دولتمردان نویسنده و نویسندگان دولتمرد
«کتاب هفته» در این شماره به مناسبت هفته دولت پرونده ای با عنوان «دولتمردان نویسنده و نویسندگان دولتمرد» را منتشر کرده است. این هفته نامه می نویسد: همانطور که پیداست ریاست جمهوری بالاترین مقام اجرایی هر کشوری است. اکثر روسای جمهور دارای آثار مکتوبی پیش و پس از فعالیت خود به عنوان رئیس جمهور هستند. با یک نگاه اجمالی به آثار روسای جمهور متوجه خواهیم شد آثاری که پیش از رسیدن به آن منصب نگاشته شده اند بیشتر در بردارنده خط فکری و جهت سیاسی و دیدگاه های آنان نسبت به موضوع های اجتماعی و فرهنگی است حال آنکه آثار پسین، بیشتر شامل گزارش ها و خاطرات و دربردارنده تجربیات گوناگون آنها از دوران زمامداری سیاسی است. این هفته نامه همچنین به معرفی وزیران و رئیس جمهوران ایرانی که هر یک صاحب کتاب هستند می پردازد.
اعتمادالسلطنه
محمدحسن خان صنیع الدوله ملقب به اعتمادالسلطنه از رجال دربار دوره قاجار و عهد ناصرالدین شاه و صاحب کتابهای فراوان بود. در کتابشناسی های موجود از او بیست و دو اثر آمده است. گفته می شود بیشتر نوشته های او را کارمندان زیردست او در اداره انطباعات و دارالترجمه نگاشته اند و او آنها را با نام خود به چاپ رسانده است.
مهدی بازرگان
بازرگان نخستین نخست وزیر ایران پس از پیروزی انقلاب و رئیس دولت موقت و نخستین دانشیار دانشگاه تهران بود. کارنامه تالیفی بازرگان قریب به نود کتاب را در خود جای داده است. او سعی داشت در آثارش با استفاده از آموزه های علمی به تبیین برخی پدیده ها و تعالیم مذهبی بپردازد.
علی اکبر ولایتی
آثار علی اکبر ولایتی در سه حوزه قابل دسته بندی اند؛ نخست آثار تاریخی، دوم کتابهای حوزه پزشکی و سوم آثاری که از زبان های دیگر به فارسی برگردانده است. از جمله آثار مهم او
می توان به «تاریخ نگاری در حوزه روابط خارجه ایران» اشاره کرد.
روسای جمهوری که کتاب نوشته اند:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
آثار ایشان در چهار دسته قابل تقسیم بندی اند؛ آثاری که پیش از انقلاب نوشته شده اند و آثاری که در فاصله پیروزی انقلاب و ریاست جمهوری نگاشته اند و آثاری که همزمان با ریاست جمهوری به رشته تحریر درآورده اند و دوره چهارم هم متعلق به دوره رهبری ایشان است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی
آیت الله هاشمی کتاب «امیرکبیر یا قهرمان مبارزه با استعمار» را سال 1342 در 472 صفحه به چاپ رساند. «فرهنگ قرآن» هم معجم معنایی معارف و مفاهیم قرآن کریم است که به شیوه ای نو و به صورت الفبایی- موضوعی به قلم وی سامان یافته است.
حجت الاسلام سید محمد خاتمی
«آیین و اندیشه در دام خودکامگی –سیری در اندیشه سیاسی مسلمانان در فراز و فرود تمدن اسلامی» عنوان کتابی از سید محمد خاتمی است که در آن در صدد تشریح و بیان اندیشه سیاسی مسلمانان طی حدود دوازده قرن بر می آید.
محمود احمدی نژاد
برخلاف روسای جمهور پیشین محمود احمدی نژاد تا پیش از ریاست جمهوری کتابی ننوشته بود اما پس از ریاست جمهوری چند عنوان کتاب از او موجودند که مجموعه ای از سخنرانی های او هستند. برای مثال کتاب «حقیقت گوهر گمشده جهان سیاست» در بر دارنده سخنرانی و نشست پرسش و پاسخ دکتر احمدی نژاد در دیدار گروهی از نخبگان کانون های اندیشه در آمریکاست.
