کتابخوانان آثار فرانسوی زبان، با اهدای جوایز متعدد نشان دادند که نسبت به کتاب تا چه حد حساس هستند و چگونه آثار مختلف را در بوته نقد یا تجلیل میگذارند.-
پس از این که تکلیف این جایزه مهم روشن شد، کتابخوانان فرانسوی در یک هفته نفس گیر با معرفی برندگان مهم سال روبه رو شدند. ابتدا نام برندگان جایزه فمینای 2012 فرانسه اعلام شد و 15 آبان پاتریک دوویل با رمان «طاعون و وبا» به عنوان برنده جایزه فمینا 2012 شناخته شد و جولی اوتسکای آمریکایی نیز برای رمان «بودا در اتاق زیر شیروانی» جایزه بهترین رمان خارجی را به خانه برد. پاتریک دوویل متولد 1957 و تحصیل کرده رشته فلسفه و ادبیات تطبیقی است. «بودا در اتاق زیر شیروانی» که در فرانسه با عنوان «برخی هرگز دریا را ندیدهاند» از سوی انتشارات «فبوس» منتشر شده، دومین رمان جولی اوتسکای و درباره مهاجرت اجباری زنان جوان ژاپنی به آمریکا برای ازدواج با مردان مهاجر هموطنشان است. جايزه ادبي فمينا يك سال پس از تاسيس جايزه ادبي گنكور در سال 1904 توسط 22 نويسنده همكار در مجله «زندگي زيبا» كه بعدها به نام «فمينا» تغيير نام يافت، شكل گرفت.
روز بعد جایزه مدیسی فرانسه برندگانش را شناخت و به عنوان یکی از مهم ترین جوایز ادبی فرانسه، امانوئله پیریر، آوراهام بی.یهوشوا و دیوید فن ریبروک را به عنوان برندگان 2012 خود را در بخش های بهترین رمان فرانسوی، بهترین رمان خارجی و بهترین مقاله معرفی کرد. امانوئله پیریر برای رمان «افسون عمومی» عنوان بهترین کتاب فرانسه در سال 2012 را کسب کرد و آوراهام بی.یهوشوا برای رمان «عطف به ماسبق» عنوان بهترین رمان خارجی را از آن خود کرد و دیوید فن ریبروک نیز برای «کنگو؛ یک تاریخ» به عنوان بهترین مقاله انتخاب شد.
جایزه گنکور نیز با انتخاب کتاب «خطابه سقوط روم»، ژرومی فراری را به عنوان منتخب 2012 خود برگزید. این نویسنده 44 ساله اهل جزیره کورس در این کتاب درباره یک دانشجوی فلسفه نوشته که با واقعیتهای ناخوشایند زندگی روبه رو می شود. هیات دوری گنکور این کتاب را «قیاسی زیبا از ناامیدی معاصر» نامید که «پیامی امیدوارانه در دل خود دارد».
علاوه بر این امسال برای نخستین بار یک جایزه جدید به نامزدهای جایزه گنکور تعلق گرفت و آن جایزه جدید «منتخب شرق» بود که از سوی موسسه دانشگاه های فرانسوی زبان خاورمیانه راه اندازی شد. این جایزه از میان هشت عنوان کتاب منتخب آکادمی گنکور در مرحله پیش از پایان و با داروی گروهی متشکل از دانشجویان این دانشگاه ها در تاریخ 31 اکتبر اهدا شد. این گروه داوری 18 نفره متشکل از دانشجویان 13 دانشگاه از سراسر خاورمیانه و دربرگیرنده دانشجویانی از عراق، لبنان، مصر، سوریه و فلسطین بود. این گروه با انتخاب ماتیاس انارد برای کتاب «خیابان دزدها» از انتشارات اکت سود، نخستین برنده این جایزه را انتخاب کردند. این رمان درباره نوجوانی علاقه مند به داستان های جنایی است که در روزهای اعتراض به حاکمان کشور های عربی در خیابان های تنگیر حضور دارد.
