خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- قانون معافيت مالياتی ناشران و كتابفروشان در سال 1380 به تصويب مجلس شورای اسلامی رسيد. طبق بند «ل» ماده 139 قانون معافيت مالياتهای مستقيم، ناشران و كتابفروشیها شامل بند «ج» شدند. براساس اين بند از قانون، مشمولان معافيت مالياتی در زمان بررسی وضعيت مالياتی از سوی مميزیها، موظف بودند اظهارنامهای رسمي به مأموران مميزی ارایه كنند. طبق همين اظهارنامه از پرداخت ماليات معاف میشدند، با اين حال سازمان امور مالياتی با اين توجيه كه كتابفروشیها فعاليت خدماتی در كشور انجام میدهند، آنها را از مشاغل مشمول معافيت مالياتی خارج كرد و بعد از گذشت 7سال از تصويب اين قانون نهتنها وضعيت كتابفروشیها تغييری نكرد، بلكه ناشران نيز به اين مساله دچار شدند و براساس بخشنامهای كه 28 بهمن 1387 توسط وزارت دارايی منتشر شد، ناشران شامل بند «ب» شده و براساس آن بايد برای بررسی وضعيت مالی خود دفاتر درآمد و هزينههای سالانه مشاغل مالياتی را تنظيم و به سازمان امور مالياتي ارایه میكردند. بدون تردید اين كار نياز به نيروی متخصص دارد و تحقق اين موضوع خود به خود هزينههای زيادی را به ناشران تحميل كرده و میكند.
شایان توجه است که در صورت وجود ايراد در تحرير و تنظيم اينگونه دفاتر از سوی ناشران، سازمان امور مالياتی آنها را مجبور به پرداخت ماليات میكرد، اين در حالی است كه برخی ناشران و كتابفروشان به دليل عدم توانايی مالی قدرت استخدام حتی يک کارمند برای تنظيم اسناد و مدارک مالياتی خود را ندارند و بدون شک كتابفروش و ناشری كه امكان فروش روزانه محصولاتش بسيار اندک است نهتنها بضاعت چنين كاری را ندارد بلكه گردش مالی آن به اندازهای نيست كه برای محاسبه آن به حسابدار نياز داشته باشد.
از اين رو از سال 1387 تاكنون اين مساله با اعتراضهای ناشران و پيشتر با اعتراض كتابفروشان همراه بوده است و با وجود اهمیت لغو اين قانون اما در عمل هيچ اقدامی صورت نگرفته و همچنان كتابفروشان و ناشران مشمول پرداخت ماليات هستند. به طور قطع اين مساله در شرايط كنونی صنعت نشر نهتنها به نفع اين قشر از جامعه نيست، بلكه آينده فعلي آنها را با خطر جدی مواجه میكند.
نامه اتحادیه ناشران و کتابفروشان به وزیر ارشاد
در این راستا تاکنون اقدامهای مختلفی از سوی مسوولان فرهنگی کشور و تشکلهای خصوصی نشر برای عملیاتی کردن قانون معافیت مالیات ناشران و کتابفروشان انجام شده است که از آن میان میتوان به نامه اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد.
چندی پیش اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این زمینه نامهای را به علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کردند تا بحث اصلاح آییننامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم را پیگیری کند و برای همیشه بحث معافیت مالیات ناشران و کتابفروشان را حل کنند.
این نامه مجموع پیشنهادهای اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برای اصلاح آییننامه را در بردارد.
همچنین این اعضا درخواست ملاقات با ارسلان فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی را داشتهاند تا مباحث مربوط به معافیت مالیات را با وی درمیان بگذارند و راهکارهای حل آن را با تعامل یکدیگر بیان کنند.
گفتوگو با سازمان امور مالیاتی
با نزدیک شدن به زمان ارایه اظهارنامههای مالیاتی موضوع معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان مطرح و تاکنون جلسات مختلفی در سازمان امور مالیاتی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص برگزار شده است.
به گفته علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اگر در این جلسات و بررسیها به نتیجه برسیم، موضوع را با وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی حل و فصل میکنیم و اگر به مصوبه دولت نیاز باشد، آن را مطرح میکنیم تا مصوبه لازم را از دولت بگیریم.
صاحبنظران پیشنهادهای خود را ارایه کنند
همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست اعضای اتاق بازرگانی ایران که 18 خرداد ماه سال جاری برگزار شد، درباره بحث معافیت مالیات اهالی فرهنگ و نشر این چنین مطرح کرد: «واقعیت این است که در دولت به ویژه در سازمان امور مالیاتی به شدت با این موضوع مقاومت میشود. با وجود اینکه تعدادی از ناشران از پرداخت مالیات معاف هستند این معافیت به کتابفروشیها تسری پیدا نکرده است. به هر حال باید یک کار گستردهای در این حوزه صورت بگیرد و پیشنهاد میکنم صاحبنظران یک گزارش توجیهی مبسوط در اختیار وزارت ارشاد قرار دهد تا ما آن را کم کم در دولت مطرح کنیم و جا بیاندازیم.»
حل موضوع معافیت مالیات ناشران و کتابفروشان در دستور کار است
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در بازدید از بخش معاونت فرهنگی این وزارتخانه در سحرگاه یکم تیرماه سال جاری، از قرار گرفتن حل موضوع معافیت مالیات کتابفروشان در دستور کار این وزارتخانه خبر داد و گفت :« در تلاش هستیم موضوع معافیت مالیات کتابفروشان را از طریق قانونی حل کنیم.»
اگر چه سازمان امور مالیاتی معتقد است کتابفروشیها، واحد صنفی هستند و مشمول قانون معافیت مالیاتی نمیشوند اما حل این مشکل در دستور کار جدی این وزارتخانه قرار دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه میگوید: اگر در فرایند بررسی مشخص شود نگاه سلیقهای درباره معافیت مالیاتی کتابفروشان حاکم است، آن را از طریق سازمان مالیاتی کشور یا از طریق مصوبات دولت برطرف میکنیم تا آنان نیز مانند ناشران شامل قانون معافیت مالیاتی شوند.
تکلیف هرچه زودتر مشخص شود
شواهد حاکی از آن است که قانون معافیت مالیات ناشران و کتابفروشان نیازمند توجه جدی از سوی مسوولان ذیربط است. ناشران و کتابفروشان به دلیل این که بخش عظیمی از نقشآفرینی در عرصه ارتقای فرهنگ عمومی جامعه را به خود اختصاص میدهند، باید بیش از پیش مورد عنایت مسوولان قرار بگیرند. اهمیت این موضوع وقتی مضاعف میشود که به دلیل هزینههای بالای مالیاتی اغلب کتابفروشان و ناشران قدیمی و باسابقه در حال انصراف از فعالیت در این عرصه هستند یا شاهدیم که بسیاری از کتابفروشیهای کم بنیه و ضعیف یا بسته شدهاند یا در حال بسته شدن هستند. حتی در برخی مواقع به دلیل همین نرخ بالای مالیاتها و عدم توانایی کتابفروشان و ناشران در پرداخت آنها، خبرهایی مبنی بر مصادره کتابفروشی یا ملک شخصی کتابفروشان به گوش میرسد. بنابراین، لازم است بیش از پیش به موضوع معافیت مالیات ناشران و کتابفروشان بذل توجه شود و بالاخره تکلیف آن مشخص شود که آیا ناشران و کتابفروشان باید مالیات بدهند یا نه؟
دوشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
نظر شما