وی افزود: برای پیشرفت انسان و مناسبات جامعه انسانی به شعری نیازمندیم که مورد پذیرش جامعه باشد. شعری که از تقابل و تعامل با مخاطب برخوردار است و روح انسان را متکامل میسازد. ادبیات امروز رسانهای انتقادی است و انتقاد شیواترین شکل خود را در شعر به یادگار گذاشته است. شاعر آزادترین انسان است. آزاد میبیند، آزاد تصویر میکند و غم و شادی و نقد خویش را در قالب موزون میآفریند و این آفرینش چون از دل بر میآید بر دل می نشیند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شاعر حرمت دارد و باید در صدر بنشیند و بر چشم جای گیرد. به گواه تاریخ معاصر ما دمیدن خورشید انقلاب اسلامی برگ زرینی در جوامع اسلامی گشود و به برکت این گشایش شعر و شاعران ایران با بیان دیگر عرصههای اندیشه، حضور روشن، پوینده و بالنده را به یادگار گذاشتند و شعر توفنده انقلاب را گستردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همین زمینه افزود: با طلوع انقلاب، واژه «شهید» به مقامی بلند در ادبیات فارسی تبدیل شد. شعر هشت سال دفاع مقدس از ایثار، وطن دوستی، نوع دوستی، عدالت، استواری در عقیده و ایمان و خلوص عرصههای شور و شهادت، نگین شعر دفاع مقدس ساخت. شهادت تحفهای بود که در شعر دفاع مقدس جاری شد.
جنتی یادآور شد: در این لحظات خرسندم که در میان شما هستم، شمایی که با روح لطیف خود واژهها را ورز میدهید و آنها را برای بیان مفاهیم بلند انسانی به خدمت میگیرید. این حضور را غنیمت میشمارم و از محفل گرم و صمیمیتان نیرو میگیرم. خداوند بزرگ را شاکرم که جوهر ملکوتی کلمه را در جان ما جاری ساخت تا شاهد جمال و جلال حضرتش باشیم و به فضل جلال او قدرت اندیشیدن با کلمات را به ما عطا کرد تا در حریم فکرتش باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: شاعران طلایه دار سرزمین سرور و غرورند. شاعران کلیدداران ملک امانت و رمز گشایان حضرت حضور و سخن سالاران اقلیم جانند. به گواه تاریخ شاعران ما بخشندگان گوهرهایی هستند که به مدد سلامت و صداقت خود از اقیانوس معرفت الهی صید کردهاند. آنها روشن کننده راهی هستند که انسان مسافر آن وادی است.
وی افزود: مفتخریم که شعر هنر ملی ایرانیان است و این هنر با پرورش یافتن در مهد کوثر، چشم و چراغ غنی ما ایرانیان محسوب میشود. شعر ما تربیت یافته در حیطه اندیشه اسلامی است. به برکت این تربیت است که شعرمان به مقام بالای سخن رسیده و در شش جهت هستی چاوشخوان فضیلت انسانی است.
جنتی تصریح کرد: ما ایرانیان شعر دوستیم و شعر دوستی در جان و خان ماست. شعر آیینه تمام نمای تفکر یک ملت و چکیده فلسفه و اخلاق است. شعر برای ایرانی، روایتگر عشق، زندگی، اسطوره و تاریخ است. ما با شعر به عالم خاکی پا میگذاریم، زیست میکنیم و شاعرانه میمیریم. فردوسی پاکباز غرور ایرانیان را با شعر فارسی زنده ساخت.
وی با بیان اینکه بی اغراق، مهمترین هنر ایرانیان، شعر است، تصریح کرد: تمام آرایههای هنری در شعر تجلی یافته؛ در شعر ایران نقاشی، موسیقی و مجسمه سازی متجلی شده و شاعران متقدم تمام توان هنری خود را در شعر متجلی کردند.
وزیر ارشاد تصریح کرد: شعر فارسی از سده پنجم تا نهم به اوج قله زیبایی معنا و صورت دست یافت و تاکنون نیز بسترساز آفرینش آثار ماندگار بوده. مردم ایران با شعر نسبت به دیگر هنرها مأنوسترند. صبح خود را با شعر آغاز میکنند و شامشان را نیز با شعر به پایان میبرند و به نوعی هر ایرانی بالقوه شاعر است.
وی با اشاره به هشتمین جشنواره شعر فجر گفت: در این دوره حضور همه چهرههای متنفذ ادبی نشان از همدلی و جمع شدن همه سلایق و گرایشها زیر یک چتر داشت. در این دوره سعی شد بدون جریانسازی در فضایی آرام و آزاد، شاعران انقلاب به حضور در این جشنواره دعوت شوند و شاهد پویایی باشیم. جشنواره امسال ویژگیهایی داشت که از آن جمله توجه به جنبههای علمی، توجه به شعر بومی، کتاب شعر و شعر کودک و نوجوان بود.
جنتی همچنین خطاب به شاعران جوان گفت: جهان امروز ما تشنه معارف و فضیلتهایی است که سرچشمه آن در ادبیات جاری است. این عطش را میتوان در آثار اندیشمندان جهان معاصر جستوجو کرد. بی شک یکی از وظایف شعر روشنگری و اشاره به آن فضیلتهاست. امیدوارم بخش بینالملل جشنواره شعر فجر نیز گشوده شود. شعر فارسی قابلیت جهانی شدن را داراست و این امر میسر نمیشود مگر با شناخت و ایجاد ارتباط با جهان.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ایران آغوش باز خود را همیشه به روی اندیشمندان افغان و تاجیک گشوده به تأثیرات گوته از حافظ اشاره کرد و گفت: شعر فارسی حتی در شبه قاره هند نیز تأثیرگذار بود. اکنون میتوانیم به دوران اوج خود برسیم. دست همه شاعران را میفشارم. همه فرزاندان این آب و خاکیم و تجربههای تلخ و شیرینی را با یکدیگر پشت سر گذاشتهایم.
نمره قبولی جشنواره هشتم
بنابراین گزارش، جنتي در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران گفت: فرصت نکردم اخبار رسانههاي شايعهساز را ببینم اما مشخص است که جشنواره شعر فجر امسال بسيار خوب برگزار شد و شخصیت های برجسته ای در آن حضور داشتند. وی اضافه كرد: جشنواره هشتم جزو جشنواره هایی بود که تعداد قابل توجهی از شاعران در آن حضور داشتند و برخلاف اختلاف سلیقه هایی که ممکن است هر جشنوارهاي داشته باشد، هشتمين جشنواره به خوبي برگزار شد.
آیین اختتامیه هشتمین جشنواره شعر فجر عصر امروز 31 اردیبهشت در تالار وحدت برگزار شد.
نظر شما