فعالیتهای هفته کتاب و کتابخوانی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان تشریح شد
علامتی: «کندوی کتاب» شهد شیرین مطالعه را به کام دانشآموزان میچشاند/ اجرای طرح کتابیار در مدارس
حامد علامتی، دبیر کل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان جزئیات و اهداف دو طرح «کندوی کتاب» و «کتابیار» را تشریح کرد و گفت: در طرح «کندوی کتاب» هر انجمن اسلامی در هر مدرسه یک کندو از شیرینترین کتابهای روز دانشآموزی را گردآوری و سعی میکند شهد شیرین مطالعه را به کام دانشآموزان مدرسه بچشاند.
وی ادامه داد: اگر آموزش کتابخوانی توسط رسانههای همگانی نیز انجام شود تاثیر بیشتری خواهد داشت. باید در نظر داشت که تنها عادت به کتابخوانی کافی نیست و باید نسبت به تحکیم و تداوم آن توجه و براساس آن هدف و مقصود مطالعه را مشخص کرد. به همین منظور باید رسانههای همگانی و سایر دستگاههای دولتی و غیردولتی در ترویج و تداوم عادت کتابخوانی نقش فعالی را ایفا کنند.
دبیر کل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان افزود: متاسفانه امروزه عادت به مطالعه جایگاهی در رشد اجتماعی ما پیدا نکرده و هنوز هم عده زیادی از خواندن کتاب سرباز میزنند به همین دلیل باید برای جلوگیری از این آفت تلاش کنیم تا با جدیت و سختکوشی عادت به کتابخوانی را در جامعه افزایش دهیم.
احیای کتاب و کتابخوانی تصمیم و اراده قاطع میخواهد
علامتی با بیان اینکه احیای کتاب و کتابخوانی تصمیم و اراده قاطع میخواهد، اظهار کرد: این اتحادیه برای ترویج فرهنگ مطالعه از آغاز تاسیس خود تاکنون فعالیت مستمری داشته و در همین زمینه اقدامات موثری صورت گرفته است؛ به طور مثال شورای سیاستگذاری کتابیار در سال جاری به منظور شناسایی و عرضه منابع مطالعاتی مفید برای دانشآموزان و مربیان تشکیل شده و جلسات نقد کتاب و برگزاری مسابقات کتابخوانی در ذیل این شورا برگزار میشود.
به گفته این مقام مسئول، همچنین کارگروههای تخصصی برای جلسههای کارشناسی با حضور متخصصان کتاب تشکیل شده است. در اسفندماه سال گذشته نیز یک دوره آموزشی برای مربیان اتحادیه برگزار شده تا فعالیتهای حوزه مطالعه و کتابخوانی تحت عنوان کتابیار ارایه شود.
دبیر کل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با اشاره به انتشار کتابهای مختلف توسط این اتحادیه یادآور شد: این اتحادیه هر سال اقدام به تالیف کتاب مبتنی بر سیر فکری تربیتی اتحادیه کرده است و هر ساله از سوی نماینده مقام معظم رهبری یک آیه از آیات قرآن کریم به عنوان آیه سال معرفی میشود و برای تبیین این آیه دو کتاب به صورت مجزا برای دانشآموزان و مربیان تالیف و توزیع میشود.
انتشار دو کتاب تالیفی با محوریت آیه 105 سوره مائده
وی آیه 105 سوره مائده را به عنوان آیه منتخب سال جاری معرفی کرد و گفت: این اتحادیه دو کتاب «باغبان خودت باش» ویژه مربیان و «هوای گلهایم را داشته باش» ویژه دانشآموزان را با هدف تبیین این آیه تالیف کرده است.
این مقام مسئول همچنین گفت: ما در مرکز فرهنگی آیندهسازان بخش پیشخان کتاب را داریم که در آن بخش ملی کتابباران علاوه بر معرفی کتابهای مفید به دانشآموزان و مربیان ارایهکننده آخرین تالیفات در حوزههای مختلف است. همچنین در این بخش مشاوره برای انتخاب کتابهای مفید به مخاطبان داده میشود.
وی به برخی از کتابهای تازه انتشار یافته این اتحادیه اشاره کرد و افزود: کتاب «اخلاق معاشرت» نوشته جواد محدثی شامل مباحث سبک زندگی اسلامی برای مربیان قرارگاه آماده و ارسال شده است. همچنین کتاب «مترسک آتشین» که رمانی درباره دوران دفاع مقدس است نیز برای ارسال به قرارگاهها تهیه شده است.
