شنبه ۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۱
جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» فراخوان داد/ برگزیدگان جشنواره شعر کوتاه معرفی شدند

انتشار فراخوان پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری»، اعلام برگزیدگان نخستین جشنواره «شعر کوتاه» و گلایه‌هایی از انتخاب یک فعال نورسیده در حوزه نذر کتاب به عنوان مبتکر این طرح، مهم‌ترین نکته‌های مطرح شده در نشست رسانه انتشارات هزاره ققنوس بود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست رسانه‌ای پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» عصر امروز، اول آذر 1393 هم‌زمان با آخرین روز از بیست و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با حضور رضا حاجی‌آبادی، مدیر انتشارات هزاره ققنوس و حسین عابدینی، مدیر انتشارات سفیر اردهال به عنوان برگزار کنندگان این جشنواره و جواد محقق، دبیر ادبی جشنواره پنجم در سرای اهل قلم، برگزار شد.

در ابتدای این نشست، حاجی‌آبادی با اشاره به این‌که برگزارکنندگان جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» از معدود ناشران خصوصی‌ هستند که به کار فرهنگی می‌پردازند گفت: زمان برگزاری این جشنواره به دلیل برپایی نخستین دوره جشنواره «شعر کوتاه» به تعویق افتاد.

وی اعلام فراخوان پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» را هم‌زمان با روز «کتاب و رسانه‌های نوین» آخرین روز بیست‌و دومین هفته کتاب و نیز آغاز هفته بسیج مستضعفان دانست و ادامه داد: برگزاری این جشنواره به شیوه پیامکی، پیوندی میان کتاب و رسانه‌های نوین برقرار کرده است و از سویی مضمون آن (پایداری) با هفته بسیج مستضعفین هم‌ راستاست.

حاجی‌آبادی سپس به سابقه برگزاری جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری از سال 1389 و هم‌زمان با سی‌امین سالگرد آغاز جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: پیشنهاد برگزاری این جشنواره با توجه به نبود حرکت ادبی ویژه با وجود گذشت 30 سال از جنگ تحمیلی ارایه و پذیرفته شد. از آغاز، با همه نهاد‌های متولی مکاتبه شد اما حامی خاصی نیافتیم و جشنواره را با این شعار که «اگر سرنوشت جنگ را مردم رقم زدند، اجازه دهیم داستان آن را هم خودشان بنویسند» کار خود را شروع کرد.

مدیر انتشارات هزاره ققنوس افزود: بیشتر داستان‌نویسان و ارسال‌کنندگان داستان‌های کوتاه رزمندگان و جانبازانی بودند که خاطرات خود را بدون آداب نگارشی نوشتند و ارسال کردند و این از افتخارات برگزارکنندگان است. حاصل جشنواره داستان کوتاه پایداری این بود که عده‌ای جذب شدند، آموزش دیدند و هرسال از آثار رسیده کتابی منتشر شد. علاوه بر این، بانکی از نام و نشان نویسندگان داستان کوتاه پایداری از طریق برگزاری این جشنواره فراهم آمده است.

جشنواره پنجم داستان کوتاه کوتاه پایداری

وی 0000365-021 را شماره پیامک برای ارسال داستان‌های کوتاه جشنواره پنجم اعلام کرد و گفت: داستان‌نویسانی که برای نخستین‌بار در این جشنواره شرکت می‌کنند، باید هر داستان را در قالب یک پیامک و در پیامک جداگانه‌ای مشخصات فردی خود را ارسال کنند. البته شرکت‌کنندگان دوره‌های قبل نیازی به ارسال مشخصات فردی ندارند. شرکت‌کنندگان تا پایان آذرماه 93 فرصت دارند داستان‌های کوتاه خود را ارسال کنند و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم کتاب پایداری سال 93 را هم منتشر کنیم.

حاجی‌آبادی در پاسخ به ایبنا درباره جوایز پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» نیز توضیح داد: میزان این جایزه هنوز قطعی نشده است اما احتمالا به ترتیب رتبه‌های نخست تا سوم، این مبلغ بین هفت میلیون تا چهار میلیون ریال یا چهار تا سه میلیون ریال خواهد بود.

وی ادامه داد: با توجه به نظرات داوران و کارشناسان در حد بضاعت ما این مَبلغ خوبی است. جایزه نقدی را معیار قرار نمی‌دهیم تا داستان‌نویسان فقط به اشتیاق جایزه، داستان ارسال نکنند. امسال هم بخش انتخاب مردمی خواهیم داشت و داستان‌نویس برگزیده مردمی نیز مبلغی را به عنوان جایزه دریافت خواهد کرد.