حجت الاسلام حسن روحانی
دکتر روحانی از نظر تالیف جایگاه ویژه ای دارد. حسن روحانی دارای تالیفات، تحقیقات و مقالات علمی فراوانی است و حدود 100 اثر از وی به صورت کتاب یا مقاله منتشر شده اند. همچنین بیش از هفتصد تحقیق راهبردی با مدیریت و نظارت وی در 20 سال گذشته به انجام رسیده اند. نخستین کتاب روحانی «انقلاب اسلامی ریشه ها و چالش ها» نام دارد که سال 1376 انتشار یافت.
این هفته نامه همچنین در صفحه «نشر» خود گزارشی در رابطه با صنعت چاپ منتشر کرده است. در این مطلب می خوانیم: صنعت چاپ از صنایع راهبردی است که بسیاری از صنایع دیگر را تغذیه می کند، به عنوان مثال صنعت نشر به چاپ وابستگی مستقیم دارد و انتشار کتاب و کالاهای فرهنگی در بخش های گوناگون همواره به صنعت چاپ مرتبط هستند. این صنعت در سال های اخیر مورد بی مهری های زیادی قرار گرفته است. چاپ با وجودی که پیشوند صنعت را یدک می کشد اما به دلیل بعد فرهنگی، زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد و در وزارت صنعت، معدن و تجارت جایی ندارد و این موضوع دست اندکاران و فعالان این صنعت را دچار نوعی بلاتکلیفی و سردرگمی کرده است.
این هفته نامه همچنین گزارشی از کتاب های کودک و نوجوان را با عنوان «رنگ و لعابی که مخاطب نمی پسندد» منتشر کرده است. احمد عربلو، نویسنده کودک و نوجوان می گوید: متاسفانه در سالهای اخیر برخی ناشران برای کاهش هزینه های چاپ و انتشار یک کتاب، به ظاهر کتابهای کودک و نوجوان توجه زیادی نمی کنند در حالی که بخش اعظمی از کار کودک و نوجوان، شکل ظاهری و تصویر آن است که در خدمات متن در می آِید، یا برخی ناشران برای اینکه پول تصویرگر حرفه ای و متخصص را پرداخت نکنند، با تصویرگران مبتدی کار می کنند و بنابراین کتابهای موجود در بازار به کتابهای پیش پا افتاده و بازاری تبدیل شده اند.
وی ادامه می دهد: به این ترتیب نمی توانیم ادعا کنیم که سرانه مطالعه در کشورمان پایین است و کتابها به فروش نمی روند. این درست نیست و اگر یک ناشر می خواهد برای کودک و
نوجوان کار کند، باید هزینه هایی چون تصویرگری و کار حرفه ای را در نظر بگیرد و متحمل شود.
این هفته نامه همچنین در ستون «استانی» خود گزارشی با عنوان «مساله ای مهم؛ سرانه زیربنای کتابخانه» منتشر کرده است. در این گزارش می خوانیم: آمارهایی که معمولا در جلسه های استانی و به بهانه ها و مناسبت های گوناگون درباره وضعیت کتابخانه های استان ها و مناطق گوناگون ایران منتشر می شوند، در نوع خود ابتدا امیدوار کننده اند به این دلیل که نشان می دهند کتاب و کتابخوانی در سراسر ایران همچنان مورد توجه است. به هر دلیل و علتی که مخاطب راهی کتابخانه شده باشد انس با این محیط و کتابهای آن شکل گرفته و درنتیجه حرکتی فرهنگی در کشور رقم خورده است؛ اما این آمارها می توانند برای دست اندکاران حوزه فرهنگ و محاسبه سرانه مطالعه ارزشی بسیار بالا را رقم بزنند همچنان که می توان با تحلیل های آماری بر اساس آنها نقاط ضعف را شناسایی و برای حل آنها اقدام کرد.
مطلب «جامعه اطلاعاتی و چالش های آن» که به بررسی کتابهایی در حوزه ارتباطات جهانی می پردازد نیز از دیگر مطالب خواندنی این شماره کتاب هفته است.
نظر شما