جایزه رنودوی فرانسه نیز اسکولاستیک موکاسونگا، نویسنده جان به در برده از کشتار توتسیها را به عنوان برنده خود در سال 2012 انتخاب کرد. این نویسنده روآندایی برای رمان «بانوی ما از نیل» این موفقیت را کسب کرد. خانم اسکولاستیک متولد 1956 است و نزدیک به 30 نفر از اعضای خانواده از جمله مادرش را در قتل عام سال 1994 از دست داده است. جایزه رنودو از سال 1926 اهدا می شود و اثری که به عنوان برنده گنکور انتخاب شده نمی تواند عنوان برنده این جایزه را بگیرد.
جایزه 30 هزار یورویی دسامبر هم متیو ریبوله را به عنوان برنده این جایزه برگزید. او این جایزه را برای رمان «آثار رحمت» دریافت کرد. متیو ریبوله که پیش از نویسندگی، کارگردان سینما بود، موفق شد با این کتاب که دهمین رمانش است، این موفقیت را کسب کند. گروه داوری پس از سه دور رای گیری این اثر را انتخاب کرد. جایزه دسامبر که به صورت سنتی جایزه ای مقابل گنکور شناخته می شود، از سال 1999 راه اندازی شده و در حالی که ابتدا با نام جایزه نوامبر شروع به کار کرد، بعدا به نام دسامبر تغییر نام یافت.
اسکار کوپ-فن 23 ساله نیز با رمان «هتل قله» به عنوان برنده جایزه ادبی فلور فرانسه انتخاب شد. او برای رمانی با نام «هتل قله» از انتشارات فینیتود این جایزه را دریافت کرد. وی در دور سوم رای گیری با 9 رای در برابر پنج رای که به «آن برست» تعلق گرفت، به عنوان برنده این جایزه 6 هزار یورویی انتخاب شد. این نخستین رمان این نویسنده جوان است و به گفته گروه داوری او برای کتابی با موضوعی جدی که مانند یک گالری از شخصیت های رنگارنگ است، شایسته دریافت این جایزه شناخته شد. جايزه 6 هزار یورویی فلور سال 1994 تاسيس شد و هر سال براي معرفي بهترين نويسنده جوان فرانسوي اهدا ميشود.
اما جوایز ریز و درشت دیگری نیز در طول سال به آثار فرانسوی و غیرفرانسوی منتشر شده در این کشور اهدا شد که بازتاب دهنده سلیقه مخاطبان این کشور است. جايزه ادبي گران قيمت ژان فروستيه یکی از این جوایز بود که به رمان «يازده سال با لو» اثر برنار شاپوي نويسنده و روزنامهنگار فرانسوي رسید. این جایزه 50 هزار یورویی درسال 2012 بيست و پنجمين سالگرد شكلگيري خود را جشن گرفت.
جايزه ادبي سالانه كلوسري دليلا که از سال 2007 تاكنون با هدف قدرداني از اثري فرانسوی به قلم نويسندهاي زن و به زبان فرانسوي اهدا میشود، ناتالي كوپرمن را در کنار يك ناشر، يك كتابفروشي و يك رايزن مطبوعاتي، به عنوان زنان برتر حوزه كتاب در فرانسه معرفي کرد. كوپرمن نويسنده رمان «دلايل جنايت من» همراه كلر دلانوي از انتشارات آلبين ميشل، سيلوي شامپاين مسوول كتابفروشي پاسيون كولتور در اورلئان و بريژيت برانژه رايزن مطبوعاتي انتشارات لته به عنوان زنان برتر عرصه كتاب شناخته شدند. برنده جايزه به مدت يك سال مهمان ويژه كافه كلوسري دليلاي پاريس خواهد بود و جايزهاي سه هزار يورويي نيز دريافت ميكند.
جايزه نوپاي ويالات فرانسه در دومين دوره اهداي آن به رمان «قضيه اسنايدر» اثر ژان-پل دوبوا تعلق گرفت. «قضيه اسنايدر» (نشر اليويه) كه پاييز 2011 در فرانسه به بازار آمد، ماجراي مردي به نام پل را بازگو ميكند كه پس از حادثه سقوط آسانسور و مرگ دخترش ماري و ساير مسافران، هستي و وجودش را به پرسش ميكشد. این جایزه سال گذشته توسط گروهي از مجلات فرانسوي با همكاري انتشارات روبر لافون برای بزرگداشت الكساندر ويالات نويسنده و مترجم سرشناس آلماني به فرانسوي تاسیس شد و ارزش آن 6 هزار و 105 يورو است.
