به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بسیاری از جامعهشناسان و محققان از ابتدای دهه 1970 توجه ویژهای نسبت به مطالعات و تحقیقات شهری نشان دادند. در این میان محققان پیرو سنت مارکسیستی به شدت منتقد سنت تجربی مکتب شیکاگو بودند اما در سالهای پایانی قرن بیستم برخی محققان به دنبال تلفیق عناصر موجود، میکوشیدند نظریه جامعی ارایه دهند. نویسنده این کتاب نیز در شمار پژوهشگرانی است که دیدگاه تلفیقی نسبت به مسایل شهری دارد.
همچنان که در مقدمه کتاب اشاره شده است، وی در این پژوهش با بررسی دقیق دیدگاههای نظری اصلی در حوزه جامعهشناسی شهری به بحث درباره نقش فضای فیزیکی در ساختار اجتماعی پرداخته و راههای مختلف مفهومسازی شهر را با یکدیگر مقایسه و قوت و ضعف آنها را آشکار کرده است.
«سوندرز» پس از بررسی انتقادی آثار جامعهشناسان قبلی در فصل نهایی کتاب، چارچوب جدیدی برای نظریه اجتماعی شهر ارایه داده است. وی به ارایه تعریفی از مساله شهری میپردازد و مساله را در موضوع مصرف جمعی مییابد. به اعتقاد او مولفه مصرف نسبت به عنصر طبقه اجتماعی، عامل مهمتری در تبیین روابط اجتماعی شهری به شمار میآید.
نویسنده کتاب در دومین چاپ اثرش توانسته از صرف نقد مارکسیسم ساختاری فراتر رفته و به مشکلات و ظرفیتهای جهتگیریهای جدید تحقیقات نظری بپردازد. او در فصل پایانی کتاب نشان میدهد که چگونه جامعهشناسی شهری که دلمشغولی سنتی خود به واحدهای فضایی مانند شهر را رها کرده، ممکن است از طریق تمرکز نظری بر مساله مصرف، بتواند خود را توسعه بخشد.
مترجم کتاب بزرگترین مزیت این اثر را مشخص کردن رابطه میان نظریات اجتماعی و حوزه مطالعات شهری و تلاش برای یافتن موضوع خاص برای جامعهشناسی شهری عنوان کرده و تفکر انتقادی درباره سنت نظریه اجتماعی شهری از قرن 19 تا اواخر قرن 20 را از اهداف اصلی نویسنده بیان میکند.
مضامین این اثر در هشت فصل با عناوین «نظریه اجتماعی، سرمایهداری و مساله شهری»، «شهر به مثابه یک اجتماع بومشناختی»، «شهر به مثابه یک شکل فرهنگی»، «شهر به مثابه یک نظام اجتماعی ـ فضایی»، «شهر به مثابه ایدئولوژی»، «شهر به مثابه واحد فضایی مصرف جمعی»، «جامعهشناسی شهر غیر فضایی» و «از نظریه اجتماعی شهری تا جامعهشناسی مصرف» تنظیم شدهاند.
نخستین چاپ کتاب «نظریه اجتماعی و مسئله شهری» را انتشارات تیسا با شمارگان هزار نسخه در 615 صفحه به بهای 15 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما