با انتشار کتاب «درباره روشفکر برجسته ایران در دهههای 20، 30 و 40»
جهانبینی خاص «شادمان» در مسایل اجتماعی آشکار میشود
کتاب «درباره روشفکر برجسته ایران در دهههای 20، 30 و 40» با زیر عنوان «دکتر فخرالدین شادمان» عنوان اثری از سیدمسعود رضوی است. وی با بررسی زندگی این متفکر ایرانی و آثارش بر لزوم پایبندی به فرهنگ ایرانی تاکید میکند.-
وی با بیان این که فخرالدین شادمان آثار بسیار اندکی پدید آورد، گفت: با وجود این، او مسایل بسیار مهمی را درباره آموزش و پرورش ایران و انحطاط فکر و جامعه ایرانی در دوران گذشته به رشته تحریر درآورد و حتی پیشبینیهای بسیار صحیحی درباره آینده داشت؛ به عنوان مثال در حوزه تجدد، آرای قابل توجهی را عنوان میکرد. او بر خلاف جلال آل احمد، غرب را به شکل دیگری نقد میکرد و معتقد بود که غرب فینفسه دشمن ما نیست و ما در این مواجهه ناچاریم حوزه دفاعی نظیر زبان و فرهنگ ایرانی برای خود ایجاد کنیم.
روزنامهنگار و پژوهشگر مسایل اجتماعی با اشاره به این که مقصود «دکتر سید فخرالدین شادمان» از زبان و فرهنگی ایرانی نوعی نگاه خاص به جهان بود، بیان کرد: این متفکر اجتماعی و سیاسی در عین حال سطحینگری دینی و مذهبی را هم نقد میکرد و معتقد بود برخی سنتها نیز باید به شکل خاصی نقد شوند.
وی مهمترین آثار فخرالدین شادمان را «تاریکی و روشنایی» و «در راه هند» یاد کرد و گفت: دومین اثر او نوعی نگاه به شرق در برابر غرب را ارایه میکند و در راستای تفکرات این اندیشمند به رشته تحریر درآمده است.
رضوی درباره کتاب «درباره روشفکر برجسته ایران در دهههای 20، 30 و 40» عنوان کرد: در این اثر کوشیدم با ارایه زندگینامه دقیقتری از آنچه پیشتر از سوی افراد دیگری ارایه شده است، تحلیلی از آثار وی ارایه دهم و در هفت فصل به بررسی هفت مولفه بزرگ در اندیشه فخرالدین شادمان بپردازم.
نویسنده کتاب «پایان تاریخ، سقوط غرب و آغاز عصر سوم» درباره اهمیت کتابش گفت: تمامی مسایل یک سده اخیر ایران حول محور مبارزه یا معارضه سنت و مدرنیته خلاصه شده است. شادمان مقداری مبناییتر و عمیقتر به این مسایل مینگریست و میگفت ما در این مواجهه ناگزیریم بسیاری از مسایل را بپرهیزیم اما آنچه میتواند ما را نجات دهد فرهنگ و زبان فارسی است. مقصود از این سخن تنها یک زبان نیست بلکه نوعی نگاه به جهان یا جهانبینی خاص است.
رضوی در پایان با اشاره به این که کتاب «درباره روشفکر برجسته ایران در دهههای 20، 30 و 40؛ دکتر فخرالدین شادمان» در آخرین مراحل آمادهسازی خود می باشد گفت: قصد دارم این نوشتار را برای چاپ و نشر به انتشارات روزنامه اطلاعات بسپارم.
از تالیفات مسعود رضوی میتوان «روشنفکران، احزاب، و منافع ملی: گفتوگوهایی با متفکران معاصر ایران»، «طلوع ابرانسان» و «گستره تاریخ: گفتگوهای مسعود رضوی با تاریخ نگاران ایران» را نام برد.
سید فخرالدین شادمان (۱۲۸۶-۱۳۴۶ شمسی) در تهران متولد شد و پس از شصت سال زندگی بر اثر سرطان لوزالمعده در لندن درگذشت. وی تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس کمال، تدین و دارالفنون آغاز کرد، سپس دوره دارالمعلمین عالی مرکزی (دانشسرای عالی) را در سال ۱۳۰۴ و دوره مدرسه عالی حقوق تهران را سال ۱۳۰۶ به پایان رساند. به این شکل تحصیلات علوم قدیم و جدید را با یکدیگر جمع کرد.
وی سال ۱۳۰۴ شمسی از دانشکده حقوق دانشگاه پاریس و سال ۱۳۱۸ از دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه لندن درجه دکتری گرفت.
نظرات