جايزه بزرگ ادبيات فرانسه در جشنواره کتاب و دریا، بوي انگوك تان نويسنده ويتنامي را براي نوشتن رماني با عنوان «دريا و مرغ ماهي خوار» به عنوان برنده انتخاب کرد. بوي انگوك تان سال 1934 در شهر «هاي فونگ» متولد شده و نوشتن را از سن 20 سالگي با نوشتن براي روزنامه ها و نشريات ادواري شروع كرد. جشنواره كتاب و دريا از سال 1985 برای تجلیل از بهترين رمان نويسان درباره زندگي در حوزه دريا در فرانسه اهدا میشود.
او تنها نویسنده آسیایی موفق سال در فرانسه نبود و یک نویسنده دیگر از شرق دور جوایز مهمی از فرانسه گرفت. پس از اهداي جايزه فرانسوي اوژوردويي (امروز) به كتاب «قلع و قمع» اثر مشترك ريتي پان و كرستوف باتاي، جايزه مجموعه مقالات تلويزيون فرانسه هم به همین کتاب تعلق گرفت. این كتاب مستند اثر ريتي پان نویسنده کامبوجی است که با همكاري كريستوف باتاي لقب اثر برتر این رقابت را از آن خود کردند. ريتي پان از بازماندگان فجايع نسلكشي 1979-1975 كامبوج، در كتاب «قلع و قمع» داستان كودكي و كشتن اعضاي خانوادهاش را از دوران كوتاه حكومت خمرهاي سرخ در كامبوج بازگو ميكند و به شرح خشونتهايي ميپردازد كه يا به طور شخصي از سر گذرانده يا در اردوگاهها شاهد آن بوده است. جايزه بهترين مجموعه مقالات تلويزيون فرانسه همزمان با تأسيس جايزه بهترين رمان تلويزيون فرانسه در سال 1995 راهاندازي شد.
در همین حال پاتریک مودیانو نویسنده فرانسوی به عنوان برنده امسال جایزه دولتی اتریش برای ادبیات اروپایی معرفی شد. این جایزه 25 هزار یورویی هر سال به یک نویسنده اروپایی که برای مجموع فعالیت های خود در عرصه ادبیات در سطح بینالمللی مورد توجه باشد و آثار او به زبان آلمانی نیز برگردان شده باشد، تعلق می گیرد. کلاودیا اشمیت وزیر فرهنگ کشور اتریش در این زمینه گفت: پاتریک مودیانو نویسنده ای است که با داستان های عمیق انسانی در مورد گذشته و حال به یاد آوردن و فراموش کردن، در اتریش مخاطبان بسیار زیادی یافته و آنها را به وجد آورده است.
«با بالا رفتن سن، مردان به گريه ميافتند» اثر ژان-لوك سيگل، جايزه ادبي بزرگ مجله ادبي لير (خواندن) و راديو آر.تي.ال را دريافت كرد. رمان تازه سيگل به انتخاب صدها خواننده حرفهاي كه توسط 20 كتابفروشي فرانسوي معرفي شده بودند، به دريافت اين عنوان ادبي نايل آمد.«با بالا رفتن سن، مردان به گريه ميافتند» سومين رماني است كه پس از «شب بي آدم» و «تقديس كودك مرده» به قلم ژان-لوك سيگل روانه بازار ادبيات داستاني ميشود. او در اثر جديدش روايتي را از سالهاي دهه 60 در دوران جنگ استقلال الجزاير و جامعه مدرن مصرفي بازگو ميكند.
پس از كسب «جايزه ادبي اول» و جايزه تيد-مونيه، جايزه ارزشمند بهترین رمان سال كتابفروشيهاي فرانسوي هم به رمان «لنا» اثر ويژيني دلوفر تعلق گرفت. این جایزه که به انتخاب نمايندگان كتابفروشيهايي از فرانسه، بلژيك، سویيس و كانادا (کشورهای فرانسوی زبان) اهدا میشود، نخستين اثر بلند اين نويسنده جوان را شايسته دريافت پنجاه و هشتمين جايزه بزرگ ادبي كتابفروشيهاي فرانسوي زبان 2012 معرفي کرد. دلوفر در نخستين اثرش به عشق ريشهدارش به سرزمين يخزده اتحاد جماهير شوروي بازگشته و با روایت قصه زني به نام «لنا» غروب اميدها و آرزوهاي ديرينه انقلاب اكتبر 1917 را با فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و ريختن ديوار برلين به تصوير ميكشد.
این کتاب ششمين جايزه اول كه هر سال از سوي راديو و تلويزيون بروكسل و همزمان با برگزاري نمايشگاه بينالمللي كتاب بروكسل به نخستين رمان فرانسويزبان يك نويسنده تعلق ميگيرد را هم از آن خود کرد. اين جايزه پنج هزار يورويي توسط جمعي از شنوندگان راديو بروكسل به عنوان هيأت داوري، از بين 19 رمان اول فرانسوي زبان از چندين كشور جهان، به رمان «لنا» اهدا شد.
با اهداي جايزه مسارديه به رمان «رقص شياطين» اثر گيوم پرووس، این رمان به عنوان بهترين رمان تابستاني فرانسه در سال 2012 انتخاب شد. در این اثر جنايي-پليسي، ماجراي بازرسي به نام فرانسوا-كلوديوس سيمون از دوره پس از جنگ جهاني اول روايت ميشود. امسال دومین سال اهدای این جایزه بود.
جايزه لاربو نیز به رمان «آسومونهاي بيچاره!» اثر شومونا سينها تعلق گرفت. این جایزه که سال 1967 از سوی انجمن بينالمللي دوستان والري لاربو و شهر ويشي فرانسه تاسیس شده، به نويسندهاي اهدا ميشود كه اثري باب طبع لاربو نوشته باشد. شومنا سينها نويسنده و شاعر هندي تبار فرانسوي است که در «آسومونهاي بيچاره!» نامي به عاريت گرفته شده از يكي از اشعار مشهور شارل بودلر، روايتي از زندگي در دنياي مهاجرت را باز می گوید.
فرانسواز اريتيه و دومينيك بونا به عنوان برندگان جوايز ادبي سيمون وي در سال 2012 شناخته شدند. این جایزه از سوي كتابفروشيهاي زنجيرهاي فونتن فرانسه به این دو نويسنده به عنوان نویسندگان برتر زن فرانسوي در سال 2012 اهدا شد. كتاب پرفروش «خاك زندگي» اثر فرانسواز اريتيه به عنوان برنده و كتاب «دو خواهر: ايوون و كريستين روآر، الهههاي امپرسيونيسم» اثر دومينيك بونا به عنوان برنده جایزه ویژه هیات داوران، برندگان این جایزه بودند.
«در حالي كه ميتوان معمولي بود چرا خوشبخت باشيم؟» اثر ژانت وينترسون نخستين جايزه بهترين رمان «ماري كلر» در حوزه ادبيات زنان را كسب كرد.این جایزه قرار است هر سال از سوي ماهنامه «ماري كلر» براي تجليل از آثار برتر نويسندگان فرانسوي و غيرفرانسوي در حوزه ادبيات زنان اهدا شود. کتاب برنده امسال روايت زندگي تعدادي از فعالان حقوق زن است كه در پي يافتن هويت انساني و موجوديت خود در جامعه هستند. «ماري كلر» يكي از مجلات فرهنگي قديمي فرانسوي است كه به زبانهاي متعددي در بسياري از كشورهاي جهان منتشر ميشود.
جايزه ادبي اينتر فرانسه در سال 2012 به نام «بخش تكميلي زندگي باربارا لودن» سومين اثر بلند داستاني ناتالي لژه رقم خورد. این جایزه از سوی راديو اينتر فرانسه در سي و هشتمين دور اهدای آن به این اثر تعلق گرفت. ناتالي لژه پژوهشگر و معاون انستيتو يادمان انتشارات كنتمپورن (معاصر) فرانسه، از افراد صاحب نظر و متخصص در حوزه زندگي و آثار رولان بارت و ساموئل بكت است.
دانيل فيليپاچي هم توانست با رمان «اين يك زندگينامه نيست» هفت رقيب ديگر جايزه ادبي لاكوپول را كنار بگذارد و عنوان نهمین برنده این جايزه را از آن خود کند. جايزه هشت هزار يورويي لاكوپول هر سال اثري به زبان فرانسوي با درونمايهاي عميق، اعم از رمان، مجموعه داستان يا نمايشنامه برميگزيند. رمان «اين يك زندگينامه نيست» در واقع زندگينامه دانيل فيليپاچي، مدير گروه رسانهاي آشت فيليپاچي و مدير مسوول مجله قديمي پاريس مچ فرانسه است.
