به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نویسنده در این کتاب با بررسی اساطیر و داستانهای شاهنامه ثابت کرده كه هر چند اين كتاب اثری ادبی است، اما از نظر محتوايی در پيوند با اسطورههای اقوام هند و اروپايی قرار دارد و درک محتوای اسطورهای آن، تنها در برقرار كردن پيوند ميان محتوا و اسطورههای هند و اروپايی از يک طرف و افسانههای ايرانی و داستانهای پريان از طرف دیگر امکانپذیر است.
مختاریان نظريات خويش را در قالب 11 بخش با سرفصلهای «تاريخچه اسطورهشناسی و نقدی بر اسطورهشناسی ايران»، «تهمينه كيست»، «اكوان ديو: اكومن يا اكوای ديو»، «سياوش و بالدر»، «پژوهشی تطبيقی در اسطوره شناسی هند و اروپايی»، «الگوی پيشنهادی ردهبندی داستانهای پريان بر بنياد اسطوره»، «خاستگاه اسطورهای نام سياوش»، «اسطوره فريدون و ضحاک»، «گاو برمايه، گرز گاو سر و ماه پيشانی» و «مرداس، نيکمرد آدمخوار و ساختار تغذيه در اسطوره مشی و مشيانه» ارایه کرده است.
نویسنده در این کتاب، اسطورهها را بازتاب واقعیتهایی میداند که صورت نمادین دریافتهای غریزی انسان را در زندگی بازتاب میدهند. از این منظر اساطیر، ویژگی جمعی و اشتراکی دارند و دارای بنمایههای مشترکی در شماری از اسطورههای تمدنهای گوناگون جهان هستند.
مختاریان در راستای نگارش این کتاب تلاش کردهاست با زاویه دید و روش «نورتروپ فرای» اسطورهشناس شهیر کانادایی، به پژوهش و تحلیل «شاهنامه» بپردازد. بر اساس این دید و روش، شاهنامه ریشه در اسطورههای کهن فرهنگ ایرانی و هند و اروپایی دارد و نقش بغانه یا ایزدانه شخصیتهای اساطیر کهن در پس ابیات حماسی ـ ادبی شاهنامه نهفته است.
در مجموع، این کتاب پژوهش تطبیقی جامعی از روایتهای شاهنامه با استفاده از نظریات «ژرژ دومزیل» زبانشناس و اسطوره شناس فرانسوی و «نورتروپ فرای» اسطوره شناس کانادایی، به مخاطب ارایه داده است.
چاپ دوم «درآمدی بر ساختار اسطورهای شاهنامه» نوشته بهار مختاریان با شمارگان هزار و 100 نسخه، 282 صفحه و قیمت 14 هزار تومان از سوی انتشارات آگه منتشر شده است.
نخستین چاپ این کتاب را انتشارات آگه در زمستان 1389 با شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 6 هزار تومان روانه کتابفروشیها کرده بود.
بهار مختاریان دارای مدرک دکترای ایرانشناسی از دانشگاه توبینگن آلمان، هماکنون عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان است. مجموعه مقالات «انسانشناسی هنر» نام کتابی است که به کوشش وی، چندی پیش رنگ انتشار به خود دید.
چهارشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۸
نظر شما