به گفته علامتی، کتاب «بهترین آفریده» شامل مباحث انسانشناسی آثار شهید مطهری نیز توسط این اتحادیه تالیف شده و در راستای طرح مباحث معرفتشناسی در قرارگاهها برای شبکه دانشآموزی در نظر گرفته شده است.
این مقام مسئول به توزیع کتاب «دختر شینا» نیز در سطح مدارس اشاره کرد و یادآور شد: سال گذشته 18 هزار نسخه کتاب «من زندهام» برای ترویج مطالعه کتابهای مفید در سطح مدارس توزیع شد و امسال نیز عرضه کتاب دختر شینا در دستور کار است.
کتابیار کیست؟
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره طرح کتابیار توضیحاتی ارایه کرد و گفت: سال گذشته ما دوره آموزشی را برای مربیان خود برگزار کردیم تا بتوانیم این طرح را اجرایی کنیم. کتابیار دانشآموزی است که با توجه به مطالعات خودش و ارتباطی که با شورای سیاستگذاری و مربیان اتحادیه دارد متولی امر کتاب و کتابخوانی و برگزاری جلسات نقد و بررسی در مدرسه است. دعوت از نویسندگان در محافل دانشآموزی، معرفی کتابهای خوب به دانشآموزان، برگزاری نمایشگاههای کتاب به صورت مدرسهای و... از دیگر وظایف کتابیار است. بدیهی است که کتابیار باید دانشآموزی و اهل مطالعه و نسبت به دانشآموزان به کتابداری علاقهمندتر باشد.
وی تاکید کرد: این طرح ویژه دانشآموزان مقطع دوم متوسطه در مدارس تحت پوشش ما اجرا میشود و مراحل آموزشی آن نیز برگزار شده است.
اهداف اجرای طرح «کندوی کتاب» در مدارس
علامتی در بخش دیگری از این نشست درباره طرح «کندوی کتاب» نیز توضیحاتی داد و افزود: هر انجمن اسلامی در هر مدرسه یک کندو از شیرینترین کتابهای روز دانشآموزی گردآوری کرده و سعی میکند شهد شیرین مطالعه را به کام دانشآموزان مدرسه بچشاند.
دبیر کل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با تشریح اهداف این طرح ادامه داد: ترویج فرهنگ مطالعه مفید در میان اعضای انجمن اسلامی و تقویت انگیزه کسب معرفت و ارزشهای اسلامی و انقلابی و همچنین مهارتهای علمی زندگی به عنوان عناصر الگوی پیشتاز در ترویج مطالعه یکی از اهداف این طرح است. همچنین ارتقای کمی و کیفی مطالعه و افزایش دسترسی به کتابهای خوب در فضای عمومی مدرسه، تقویت نقش انجمنهای اسلامی به عنوان عناصر الگوی پیشتاز در ترویج مطالعه و شناسایی و پرورش دانشآموزان مستعد برای تبدیل شدن به عناصر فرهنگی و کارآمد متناسب با نیازهای تخصصی ترویج و توزیع کتاب خوب در کشور از دیگر اهداف اصلی این طرح به شمار میآید.
به گفته علامتی، این طرح در دو بخش قرارگاهی و مدرسهای اجرا خواهد شد و در قرارگاهها مخاطبان، مربیان و دانشآموزان خواهند بود. روش اجرای طرح نیز بدین صورت است که پس از ارسال کتاب و مطالعه مربیان مباحث کتابها در قالب طرح درس ارایه و دانشآموزان نیز در قالب طرح درسها آن را تبدیل به کاربرگ کرده و در نشریات استفاده میکنند.
دبیر کل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در بخش پایانی این نشست تاکید کرد: در بخش مدرسهای نیز در هر مرحله بین سه تا پنج جلد کتاب توسط مسئولان انجمن اسلامی مدارس معرفی میشود و دانشآموزان با تخفیف بین 10 تا 25 درصد میتوانند در طول سال این آثار را تهیه کنند. همچنین دانشآموزان با تهیه خلاصهای از کتابها در کاربرگها و ارایه آن به نمایندگی انجمنهای اسلامی در مدارس میتوانند در مسابقات مرتبط با این حوزه شرکت کنند.
نظر شما