رمان «كارار» اثر سليا اودار جايزه فرانسواز ساگان را به خانه برد. این جایزه سال 2010 از سوی دني وستهوف تنها فرزند فرانسواز ساگان نويسنده سرشناس ادبيات داستاني فرانسوي، تأسيس شده است. اين سومين رمان سليا اودار است كه مانند دو اثر پيشين او از سوي نشر P.O.L وابسته به انتشارات گاليمار فرانسه روانه بازار كتاب شده است. او سال 2008 هم با نخستين رمانش «معجزههاي جهان»، جايزه آنري دو رنيه را از سوي فرهنگستان زبان و ادبيات فرانسه دريافت كرد.
پس از اهداي جايزه ادبي اروپا به دراگو يانكار در «هفتمين گردهمايي ادبيات اروپا» در استراسبورگ، فرانسويها نیز از اين نويسنده اهل اسلووني با اهدای یک جایزه تجلیل کردند و جايزه ادبي هزار یورویی «ناپيدا» را در پنجمين دوره آن به وی اهدا کردند. او برای رمان پرخواننده «زمزمهاي دروني» همراه مترجم فرانسوي آن آندره لوك-گاي به طور مشترك جايزه بهترين رمان خارجي را از آن خود ساختند. این جايزه که از سال 2008 تا كنون هر سال در دو بخش بهترين رمان فرانسوي و بهترين رمان خارجي به آثار شاخص سال تعلق ميگيرد، «رنگهاي پرستو» اثر ماريوس دانيل پپسكو را در بخش بهترين رمان به زبان فرانسوي برگزید.
رمان «ماپوش» اثر كاريل فري موفق شد جايزه نوپاي ادبيات پليسي لاندرنو در سال 2012 را از آن خود کند. جايزه 6 هزار یورویی ادبيات پليسي به اثري نوآر (سياه) به زبان فرانسوي كه در ماههاي فوريه تا مه (زمستان و بهار) منتشر شده باشد، تعلق ميگيرد و در سال 2012 دور نخست خود را تجربه کرد. «ماپوش» نام جمعيتي از بوميان آمريكاي جنوبي در شيلي و آرژانتين است كه كاريل فري زندگي دو شخصيت دردكشيده و مطرود را از ميان آنها بازگو ميكند؛ يكي روبن كالدرون كه قرباني حكومتي ديكتاتوري در آرژانتين است و ديگري يانا دختري كه خانوادهاش را از زمينهايشان طرد كردهاند.
ژان-نوئل پانكراتزي نويسنده محبوب فرانسوي با رمان «كوهستان» جايزه ادبي مارسل پانيول 2012 را از آن خود كرد. اين اثر در پنجاهمين سالگرد استقلال الجزاير از استعمار دور و دراز فرانسه، به شيوه ظريفي به این نبرد پرداخته است. به گفته هيأت داوران جايزه مارسل پانيول اين رمان «قصه وحشتناك زندگي كودكي را روايت ميكند كه در سايه تاريخ بزرگ و جنون انسانها شكل گرفته است». جايزه مارسل پانيول سال 2000 در شهر اوباني، زادگاه مارسل پانيول نويسنده، نمايشنامهنويس، كارگردان و از اعضاي فرهنگستان زبان و ادبيات فرانسه شکل گرفته و به آثاری که در زمینه «خاطرات كودكي» نوشته شده باشند، تعلق میگیرد.
رمان موفق «كلاه ميتران» اثر آنتوان لورن پس از دريافت جايزه لاندرنوي 2012، از سوي 10 هزار كتابخوان كيوسكهاي رله فرانسه با اهداي جايزه كتاب سال تجلیل شد. این جایزه امسال سي و پنجمين دور خود را تجربه کرد. آنتوان لورن نويسنده اين اثر سرگذشت كلاهي را روايت ميكند كه روزي فرانسوا ميتران ریيسجمهوری فرانسه آن را در رستورانی جا میگذارد و بعد از آن بر سر چندين و چند نفر می رود و ماجراهاي متنوعي درباره آن شكل ميگيرد.
