یکشنبه ۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۱
گزارش دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران منتشر شد

کتاب «گزارش دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران» به همت دبیرخانه نشان شیرازه از سوی خانه کتاب منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در ابتدای کتاب «گزارش دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران» چنین نوشته است: «توسعه کتاب با طراحی درخور و شایسته نه تنها عاملی برای تحریک حس زیبایی‌شناسی مخاطبان است بلکه باعث می‌شود که مطالب کتاب به شکل شایسته و مناسبی در اختیار مخاطبان قرار گیرد و مخاطبان تشویق به خواندن شوند. گرچه ایران یکی از کشورهایی است که هنر کتاب‌آرایی در آن سابقه طولانی و درخشانی دارد اما در سال‌‌های اخیر به این هنر و تأثیر آن در ترویج کتاب‌خوانی توجه کمتری شده و در بازار نشر امروز از ظرفیت‌های موجود، چه در بخش تولید ایده، چه در بخش فنی استفاده مناسبی نمی‌شود.
 
بررسی عملکرد کشورهای دیگر نشان می دهد که سیاست‌گذاری فرهنگی در دیگر کشورها سال هاست که به اهمیت و جایگاه این هنر در ترویج خواندن پی برده‌اند. یکی از مهم‌ترین مسابقه‌های طراحی کتاب، «بهترین طراحی کتاب» که از سال 1963 میلادی در لایپزیک آلمان برگزار می‌شود، شاهدی بر این مدعاست. گرچه جشنواره‌های ریز و درشتی برای رقابت و نمایش آثار هنرمندان گرافیک در ایران وجود نداشته است. به همین منظور مؤسسه خانه کتاب در راستای اهداف خود در ترویج خواندن و تولید کتاب مطلوب در کنار تشویق پدیدآورندگان و ناشران در تولید محتوای فاخر برای کتاب با برگزاری جشنواره‌هایی مانند جایزه کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت تا با برگزاری سالانه هنر طراحی کتاب ایران به ارزیابی طراحی فیزیک کتاب و معرفی هنرمندان خلاق و فعال در این حوزه، تشویق هنرمندان و ناشران به تولید کتاب با طراحی و چاپ مطلوب و ... تأسیس شد.»
 
کیانوش غریب‌پور، دبیر نشان شیرازه در این اثر ابراز امیدواری کرده است که با برگزاری این جایزه، از این پس این نام به معیار و ارزشی در بین پدیدآوردندگان هنری کتاب به‌ویژه طراحان گرافیک و مدیران هنری بدل شود. وی در این بخش درباره اهمیت برپایی این جایزه نوشته است: «اکنون در زمانه ما به مدد امکانات متنوع تولید و از آن مهم‌تر ابزارهای دیجیتال و حرفه‌ای نشر رومیزی کار از اول تا آخر در دست تیم هنری است و با وجود الگوهای متنوع کتاب‌آرایی، محدودیتی نه در ابزار وجود دارد و نه ایده‌پردازی و تخیل طراحان و مدیران هنری.
 
سال‌های پایانی دهه 70 تا همین اواخر نهضتی در کتاب‌آرایی معاصر ایران شکل گرفت که تحت تأثیر جریان‌های فرهنگی همجوار و توجه طراحان به خط فارسی هم بسیار پربار و درخشان بود هم طبق معمول جریان‌های پُرشتاب خطاهایی داشت.
 
اما امروز فضای طراحی کتاب در ایران آرام‌تر و واقعی‌تر است. امکانات اجرایی نسبتاً کافی فراهم است و از همه مهم‌تر موضوع برای ناشران جدی است. تنها باید از چنین زمینه‌های آماده‌ای استفاده کرد و در فرایندی منطقی، هشیار و واقع‌گرا کتاب‌آرایی را از اتفاق‌های پراکنده و تظاهرات هیجان‌زده به امری قطعی، عادی و طبیعی تبدیل کرد. بر مبنای چنین تفکری سالانه هنر طراحی کتاب ایران در سال 1394 بنا شد و در دومین سال با نام نشان شیرازه با مقررات و مصداق‌هایی به‌روزتر برگزار شد.»
 
این اثر از بخش‌های آمار، بیانیه هیأت داوران، آرای هیأت داوران، اسامی هیأت انتخاب آثار و داوری، پیکره کتاب، اجزای کتاب، ضمائم، فراخوان، آیین‌نامه، گزارش تصوی داوری و نمایه پدیدآورندگان کتاب تشکیل شده است.
 
چاپ نخست کتاب «گزارش دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران» به همت دبیرخانه نشان شیرازه، با شمارگان 500 نسخه، در 176 صفحهف به بهای 700 هزار ریال از سوی خانه کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها