استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در زمان پهلوی و دوران طلبگی ما از بهترین افتخارات حوزه این بود که یک مقاله و یادداشتی در یکی از مطبوعات به چاپ برسد و وقتی مقالهای از یک روحانی چاپ میشد، بسیار خوشحال و خرسند میشدیم، که بعدها سالنامهای تشکیل شد که در سال چند مقاله از روحانیون در آن به چاپ میرسید، اما امروز به برکت انقلاب اسلامی و رهنمودهای امام (ره) و تشویقهای رهبر فرزانه انقلاب شاهد حرکتهای چشمگیر روحانیت در حوزه چاپ و نشر کتب و مقالات علمی و دینی هستیم.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به پیشرفت کمی و کیفی آثار پژوهشی طلاب تصریح کرد: امروزه شاهد چاپ کتابهای 40 جلدی در زمینههای معرفتی و اخلاقی به قلم علما و فضلای حوزه علمیه هستیم که نشان از برکت انقلاب اسلامی دارد.
این عضو مجلس خبرگان با بیان اینکه یکی از ستارگان برجسته حوزه علمیه در زمینه تحقیق و پژوهش در عصر اخیر شهید مطهری است، افزود: آن شهید بزرگوار در همه ابعاد مختلف علمی و تحقیقاتی بهویژه در حوزه فلسفه صاحب سخن بود و پاورقیهای شهید مطهری در اصول فلسفه جز اولین کتابهایی بود که در این باره به چاپ رسید.
آیتالله مصباح یزدی در ادامه عنوان کرد: تنها منبع تحقیقهای ایشان در زمینه مکاتب فلسفی جهان، کتاب «سیر حکمت در اروپا بود که بر اساس همان یک کتاب نظرات فلاسفه غربی را به چالش میکشید که آن کتاب نیز از زبان فرانسوی به فارسی ترجمه شده بود و این موضوع نشاندهنده آن بود که جامعه علمی و فلسفی ایران برای معرفی دهها و صدها مکتب فلسفی جهان جز یک کتاب ترجمهای هیچ منبع تحقیقاتی دیگری نداشت.
رئیس موسسه آموزشی امام خمینی(ره) با اشاره به تهیه کتاب فلسفه و اصول روش رئالیسم از سوی شهید مطهری، تصریح کرد: تا آن زمان هیچوقت سابقه نداشت که یک آخوند کتابی را درباره فلسفههای روز و نقد آنها به رشته تحریر درآورد، اما امروز برخی از کتابهایی که طلاب آن را تهیه کردهاند، به زبان آلمانی ترجمه شده و در دانشگاههای اتریش و آلمان تدریس میشود.
وی افزود: امروز حوزه علمیه به جایی رسیده است که هرساله دهها کتاب در زمینه عمیقترین مسائل علمی و فلسفی روز و نقد مکاتب الحادی انتشار پیدا میکند که بسیاری از این آثار در مهمترین دانشگاههای اروپا در مقطع دکترای فلسفه تدریس میشود.
آیتالله مصباح یزدی در بخش دیگری از سخنانش شخصیت علامه طباطبایی را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: ایشان افتخارات بزرگی را برای حوزه آفریدند، شخصیتی فوقالعاده ممتاز با جامعیت علمی بودند که اهتمام ویژهای به معارف قرآن و سنت داشتند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان تأکید کرد: تحقیقات طلاب در زمینه فلسفه را نباید کمارزش تلقی کرد چراکه تحقیقات حوزویان در زمینه فلسفه کمتر از تحقیقات انرژی هستهای نیست.
انتشار 58 عنوان کتاب مختلف طی یک سال گذشته
حجتالاسلام ناصر سقایبیریا، معاون پژوهشی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) طی سخنانی با بیان اینکه پژوهشها امروز جایگاه خود را در مراکز مختلف بهدست آوردهاند گفت: محققان و پژوهشگران میتوانند با بهرهگیری از محضر عالمان و بزرگان به تولید علم همت کرده و علم جدیدی را به جهانیان عرضه کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه این موسسه در میان مراکز حوزوی بهعنوان مؤسسه برتر شناخته شده است، افزود: موسسه علمی پژوهشی امام خمینی (ره) 20 نشریه تخصصی با موضوعات قرآنی، تاریخی، سیاسی، روانشناسی، علوم تربیتی و 10 مجله تخصصی علمی ادبی و علمی آموزشی دارد.
حجتالاسلام سقای بیریا با اشاره پیشرفت موسسه در زمینه انتشار کتابهای مختلف، ابراز کرد: موسسه امام خمینی (ره) توانسته است طی یک سال گذشته (یکم آذرماه 93 تا 30 آبانماه 94) 58 عنوان کتاب در 161 هزار و 188 صفحه، با مضامین و محتوای گوناگون از جمله طرحهای درسی، پژوهشی، تبدیل پایاننامههای دانشپژوهان به کتاب و آثار شخصی و همچنین مجموعه آثار آیتالله مصباح یزدی منتشر کند.
وی در ادامه چاپ 464 مقاله و 79 مقاله هیئت علمی و 41 مقاله دانشپژوهان و ماهنامه معرفت و دو فصلنامه حکمت عرفانی، روانشناسی و قرآنشناسی، برگزاری و نشستهای علمی با موضوعات مختلف در سال جاری را از دیگر فعالیتهایی ذکر کرد که مؤسسه امام خمینی (ره) در حوزه پژوهش انجام داده است.
معاون پژوهش موسسه امام خمینی (ره) در پایان با اشاره به مدیریت تدوین متون بهعنوان یکی از بخشهای معاونت پژوهش خاطرنشان کرد: تمام طرحهای پژوهشی در ادارهها و واحدهای مختلف از طریق این بخش مورد پیگیری و نظارت قرار میگیرد تا پس از تکمیل شدن جهت چاپ به انتشارات ارسال شود.
انتشار 50 مقاله علمی با موضوع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
در ادامه این همایش حجتالاسلام سید محمدکاظم رجایی در سخنانی با بیان اینکه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دارای اهمیت اساسی در جامعه است، اظهار کرد: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بر طبق سخنان رهبر معظم انقلاب یکی از بحثهای کلان کشور به شمار میآید که مرکز قدر تمام تلاش خود را بر مبنای طراحی این الگوها و ارائه آن در جامعه بهکار گرفت و اقدام به تهیه آثاری در این زمینه با همکاری جامعه المصطفی، مرکز خدمات حوزههای علمیه و مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری کرده است.
مسئول مرکز پژوهش کاربردی اقتصادی اجتماعی قدر، وابسته به موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به تهیه و انتشار 50 مقاله علمی با موضوع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از سوی این مرکز، افزود: این مرکز همچنین تهیه و انتشار یک مجموعه 40 جلدی را آغاز کرده است که 25 جلد آن منتشرشده و 15 جلد دیگر آن نیز در دست اقدام است.
وی در ادامه عناوین و موضوعات این کتابها را موردتوجه قرار داد و افزود: موضوعات اقتصادی، تربیتی و خانوادگی در این مجموعه به شتر مطرح شده است که ازجمله عناوین کتابهای تهیه شده در بحثهای اقتصادی میتوان به شاخص تکریم مشتری در بازار اسلامی، شاخصهای ارزیابی تسهیل مبادلات در بازار اسلامی، شاخص و نشان تجاری صداقت در بازار اسلامی و معیارهای اسراف و شاخصهای آن، اشاره کرد.
مسئول مرکز پژوهش کاربردی اقتصادی اجتماعی قدر همچنین معیارها و شاخصهای پیشرفت انسانی از دیدگاه اسلام، شاخصهای بانکداری اسلامی، درآمدی بر شاخصهای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و درآمدی بر مفهوم و شاخص عدالت اقتصادی، را از دیگر عناوین مجموعه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ذکر کرد.
حجتالاسلام رجایی درباره عناوین کتابهای تهیهشده در بحث مسائل تربیتی پیرامون موضوع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: چهار جلد با موضوع مسائل تربیتی با عناوین روشهای تربیت اجتماعی در خانواده و شاخصهای آن و همچنین رشد خلاقیت و شاخصهای آن در اسلام و روانشناسی منتشرشده است.
وی با اشاره به عناوین کتابهای مربوط به حوزه رسانه و سینما عنوان کرد: درآمدی بر شاخصهای ارتباطات اجتماعی، درآمدی بر ارتباطات جمعی از منظر اسلام و الگوی رسانه مطلوب و بازنمایی الگوی شخصیت مرد و زن در سینمای پس از انقلاب اسلامی ازجمله عناوین مربوط به این حوزه پیرامون موضوع الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است که آماده رونمایی شده است.
مسئول مرکز پژوهش کاربردی اقتصادی اجتماعی قدر در ادامه الگوی روابط همسایگی در اسلام و الزامهای آن در شهرسازی و معماری و شاخص معماری و شهرسازی اسلامی، شاخصهای خانواده مطلوب ازنظر اسلام و راهبردهای تحکیم خانواده و شاخصهای سبک زندگی و شاخصهای توسعه سیاسی یا پیشرفت سیاسی، شاخص ولایتمداری در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شاخص استقلال سیاسی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و همچنین تنوع و پویایی در پیشرفت اسلامی از جمله دیگر عناوین کتابهای آماده رونمایی عنوان کرد.
در پایان این همایش ضمن رونمایی از 25 جلد از مجموعه 40 جلدی کتاب «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» از حججالاسلام علیرضا کرمانی، غلام علی عزیزی کیا، ابوذر مظاهری، رحیم نارویی، حامد منتظری مقدم، قاسم شعبان نیا، محمدحسین زاده یزدی، ابوالفضل ساجدی، و آقایان محمدجواد نوروزی، محمدجواد توکلی، علی حسین زاده، سید حسین شرفالدین و علی حسین زاده توسط آیتالله مصباح یزدی تجلیل و قدردانی شد.
نظر شما