«ورود يك دورهگرد» تازهترين رمان رابرت گولريك نهمین جايزه ادبي فروشگاههاي زنجيرهاي ويرژين مگاستور فرانسه را به نام خود رقم زد. رابرت گولريك نويسنده آمريكايي رمان، در يكي از شهرهاي كوچك ايالت ويرجينيا زندگي ميكند. رمان «زني پاك و ساده» از آثار ديگر اين داستاننويس از سوي نيويورك تايمز لقب بهترين رمان سال را دريافت كرد.
يازدهمين جايزه ادبي شبكه توزيع محصولات فرهنگي و الكترونيكي فناك، رمان «طاعون و وبا» اثر پاتريك دوويل را به عنوان «بهترين رمان پاييز ادبي 2012» انتخاب کرد. این رمان درباره ماجراي كشف باكتري طاعون و وبا است. مجموعهاي از 800 داور كه در حقيقت تعدادي از كاربران و كتابفروشان شبكه گسترده فناك را تشكيل ميدهند، برنده جايزه ادبي فناك را انتخاب ميكنند.
پرسيوال اورت نويسنده كتاب «بدون سيدني پواتيه» به عنوان برنده جايزه لوسيين بارير 2012 در جشنواره سينماي آمريكا در شهر دوويل فرانسه معرفي شد.جايزه لوسيين بارير از سال 1976 تاكنون هر سال همزمان با برگزاري جشنواره سينماي آمريكا در شهر دوويل به بهترين نويسنده فرانسوي يا آمريكايي كه با زباني «طنز و عميق» آمريكا را در يكي از آثارش توصيف كرده باشد، اهدا ميشود. این کتاب آمریکایی است و راوي كتاب صحنههاي مختلفي در زندگي را آن طور كه سيدني پواتيه بازيگر آمريكايي در فيلمهايش بازي كرده، بازسازي میكند.
فرد وارگا، نویسنده فرانسوی برای مجموعه رمان های کمیسر آدامزبرگ موفق شد جایزه اروپایی ادبیات جنایی سال 2012 را به خود اختصاص دهد. این جایزه 11111 یورویی مربوط به فستیوال جنایی «قتل در مسیر جهنم» در مراسمی که در شهر «اونا» واقع در ایالت نوردراین وستفالن آلمان برگزار شد، به برنده اش اهدا شد. جایزه اروپایی برای ادبیات جنایی یا «ریپر آوارد» جایزه ای است که برای حمایت از ادبیات ژانر جنایی در اروپا اهدا می شود.
امسال داوران جايزه نوپای ماريان رولان ميشل كه به آثار برگزيده تاريخ هنر فرانسه تعلق ميگيرد، دو اثر را شايسته دريافت اين جايزه معرفي كردند. این جايزه امسال به دو اثر تعلق گرفت و اوليويه لوفور و هانا ويليامز را به عنوان برنده انتخاب کرد. این جایزه از سال 2008 و از سوی انستيتو فرانسه جايزهاي به ياد ماريان رولان ميشل، مورخ هنري فقید فرانسوي اهدا می کند که به نسخه دستنويس اثري ارزشمند در حوزه تاريخ هنر تعلق ميگيرد.
دومينيك رينيه هر دو جايزه بيست و يكمين جشن كتاب سياسي در شوراي ملي فرانسه را از آن خود كرد. او برای كتاب «پوپوليسم: سرازيري مرگبار» دو جايزه بهترين كتاب نمايندگان شوراي ملي و بهترين كتاب سياسي را به خود اختصاص داد. برنارد آكوايه ریيس شوراي ملي فرانسه ضمن اهداي اين دو جايزه، كتاب «پوپوليسم: سرازيري مرگبار» را اينگونه توصيف كرد: كتابي كه پيچپيدگي كنوني را روشن ميكند.
نويسنده مجارستاني الاصل فرانسوي زبان از ميان هفت نامزد دريافت جايزه ادبيات معناگرا،به عنوان برگزيده این جایزه انتخاب شد. این جایزه از سال 2008 هر سال از سوی مجله پانوراما که يكي از مجلات مذهبي مسيحي و ادبيات معناگراست اهدا می شود. كتاب معناگراي «چهار گوشه كوچك نان: از ظلمت به سعادت» اثر مگدا-اولاندر لافون به عنوان برنده 2012 این جایزه انتخاب شد.
ايوان يابلونكا به پاس نگارش اثري تاريخي درباره زندگينامه خانوادگياش در لهستان، جايزه بهترين كتاب تاريخي مجلس سناي فرانسه در سال 2012 را دريافت كرد.او برای كتاب «تاريخ نياكاني كه هرگز نداشتهام» این جایزه را دریافت کرد. یابلونكا مورخ و دبير تحريريه مجله سياسي بينالمللي فرانسوي زبان «لا وي دز ايده» (حيات افكار) در كتاب «تاريخ نياكاني كه هرگز نداشتهام» به دنبال يافتن ريشههاي نياكان لهستانياش ميرود كه نميشناخت و هرگز به چشم نديده بود. آن ها به علت داشتن گرايشهاي كمونيستي در جنگ جهاني دوم همواره تحت تعقيب بودند و سرانجام به طور غيرقانوني از فرانسه دوران حكومت دست نشانده ويشي سر در آوردند.
فرانسيس وولف فيلسوف فرانسوي جايزه ادبي فريا را از سوي مركز ادبيات مديترانه دريافت كرد. چهاردهمين جايزه ادبي فريا در شهر جنوبي ميلاس فرانسه، براي تجليل از مجموعه آثار فرانسيس وولف چون «فراخوان سويل»، «رساندن به گوش دنيا» و «فلسفه گاوبازي» به او تعلق گرفته است. فرانسيس وولف فيلسوف و ریيس دانشكده فلسفه در مدرسه عالي پاريس، در تازهترين اثرش «فلسفه گاوبازي» كه از سوي نشر فايارد عرضه شده است، افكار متضادي درباره سنت قديمي گاوبازي و بحثهايي درباره مسایل اخلاقي و زيباييشناسي آن مطرح كرده بود. این جایزه از سال 2007 تاكنون اهدا می شود.
در همین حال نویسنده ترک خانم الیف شفق که از نویسندگان مشهور و موفق ترک در سطح جهان است و دو سال پیش، یعنی در سال 2010 موفق به کسب عنوان «شوالیه ادبیات و هنر فرانسه» شده بود، این نشان را دریافت کرد. شفق ترک تبار، زاده استراسبورگ فرانسه در سال 1971 و نویسنده آثار پرفروش به دو زبان ترکی و انگلیسی است. نشان «شوالیه ادبیات و هنر» از مهمترین عنوان های کشور فرانسه است و هر سال تنها به یک نفر تعلق میگیرد. این نشان افتخار که از سال 1957 هرسال به مهمترین چهره ادبی و به نویسندگانی که وجهه جدیدی در آثار خود نمایان کردهاند اهدا میشود.
نشان لژیون دونور فرانسه نیز به پاموک اهدا شد و اورهان پاموک برنده نوبل ادبیات از کشور ترکیه، در مراسمی این نشان را از اورلی فیلیپتی وزیر فرهنگ فرانسه دریافت کرد. نشان لژیون دونور بالاترین نشان کشور فرانسه است که ناپلئون بناپارت در سال ۱۸۰۲ آن را بنیان گذاشت. این نشان به چهره های برجسته ای که شهروند فرانسه نیستند برای تاثیر نظامی، فرهنگی، علمی یا اجتماعی به فرانسه و جهان، اهدا میشود.
وزیر فرهنگ کشور فرانسه همچنین سه آلمانی را به عنوان نفرات شایسته برای کسب مدال فرهنگ و ادبیات این کشور در سال 2012 معرفی کرد. فولکر براون نویسنده، اوا مولدنهاوئر مترجم و ریموند فلینگر ویراستار انتشارات سورکمپ سه شخصیت فعال در بخش ادبیات آلمان از سوی وزیر فرهنگ فرانسه برای کسب مدال و عنوان شوالیه تعیین شدند. این نشان سال 1957 تاسیس شده و وزارت فرهنگ و ارتباطات فرانسه با اهدای این نشان از شخصیت هایی تجلیل به عمل می آورد که به شکلی خاص از طریق فعالیت در عرصه های هنری و ادبی و یا از طریق ایفای نقش در تقویت حوزه فرهنگ در فرانسه و نیز در سراسر جهان خدمات ارزنده ای را انجام داده باشند.
نظر شما