کتاب جدید باب وودوارد، روزنامه نگار مشهور آمریکایی با عنوان «بهای سیاست» دیروز منتشر شد.
این کتاب که از گفت و گوهای متعدد با اوباما و چهرههای برجسته اقتصادی شکل گرفته و با توجه به انتخابات پیش روی سعی دارد به مردم کمک کند تا ببینند پشت پرده چه مسایلی در جریان است، 11 سپتامبر(21 شهریور) توسط انتشارات سیمون اند شوستر منتشر شد.
ناشر در معرفی کتاب آورده است: گزارش وودوارد به شما نشان میدهد در سال رای گیری ریاست جمهوری که کنترل مجلس نمایندگان، سنا، و کاخ سفید اهمیت داشت، چگونه اوباما و بالاترین سطوح رهبران جمهوریخواهان و دموکراتها تلاش داشتند تا اقتصاد آمریکا را به حالت قبلی بازگرداندند و در نهایت موقعیت مالی دولت را بهبود بخشیدند.
وودوارد که یکی از دو روزنامهنگاری است که با مشارکت کارل برنشتاین رسوایی واترگیت را افشا و جایزه پولیتزر روزنامهنگاری را دریافت کرد، به عنوان فردی شناخته می شود که میتواند با هر کسی اراده کند، مصاحبه کند. به همین دلیل او در این کتاب با افراد زیادی از کاخ سفید تا کنگره به مصاحبه نشسته و از کنار هم گذاشتن این گفته ها، به تحلیل خود از موقعیت اقتصادی آمریکا پرداخته است.
خود او می گوید برای نوشتن این کتاب با بیش از 100 نفر و به میزان صدها ساعت حرف زده که حاصل آن سیاه کردن هزاران صفحه کاغذ بود و در نهایت شکل گرفتن این کتاب صفحه ای بود.
این کتاب درباره مذاکرات پشت و پرده سه سال و نیمه بین اوباما و کنگره درباره پرداخت های فدرال و سیاست های جذب مالیات است و با تمرکز جدی بر مذاکرات تابستان سال پیش که درباره بالا رفتن میزان وام های در جریان بود، نوشته شده است.
هرچند وودوارد با پرداختن به جزییات نبردی که تابستان سال پیش درباره سقف بدهی های دولتی بین کاخ سفید و کنگره جریان داشت، پشت صحنه این زورآزمایی شدید را برملا می کند. به همین دلیل نیویورک تایمز می نویسد این کتاب نشان می دهد اوباما میراث دار بحران 2008 است و در همین حال واشنگتن پست این کتاب را چون کلوزآپی در یک فیلم سینمایی می نامد که وودوارد با ناشکیبایی از کنار آن گذشته و چنان که باید این مسایل را زیر ذره بین قرار نداده است.
تصویری که از اوباما در این دوره ترسیم شده او را مدام در حال مذاکره با رهبران کنگره نشان می دهد تا جلوی تصویب لایحه ای را که می توانست به افزایش بدهی های دولتی بپردازد، جلوگیری کند. و این در حالی بود که جان بوهر سخنگوی کاخ سفید به عنوان رهبر جمهوریخواهان به دنبال تصویب یک طرح پیشنهادی بود که سقف بدهی های دولت را افزایش می داد.
باب وودوارد نشان می دهد که اوباما تلاش داشت تا با این مذاکرات جلوی یک مبارزه شدید سیاسی را در سالی که سال انتخاباتی است بگیرد. اما نویسنده ناامیدی اوباما را زمانی که او سعی کرد تا رهبران کنگره را متقاعد کند که برنامه خود را عوض کنند، نشان می دهد. در شرایطی که حتی هری راید رهبر سنا نیز پشت این برنامه بود، اوباما با خود در کشمکش بود که در صورت تصویب این لایحه آن را وتو بکند یا نه؟ او برای رسیدن به یک نتیجه منطقی حتی از بوهر خواست تا با او به بحث بنشیند و با شنیدن ضررهای این طرح از تلاش برای تصویب آن دست بردارد.
وودوارد می نویسد اوباما عصبانی بود و به بوهر گفت نباید لایحه ای را امضا کند که او را وادار می کند برای دومین بار پیش از انتخابات سقف بدهی ها را بالا ببرد. بوهر در گفت و گویی که با وودوارد کرده این اطلاعات را در اختیار او گذاشته و گفته می شود اوباما با این مصاحبه مخالف بود. خود اوباما نیز در مصاحبه با وودوارد برای این کتاب به او گفته است «گوش کن، هر کس که مرا می شناسد می داند هرگز شکایت نمی کنم، ناله نمی کنم، زاری نمی کنم». سرانجام نیز اوباما تصمیم گرفت این طرح را وتو نکند و جمهوریخواهان نیز با دو رای کمتر مجبور شدند کار را به نظر دموکرات ها واگذار کنند.
در هر حال بیشتر منتقدان معتقدند وودوارد مسایل حیاتی برای هر فردی را در این اثر در اختیار او قرار می دهد و حتی اگر این کتاب قادر نباشد تمام ماجرا را به درستی نقادی کند، اما به خوانندگان این امکان را می دهد تا از شخصیت های جالب توجه حاضر در این صحنه اطلاعات بیشتری به دست آورند و متوجه شوند که سیاست ها چگونه و چرا اتخاذ می شوند.
اوباما در گفت و گوی خود با وودوارد در این کتاب می گوید سرزنش کردن پل ریان جمهوریخواه برای سخنرانی اش درباره بودجه در کنگره نادرست است اما او به جای پل ریان به اشتباه نام او را جک ریان به زبان می آورد. اوباما می گوید ما با تحت فشار گذاشتن او اشتباه کردیم و آن ها ممکن است فکر کنند ما می خواستیم او را شرمنده کنیم . جک ریان که اوباما نام او را به اشتباه بر زبان آورده جمهوریخواهی است که سال 2004 در مبارزات سنا به شدت علیه اوباما فعالیت کرد اما بعد خودش به دنبال رسوایی اخلاقی مجبور شد از این ماجرا عقب بکشد.
با وجود این که وودوارد در این کتاب نشان می دهد چگونه اوباما و اعضای کنگره بحران اقتصادی را سروسامان دادند و به موقعیت فعلی رهنمون شدند، اما به گفته منتقد سایت پالیسی میک، وودوارد در این کتاب از اوباما دفاع می کند و با بیان ماجراها می خواهد نشان دهد که اوباما تلاش خود را می کند تا وضعیت بدتر نشود و نویسنده باور دارد دلایلی که برای این کار ارایه می کند می تواند از جانب همه قابل قبول باشد. اما از همه آنچه در این کتاب ارایه می شود جمهوریخواهان به راحتی می توانند به این نتیجه برسند که همه این حرکت ها، تلاش هایی نابخردانه است که بنیاد سیستم دولت آمریکا را به نابودی می کشاد. امروز جمهوریخواهان کنگره، به ویژه طرفداران «تی پارتی» نیز چنین خطری از سوی کابینه اوباما را متوجه کشور می دانند.
نظر شما