
در نشست خبری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد
مشکلات حوزه فرهنگ و نشر را با ایجاد فضای اعتماد و مذاکره رفع کنیم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بیان بنده مبنی بر عدم سختگیری در حوزه نشر به این معنا نیست که نظارت نباشد بلکه باید با ایجاد فضای تعامل، اعتماد و مذاکره مشکلات این حوزه را رفع کرد.
وی با بیان اینکه اکنون بهترین تعامل میان اصحاب فرهنگ، قلم، هنر و رسانه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد، گفت: ما باید با ایجاد فضای اعتماد، رضایت، مشارکت متقابل و مذاکره مشکلات را رفع کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما به دلیل اینکه باید در چارچوب قانون حرکت کنیم حتماً نیازمند نظارت هستیم اما این حجم نظارت نسبت به پس از انقلاب به کمترین مقدار خود رسیده است. انقلاب، امام، ایران و وحدت ملی خوطوط قرمز ما هستند.
صالحیامیری توضیح داد: میزانی که امروز در حوزه نشر مورد نظارت قرار میگیرند بسیار اندک است؛ امسال بیش از 67 هزار مجوز صادر کردیم که از آن میان 45 هزار مجوز چاپ نخست بودند و همچنین از آن میان حدود 56 مورد نظارت قرار گرفتند چرا که باعث ایجاد تفرقه میان اقوام میشدند یا دارای محتوای خشونتآمیز بودند.
وی درباره وضعیت ریاست کتابخانه ملی گفت: من در جلسه روز شنبه که با رئیسجمهوری داشتیم این موضوع را مطرح کردم ایشان فرمودند «چند روز آینده تعیینتکلیف خواهم کرد.»
صالحیامیری درباره پیشگیری از ولنگاری فرهنگی که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، گفت: به این منظور گروهی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیت پیگیری اینگونه مسائل را بر عهده دارند. به طور مثال در حوزه جشنوارههای امسال تلاشمان این بود که جشنوارهها در تراز انقلاب اسلامی برگزار شوند که چنین نیز شد. البته انکار کاستیها جهل است اما معتقدم این دوره از جشنوارهها در تراز انقلاب اسلامی برگزار شدند.
صالحیامیری در پاسخ به پرسش دیگری درباره دلیل لغو ارسال گنجینه موزه هنرهای معاصر به خارج، اظهار کرد: همکاری با موزههای بزرگ جهان و برگزاری نمایشگاههای خارجی در دستور کار ماست و تفاهمنامههایی هم همچون گذشته امضا و اجرایی میشود. در مورد ارسال آثار گنجینه به برلین یک ابهام حقوقی وجود داشت که من آن را با حقوقدانان بررسی کرده و در نهایت تصمیم گرفتم تا رفع ابهامهای حقوقی این سفر لغو شود.
وی ادامه داد: این مسأله را به کمیسیون فرهنگی دولت ارجاع دادیم که رییس این کمیسیون بنده هستم و پس از بررسی و تصویب در این کمیسیون و تصویب در دولت آنگاه درباره این سفر تصمیمگیری و اطلاعرسانی میشود. در این مسیر هیچ نوع فشار و توصیهای نبوده و اساساً سیاست دولت عمل قانونی است و لاغیر.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: تمام جزییات این پرونده شفاف است و با ایجاد ابهام مسأله را غامض نکنید. تا امروز هیچ اثری از کشور خارج نشده است. وزیر خارجه وقت آلمان در نامهای به آقای ظریف سلامت این سفر و آثار را تضمین کرد اما باز هم ما تصمیم گرفتیم در دولت مسأله بار دیگر بررسی شود و پرونده در دست بررسی کمیسیون فرهنگی دولت است و تصویب دولت مبنای عمل ما خواهد بود. تا الان دولت هیچ تصمیمی نگرفته و تصمیم دولت برای ما لازمالاجرا است اما ارسال آثار بخشی از دیپلماسی فرهنگی دولت محسوب میشود.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره تفاهمنامهای که میان این وزارتخانه و وزارت صنعت، معدن و تجارت منعقد شده است، گفت: حوزه چاپ در کشور با تحولاتی که ایجاد شده است دیگر از حوزه چاپ کتاب و نشر خارج شده و به حوزه فعال اقتصادی، صنعتی و دیجیتال وارد شده است. بنابراین پس از گذشت چند دهه در ایران حوزه چاپ نیازمند یک تصمیمگیری و سیاستگذاری جدیدی بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: تقاضای خانواده چاپ این بود که محتوا از زیرساختها خارج شود. ما در این مدت موفق به امضای تفاهمنامه با وزارت صنعت، معدن و تجارت شدیم تا بخش صنعتی چاپ به این وزارتخانه و محتوا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار شود.
صالحیامیری درباره راهکارهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه چالشهای موجود در حوزه قرآن، گفت: مهمترین مسأله ما در حوزه قرآن نیز به انسجام ساختاری و سیاستگذاری است. مجموعهای در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه فعالیت دارند آن چیزی که الان در حال انجام است، تقسیم کاری است که میان نهادها انجام شده است اما نیازمند سازوکار رسمی برای تقسیم کار میان این نهادها هستیم.
وی ادامه داد: به اعتقاد ما باید یک سازمان ملی فرابخشی برای توسعه فرهنگ قرآنی ایجاد شود. ما از حوزههای آموزش، تفسیر و کانونهای قرآنی حمایت میکنیم. این حمایتها شامل تجلیل از خادمان قرآنی و پیگیری بحث بیمه خادمان قرآنی میشوند. همایش خادمان نشر نیز تا پایان سال یا حداکثر در بهار سال آینده برگزار خواهد شد.
نظر شما