کتاب «یادداشتهایی از زندگانی باقر کاظمی» تدوین مشترک داوود کاظمی و منصوره اتحادیه در کتابخانه وزارت امور خارجه نقد و بررسی میشود.
این کتاب با حضور کاوه بیات، پژوهشگر و تاریخنگار و دکتر اتحادیه نقد و بررسی خواهد شد. کاظمی از رجال معروف ایران از اواخر دوره احمدشاه تا زمان نخستوزیری دکتر مصدق، وزیر امورخارجه ایران در دوره پهلوی اول بود که در چهار جلد به شکل سالانه خاطرات خود را یادداشت کرده است.
هفته گذشته دکتر اتحادیه برای تعطیلات پایان هفته مطالعه این مجموعه را پیشنهاد داده بود. متن کامل پیشنهادی اتحادیه را میتوانید اینجـــا بخوانید.
سیدباقر کاظمی معروف به مهذبالدوله، فرزند سید محمود معتصمالدوله در سال ۱۲۷۱ه.ش به دنیا آمد. پس از تحصیلات متوسطه از مدرسه علوم سیاسی فارغالتحصیل شد و همانجا به تدریس پرداخت. او از ابتدای سال ۱۳۰۶ به کادر علمی مدرسه علوم سیاسی افزوده شد و به تدریس درس جغرافیا پرداخت.
مهذبالدوله پس از اتمام دوره تحصیل وارد وزارت خارجه شد و پس از اندک زمانی به سمت دبیر اولی و رایزنی سفارت ایران در واشنگتن منصوب شد. وی در مدت اقامت در آمریکا کارشناسی ارشد خود را کسب کرد. پس از پایان مأموریت آمریکا، در سال ۱۳۰۶ ه.ش به سمت کاردار ایران در کابل انتخاب شد. سپس در پایان مأموریت دوساله خود به تهران بازگشت و نخست به معاونت (۱۳۰۸) و سپس وزارت طرق و شوارع را به عهده گرفت و پس از آن در کابینه دوم فروغی به وزارت امور داخله منصوب شد. پس از آن به استانداری آذربایجان رسید که یکی از کارهای مهم او در این دوران اقدام به انجام تعمیرات اساسی در شاهگلی تبریز بود.
کاظمی در کابینه جم به وزارت امور خارجه انتخاب شد، از جمله کارهایی که وی در سمت وزارت خارجه انجام داد مسافرت به کابل و امضای قرارداد درباه تقسیم آب هیرمند بود. سپس در سال ۱۳۱۵ با عنوان سفیرکبیر به ترکیه رفت و بعد سفیر ایران در افغانستان شد.
بعد از شهریور ۱۳۲۰ مجددا در کابینه فروغی به وزارت بهداری و کشور برگزیده شد و با تغییر کابینه در سال ۱۳۲۱ در دولت احمدقوام به سمت وزارت کشور معرفی و پس از ترمیم کابینه وزارت دارایی را به عهده گرفت. کاظمی در کابینه ساعد مسئولیت وزارت فرهنگ را به عهده گرفت. سمت بعدی او پس از سقوط کابینه ساعد، وزیر مختاری ایران در کشورهای اسکاندویناوی بود. همچنین مهذبالدوله عضو هیات نمایندگی ایران در کنفرانس سانفرانسیسکو بود.
با آغاز نهضت ملی کاظمی به نهضت ملی پیوست، وی در کابینه نخست دکتر مصدق وزیرامور خارجه و نایب نخستوزیر شد و در کابینه دوم هم تا اوایل مرداد ۱۳۳۲ وزیر دارائی شد و در اجرای برنامه اقتصاد بدون نفت تلاش کرد. بعد از آن به سمت سفر کبیر ایران در پاریس تعیین شد و تا شهریور ۱۳۳۲ درآن سمت ماند و پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ از سفارت استعفا داد. کاظمی پس از یک سال اقامت در اروپا به ایران بازگشت و در نهضت مقاومت ملی به فعالیت پرداخت. وی در فروردین ۱۳۳۴ بازداشت و پس از مدتی تبعید شد.
سید باقر کاظمی مهذبالدوله در اردیبهشت ۱۳۵۵ درگذشت. این سیاستمدار و دیپلمات کهنهکار خاطراتی را از زمان فعالیتهای سیاسی خود به نگارش درآورد که در کتاب «یادداشتهایی از زندگانی باقر کاظمی» تدوین شده است.
این نشست چهارشنبه (10دیماه) از ساعت 15 در کتابخانه وزارت امورخارجه به نشانی خیابان شهید باهنر، خیابان شهید آقایی ،پلاک 24 برپا خواهد شد.
نظر شما