وارثان «فریدریش ورنر گراف فون دِر شولنبرگ» دیپلمات آلمانی در نظر دارند هزاران کتاب تاریخی را که در تملک او بود، به روسیه بازگردانند.-
شولنبرگ که ابتدا دیپلمات بود و بعدها در کودتای 20 ژوئیه 1944 برای پایان دادن به سلطه نازیسم در آلمان در جنگ شرکت کرد، تنها حدود 100 جلد از این هزاران جلد کتاب را هدیه گرفته بود که مجموعه 30 جلدی آثار لسینگ متعلق به سال 1771 از جمله آن هاست. این مجموعه سالیان درازی در کتابخانه قلعه فالکنبرگ واقع در منطقه اوبرفالتس در بایرن که به شولنبرگ تعلق داشته است نگهداری می شد.
اشتفان گراف فون در شولنبرگ به خبرگزاری آلمان گفت: خانواده شولنبرگ به تازگی در پی تحقیقات «زوددویچه سایتونگ» به محل نگهداری کتاب ها پی برده اند. این آثار مسروقه اند و ما اجازه تصاحب آن ها را نداریم. واضح است که آن ها به شکل غیرقانونی در مالکیت ما هستند. ما با اداره های دولتی تماس گرفته ایم تا بتوانیم این کتاب ها را به شکلی شایسته بازپس دهیم. نمی شود که این کتاب ها را از طریق پست بازگرداند.
هاگن فیلیپ ولف، سخنگوی برند نویمان وزیر مشاور فرهنگ که مسوول مسایل مربوط به مبادلات آثار فرهنگی با کشور روسیه نیز هست اظهار کرد: بازگرداندن آثار مسروقه ای که در مالکیت خصوصی هستند امری قابل توجه و بسیار خوشحال کننده است.
اما برای روس ها بازگردانده شدن این کتاب ها دقیقا همان چیزی است که در مساله کشمکش بر سر آثار مسروقه دوران نازی برای آن ها مطرح بوده است. کارشناسان روسی سال هاست که تاسف می خورند که چرا تا کنون همواره در این مساله بحث بر سر منافع آلمان بوده است.
آلکسی گوسانوف، جانشین مدیر این کتابخانه در امور تحقیقاتی و نیز مرمت آثار نفیس در شهر پاولوفسک در گفت وگو با خبرگزاری آلمان تاکید کرد: ما واقعا خوشحال می شویم اگر این کتاب ها را بار دیگر در کتابخانه خودمان داشته باشیم.
شولنبرگ از سال 1922 تا 1931 در تهران به عنوان سفیر مشغول کار بود. او در جنگ دوم جهانی از کتابخانه قصر پاولوفسک در لنینگراد هم حدود 100 جلد کتاب خارج کرده بود که بیشتر آن ها آثار ادبی فرانسوی زبان قرن 18 و 19 بودند.
نظر شما