این برگزارکننده پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» افزود: اگر حامی مالی خوبی داشته باشیم، نویسندگان آثار راه‌یافته به مرحله نهایی پنجمین جشنواره «داستان کوتاه کوتاه پایداری» را با مبالغ اندکی که به عنوان حق‌التالیف محسوب می‌شود، حمایت می‌کنیم. همچنین در این دوره هم مانند دوره‌های گذشته، داوری از میان برگزیدگان دوره گذشته (چهارم) جشنواره انتخاب خواهیم کرد.

برگزیدگان نخستین جشنواره «شعر کوتاه»

حاجی‌آبادی رسیدن حدود سه‌هزار و 500 اثر شعر کوتاه در مدت یک ماه و ده روز از (20 تیرماه تا آخر مرداد 93) را نشانه اعتماد شاعران به برگزارکنندگان دانست و تصریح کرد: حمایت و ابزار دولتی در این زمینه نداریم و این تعداد سروده از 513 شاعر دریافت شده است. عبد‌الرحیم سعیدی‌راد دبیر و جواد محقق و حمید‌رضا شکارسری، از داوران این جشنواره بوده‌اند و برای نخستین‌بار تعریفی از شعر کوتاه ارایه و بر معیار آن، آثار رسیده را بررسی کردند.

جواد محقق نیز در این نشست از قالب «رباعی» با ارسال 886 اثر، به عنوان بیشترین حجم آثار رسیده به جشنواره شعر کوتاه یاد کرد و گفت: «هایکو» با 23 سروده، کمترین قالب شعری رسیده به دبیرخانه بود. در مرحله نخست داوری هزار و 69 شعر گزینش و به مرحله داوری رسید و در مرحله بعدی 328 شعر از هیات داوران انتخاب و سر‌انجام 16 اثر به مرحله نهایی رسیدند و معرفی شدند و در نهایت سه شاعر در هر بخش به عنوان شاعران برتر و شاعرانی هم به عنوان تقدیرشده معرفی شدند.

به گفته وی بر اساس نظر داوران در بخش «شعر سپید، هایکو و جدید»: میثم داوودی با شعری به نام «خواب‌های یک مداد» رتبه نخست، محمد‌تقی عزیزیان با سروده «75 کیلو» مقام دوم و کوکب توفیق‌‌خواه با شعر «مرگ» رتبه سوم را دریافت کردند. در بخش «رباعی و دو بیتی» الهه ملک‌محمدی، فرشاد قربانی و زری قهارترس، رتبه‌های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.

همچنین، نعمت‌الله حامد رمضانی، جمشید عباسی، حمید‌رضا اقبال‌دوست، سیدحبیب حبیب‌دوست، محمد عالی‌زاده و مهرداد احمدی در بخش آقایان و ارمغان بهداروند، فاطمه جمعه‌شاد و انسیه موسویان در بخش بانوان شاعران قدردانی شده نخستین جشنواره شعر کوتاه بودند.

محقق در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا که موضوع بیشترین شعر‌های ارسالی چه بود؟ گفت: بیشترین شعر‌ها با موضوع اجتماعی سروده شده و شعر‌هایی با مضمون‌های مذهبی و پایداری در مقام‌های بعدی بودند.

بر پایه فراخوان منتشر شده، در نخستین جشنواره شعرکوتاه رتبه نخست، هفت میلیون ریال، دوم پنج میلیون ریال و مقام سوم سه میلیون ریال دریافت کردند. همچنین جایزه شاعران تقدیر شده، یک میلیون ریال بود.

اجر نذری که عاید ناشر نورسیده شد 

حسین عابدینی، مدیر انتشارات سفیر اردهال نیز در این برنامه به طرح نذر کتاب که از حدود 6 سال پیش  به کوشش مشترک این ناشر و انتشارات «هزاره ققنوس» برگزار شده است اشاره کرد و گفت: متاسفانه با وجود ثبت این طرح در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در آیین قدردانی از فعالان کتاب و کتاب‌خوانی که  پنجشنبه، 29 آذر 93 از سوی ستاد اجرایی هفته کتاب در تالار ایوان شمس برگزار شده بود، از فردی که تنها دو سال است کاری پراکنده در این زمینه انجام می‌دهد قدردانی کردند. این درحالی است که ستاد برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران قرار بود با مبلغ 160 میلیون ریال از برگزارکنندگان این طرح قدردانی کنند که هنوز هم این وعده محقق نشده است.

حاجی‌آبادی هم در این‌باره اظهار کرد: امیدواریم چنین بی‌اخلاقی‌هایی در حوزه فرهنگ نتیجه بی‌اطلاعی باشد. بحث مالی این قدردانی برای ما اهمیتی ندارد. مساله این است که متاسفانه عده‌ای به جای آن که خود چشمه جوشان خلاقیت باشند، منتظر می‌مانند تا حاصل کار دیگران را به نام خود ثبت کنند! اهدای رایگان کتاب هدف ما نبود و ما در پی خواندن کتاب‌ها بودیم که با نذر کتاب محقق می‌شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها