غلامرضا آذري، مترجم اين اثر درباره علت ترجمه اين كتاب به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: «مطالعات انتقادي رسانه» تنها درس رشته ارتباطات است كه به روششناسي دانشجويان كمك ميكند تا هر آنچه را كه از طريق رسانه در جامعه منتشر ميشود، نپذيرند و به پيامهاي توليد شده شك كنند. از اين رو، تمام پيامهاي ديداري و شنيداري و تفكرات پشت آن جاي نقد دارد و بر اين اساس هر فردي نميتواند مدعي باشد كه ميتواند يك شبكه راديويي و يا تلويزيوني راهاندازي كند.
وي ادامه داد: در كتاب «مطالعات انتقادی ارتباطات: ارتباطات، تاریخ و نظریه در امریکا» اثر «هانو هارت» اين سوالها مطرح ميشود كه رویکردهای انتقادی مطالعات ارتباطی و رسانهای کدامند؟ و معنیسازی نظریههای اجتماعی رسانهها و ارتباطات چگونه تحول پیدا کردند؟ آیا از راه و روش تحلیل انتقادی میتوان به پاسخی درست دست یافت؟
آذري در پاسخ به اين پرسشها گفت: پیشرفت «مطالعات ارتباطی» فرایندی پویا و خلاق است که از انتخاب و انسجام ساختارهای نظری و مکاتب فکری و روشی چون عملگرایی، نظریه انتقادی و مطالعات فرهنگی سرچشمه ميگيرد.
وي با بيان اينكه كتاب حاضر تاثیرها و نفوذ مسیرهای فکری و تخصصی علایق پژوهشی، و اتحاد آگاهانهی نظریه و عمل انتقادی را در بستر تاریخی پیروی از اهداف خاص ارتباط پژوهی به توصیف و تبیین میگذارد، اضافه كرد: تاملهای دقیق و تیزبینانهی هانو هارت در این کتاب نشاندهنده آن است که نقش تاریخ در کار دانشگاهی و این سرگذشت فکری در درون زمینه نظریههای ارتباطی و اجتماعی متناقض قرار داشته و دارد.
اين استاد ارتباطات تاكيد كرد: این کتاب به نوعی بیانگر تلاشهای نویسنده برای کمک به درک مجموعه آرا و نظریاتی است که اندیشه اجتماعی ارتباطات را به عنوان نقطه مرکزی مورد توجه قرار میدهند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود درباره ويژگيهاي «هارت» نويسنده كتاب گفت: هارت استاد ممتاز روزنامهنگاري و ارتباطات است. وي متولد 1934 بود و در سال 2011 نيز فوت كرد. هارت مقالههاي متعددي در حوزه ارتباطات نوشته و در مجله «بازجستهاي ارتباطي» نيز فعاليت ميكرد.
آذري با اشاره به اينكه هارت درباره عكاسي مستند نيز داراي سابقه درخشاني بوده، افزود: اين استاد دانشگاه داراي آثار متعددي از جمله كتاب «اسطورهايي براي تودهها: جستار در ارتباطات جمعي» است كه درسال 2004 به چاپ رسيد. همچنين كتاب «تصويرگري گذشته: رسانهها، تاريخ و عكاسي» نيز از ديگر كتابهاي وي است كه در سال 1999 منتشر شد.
مترجم کتاب کتاب «مطالعات انتقادی ارتباطات: ارتباطات، تاریخ و نظریه در امریکا» با بيان اينكه اين اثر در 6 فصل تدوین شده است، افزود: «در تعریف مسايل: ارتباطات، تاریخ و نظریه»، «در کشف ارتباطات: عملگرایی و تعقیب انتقاد اجتماعی»، «در بیخبری از تاریخ: پژوهشهای ارتباط جمعی و نقد جامعه»، «در معرفی ایدئولوژی: نظریه انتقادی و نقد فرهنگ»، «در فهم سلطه: مطالعات فرهنگی و بازیافت انتقاد» و «در مکانیابی علایق انتقادی: پژوهشهای ارتباطی میان عملگرایی و مارکسیسم» عناوين اين 6 فصل هستند.
آذري اين نكته را هم گفت كه ترجمه پنج فصل اول کتاب به عهده وي و ترجمه فصل ششم به عهده سیدمحمد دادگران بوده است.
اين مدرس ارتباطات در پايان از ترجمه ويراست دوم اين كتاب نيز خبر داد و اظهار كرد: در حال ترجمه ويراست دوم اين كتاب هستم كه تا دو سال آينده به طول خواهد انجاميد.
چاپ نخست «مطالعات انتقادی ارتباطات» را انتشارات خجسته با شمارگان هزار نسخه، در ۵۴۲ صفحه و به بهای ۲۰ هزار تومان منتشر کرده است.
یکشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۳
نظر شما