جوامع بشری شد. رسول خدا چگونه شاخصههای منش موحدانه و تفاوت آن با زندگی غیرتوحیدی را در فرصت 23 سال رسالت خود، تبیین کرد؟ چرا و چگونه پس از رحلت پیامبر (ص) جامعه دینی به ناهنجاریهای جاهلیت بازگشت و چگونه اهلبیت (ع) صیانت از میراث انبیای عظام را در سرلوحه حیات خود قرار دادند؟
فصل نخست کتاب به مروری گذرا بر تاریخ انبیای سلف پرداخته و درصدد است تا گوشهای از خصلتهای والا و همتهای بزرگ آنان را در مسیر آگاهیبخشی به جامعه را بازنمایی کند. فصل دوم با مروری بر پیشینه شخصیتی خاتم الانبیاء (ص) به تبیین رویدادها تا هجرت میپردازد تا نخستین گامهای استوار و خستگیناپذیر پیامبر رحمت و ویژگیهای اثرگذار او در راه آگاهی و تربیت انسان را نشان دهد.
فصل سوم و چهارم به مهمترین بخش دعوت توحیدی رسول خدا از هجرت تا رحلت اختصاص دارد. واکاوی سبک زندگی و منش والای رسول خدا در جایگاه یک حکمران، در کنار بازشناسی رفتار یاران و ریشهیابی جریانهای مخالف، از مهمترین بحثهای این دو فصل است.
فصل پنجم درصدد تحلیلی بسیار اجمالی از حوادث نیم قرن پس از حیات پیامبر اسلام، یعنی سالهای 11 تا 60 هجری است تا نشان دهد که اهلبیت (ع) چگونه توانستند شخصیت واقعی پیامبر (ص) را برای جویندگان حقیقت زنده نگه دارند.
نخستین چاپ کتاب «تاریخ صدر اسلام با رویکرد اخلاق نبوی» در 344 صفحه قطع وزیری به بهای 16 هزار تومان با همکاری دانشگاه معارف اسلامی و دفتر نشر معارف راهی بازار نشر شده است.
نظر شما