دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در بخش نخست یادداشت خود نوشته است: یکی از نواقص موجود در سلسله مراتب اداری نهاد عدم اطلاعرسانی دقیق از تصمیمات، بخشنامهها و دستورالعملهای صادره از ستاد نهاد بود.
به عنوان نمونه در تاریخ 19 مرداد سال جاری بخشنامهای به تمامی استانها ابلاغ شد که کتابدارانی که شرایط لازم برای احراز مشاغل مدیریتی دارند اطّلاعات مربوطه را به نهاد ارسال کنند. متأسفانه در برخی استانها این بخشنامه آن طور که انتظار میرفت به اطلاع کتابداران نرسید. برای رفع این نقص، بخشی در پایگاه اطلاعرسانی نهاد تعیین شد که از امروز بخشنامههای مهم و قابل توجّه که اطلاع کتابداران عزیز نسبت به آنها ضرورت دارد در این بخش قابل مطالعه است.
مختارپور در بخش سوم یادداشت نوشته است: پس از تشکیل شورای امور اداری، استخدامی، حقوق و دستمزد در نهاد، این شورا پس از بررسی و مشورتهای لازم در جلسه هشتم شهریور ماه موضوع فعالیّت کتابداران عزیز روستایی را مورد بحث قرار داد و طبق مصوبه آن شورا که به تأیید اینجانب رسید مقرّر شد «با توجه به نیاز استان و ضرورت انجام ساعات فعالیّت بیشتر در جهت رضایت اعضاء و مراجعین به کتابخانهها، چنانچه جمع مبلغ ساعتی قرارداد کتابداران روستایی کمتر از 5میلیون ریال باشد قرارداد مربوطه تا مبلغ فوق و ساعت کار متناسب افزایش یابد.»
آییننامه اجرایی این مصوبه در روزهای آتی به تمامی استانها ابلاغ میشود. امیدوارم بدین ترتیب وعدهای که به کتابداران روستایی درباره افزایش دستمزدشان داده بودم محقّق شود.
این مقام فرهنگی در بخش سوم یادداشت خود نوشته است: در روزهای پایانی هفته گذشته دو تن از مشاوران محترم اینجانب از برخی کتابخانههای استان یزد بازدید کردند که بر اساس گزارشهای رسیده این بازدید مورد استقبال کتابداران عزیز آن استان قرار گرفته و مشاوران اینجانب نیز از حسّ همکاری، همدلی و تلاش کتابداران آن استان بسیار راضی بودند.
این بازدیدهای از پیش اعلام نشده در استانهای دیگر نیز صورت خواهد گرفت تا حداقل بخشی از مطالب کتابداران به این شکل به مدیران نهاد منتقل شود.
به امید روزهای بهتر در فعّالیّت کتابخانهها و گسترش و ترویج فرهنگ توجّه به کتاب و کتابخوانی در سراسر میهن عزیزمان ایران.
بازدیدهای سرزده هیات اعزامی نهاد کتابخانهها به یزد
پنجشنبه گذشته، وزیرپور و صحاف به نمایندگی از علیرضا مختارپور، در سفری یکروزه و سرزده به شهر یزد رفتند. سفری که نتیجهاش بازدید از 9 کتابخانه از 21 کتابخانه شهر یزد، دیدار با مسئولان شهری و کتابخانههای شهر یزد و بازدید از پروژههای ناتمام و در حال تکمیل بود.
ساعت 7:30 صبح، کتابخانه عمومی آذریزدی مقصد اول نمایندگان مختارپور بود. کتابخانهای که از همان ابتدای صبح تعدادی کتاب به دست منتظر بازگشایی در کتابخانه بودند. شاید این نشان از استقبال خوب مردم از این کتابخانه داشت.
وزیرپور در حاشیه این بازدید گفت: کتابداران نیاز به انگیزه دارند و این بازدیدها برای آنها انگیزه کار را بهوجود میآورد چرا که کتابداران در فشارهای زیادی به سر میبرند و امتیازهای کمی به آنها تعلق میگیرد. این دیدارها باعث میشود که آنها جایگاه رفیع خود را بشناسند. متاسفانه در گذشته توهینهای بسیاری به قشر کتابدار صورت گرفته است و کار آنها را بسیاری، ساده انگاشتهاند. در تمام دنیا علم اطلاعات یکی از بزرگترین علوم است اما هنوز توجه خاصی به تحصیلکردگان این حوزه نمیشود.
وزیرپور عنوان کرد: ما با دیدن نقایص و نقاط مثبت کتابخانههای شهرها در زمانی که به تهران بازمیگردیم از تجربیات به دست آمده استفاده کرده و در تصمیمگیریها از آنها استفاده خواهیم کرد. حقوق این کتابداران بسیار کم است اما کارآمدی بالایی از آنها دیده میشود.
وی افزود: آنها علاقه بسیاری به کار خود دارند و این علاقه به مدیران هم انتقال پیدا میکند که ما بتوانیم برای آنها تصمیمات بهتری بگیریم.
کتابخانه عمومی امامخمینی(ره) و کتابخانه عمومی آیتالله سیدمحمد کاظم طباطبایی یزدی مقصد بعدی این هیات بود. سفری، کتابدار کتابخانه امام خمینی(ره) در حاشیه این بازدید با اشاره به اینکه این کتابخانه حدود 1500 عضو دارد، گفت: بیشتر مخاطبین این کتابخانه برای به امانت گرفتن و خواندن کتابهای رمان، هنری، آشپزی و روانشناسی به این کتابخانه مراجعه میکنند.
وی همچنین با گلایه از کمبود نیرو در این کتابخانه به نحوه جذب افراد به این کتابخانه اشاره کرده و افزود: با وجود نزدیکی چندین مدرسه به این کتابخانه اما تعداد کمی از دانشآموزان به عضویت این کتابخانه در میآیند و آن هم دلایلی دارد که یکی از آن دلایل، گران شدن حق عضویت در کتابخانه و عدم برآورد نیاز مخاطب است.
کتابخانه عمومی آیت الله سیدمحمد کاظم طباطبایی یکی از کتابخانههایی بود که بسیار مورد توجه این هیات قرار گرفت چرا که هم نظم و هم گسترش منابع بسیار خوبی را داشت.
کتابخانه رسالت شهید در یکی از منطقههای قدیمی و پرجمعیت شهر یزد و در انتهای یک کوچه باریک واقع شده بود که در اصل یک خانه بزرگ و قدیمی بود که صاحب آن خانه را به عنوان کتابخانه وقف کرده بود. با وجود اینکه فضای این کتابخانه میتوانست منابع گستردهای را داشته باشد اما به دلیل برخی تعمیرات، تعداد زیادی از کتابهای آن منتقل شده بوده و کتابخانه دیگر کتابهای محدودی را در خود داشت.
کتابخانه فرهمند و کتابخانه فرخی یزدی مقصد بعدی این هیات بود. وزیرپور در کتابخانه رئیس فرهمند در توصیهای به مسئول آن کتابخانه گفت: هویت شهری باید در کتابخانهها نیز دیده شود و باید تلاش کنیم که کتابهای مخصوص هر شهر حتماً در کتابخانههای آن موجود باشد.
همچنین وزیرپور در کتابخانه فرخییزدی که یکی از کتابخانههایی بود که امکانات و گسترده و کاملی داشت با اشاره به کم بودن تعداد 1200 نفر عضو برای کتابخانهای با 26 هزار عنوان کتاب و آن وسعت و امکانات، گفت: باید تلاش کنید که اعضای این کتابخانه را با اجرای برنامههای مختلف به تعداد مطلوب برسانید. این برنامهها میتواند شامل برگزاری شب شعرها و جلساتی از این دست باشد.
اعضای گروه پس از بازدید از کتابخانه شهدای شاهدیه در حاشیه شهر یزد، به سراغ بزرگترین کتابخانه شهر یزد به نام امام علی(ع) رفتند. بعد از گذشت چند ساعت از شروع بازدیدها دیگر بسیاری از بازدید سرزده این هیات مطلع شده بودند و مسئولان کتابخانه منتظر ورود این هیات بودند.
در حاشیه این بازدید سرزده از کتابخانه امام علی(ع) حجت الاسلام عباس زائر رئیس شورای شهر یزد، علی ملاعباسی سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان یزد و محمدمحسن رفیعی رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان یزد هم به این کتابخانه آمدند و با این هیات دیدار و گفتگویی داشتند.
کتابخانه آزادگان در منطقه صفائیه شهر یزد، آخرین کتابخانهای بود که صحاف و وزیرپور به سراغ بازدید از آن رفتند. مسئول این کتابخانه که از سال 1373 در آن مشغول به کار است از کوچک بودن این کتابخانه گلایه کرد و گفت: این منطقه تنها همین یک کتابخانه را با 21 هزار عنوان کتاب و 4000 هزار عضو دارد.
آخرین مقصد این بازدید به کتابخانه در حال ساختی رسید که یک خیر در حال تکمیل و تجهیز آن است که قرار تا چند ماه آینده تکمیل و در اختیار نهاد کتابخانهها قرار گیرد.
نظر شما