به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمن نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نشست نقد و بررسی کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» با حضور «نگار زاده ختمیمآب» و «رضا ایجادی» مولفان اثر و مخاطبان نوجوان در سرای کودک نمایشگاه كتاب تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست رضا ایجادی درباره موضوع کتاب توضیح داد: موضوع این کتاب یکی از فنآوریهای نوین عصر ما به نام فنآوری نانو است. نانو یک مقیاس است که نشاندهنده یک میلیاردم متر است. دلیل اهمیت فنآوری نانو نیز این است که بسیاری از قوانین فیزیک در ابعاد نانو با ابعاد ماکرو متفاوت است. فنآوری نانو به بهبود مواد و ساختن زندگی بهتر کمک میکند.
در بخش بعدی این نشست، مخاطبان نوجوان سوالهایی را درباره این کتاب مطرح کردند. نخستین پرسش به تفاوت ظروف یکبار مصرف معمولی و ظروف یکبار مصرف نانو میپرداخت. ختمیمآب در پاسخ به این سوال گفت: فنآوری به کار رفته در ظروف یکبار مصرف نانو به مصرفکننده امکان میدهد که میزان سلامت ماده غذایی داخل آن را با توجه به تغییر رنگ آن دریابد. علاوه بر این ظروف نانو قابل بازگشت به طبیعت هستند.
یکی از سوالات درباره دلیل انتخاب نام «دنیای نو در ابعاد نانو» برای این کتاب بود. ختمیمآب در اینباره اظهار کرد: نانومتر یک بعد مثل سانتیمتر است ولی تفاوتش این است که وقتی دنیا را در ابعاد نانو بررسی کنیم به خواص جدیدی میرسیم و قوانین کوانتومی که انیشتين آنها را تعریف کرد بر این دنیا حاکم است.
کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» تالیف نگار زاده ختمیمآب و ، تلاش میکند نوجوانان را با فنآوری نانو آشنا کند و به بازگویی اهمیت، روشهای تولید و کاربردهای این فنآوری برای مخاطبان اثر میپردازد؛ به عنوان مثال در دنیای نانو اگر آلودگی بر روی سطحی ایجاد شود، سطح مورد نظر را کثیف نمیکند،در حالیکه در دنیای ماکرو اینطور نیست.
یکی از دانشآموزان مدرسه راهنمایی ایتام جعفری پرسش درباره تفاوت اتومبیلهای معمولی و اتومبیلهای بهره بده از فنآوری نانو طرح کرد. ایجادی دراینباره گفت: وقتی پوشش نانو روی سطح اتومبیل قرار میگیرد از کثیف شدن آن ممانعت به عمل میآورد. اکنون از این فنآوری در اتومبیلهای مسابقه در کشورهای پیشرفته استفاده میشود. این اتومبیلها با وجود اینکه در گل و لای حرکت میکنند اما تمیز میمانند.
وی افزود: فنآوری نانو میتواند در استحکام بیشتر و وزن سبکتر اتومبیل هم مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این نانو فیلترهایی ساخته شده است که با قرار دادن آن در اگزوز اتومبیل آلایندهها جذب میشود.
ختمیمآب این پاسخ را چنین تکمیل کرد: با استفاده از فنآوری نانو میتوان روکشی را برای اتومبیل ساخت که مثل پارچه قابلیت جمع شدن داشته باشد و مانند فولاد مستحکم و مقاوم باشد.
یکی از حاضران درباره کاربرد نانو در صنعت نساجی سوالی را مطرح کرد. ایجادی در پاسخ به این سوال اظهار کرد: فنآوری نانو میتواند الیاف و پارچههایی را تولید کند که چند دقیقه حرارت آتش را بدون سوختن تحمل کنند. کشور روسیه از این فنآوری در ساخت لباس آتشنشانهای خود استفاده کرده است. جورابهای نانو که در مقابل بوی پا مقاومند، لباسهای کوهنوردی و اسکی که بهرغم سبک و نازک بودن بدن انسان را گرم نگه میدارند از جمله دیگر کاربردهای نانو در نساجی است.
یکی از نوجوانان حاضر در این نشست درباره دلیل کاربردهای متنوع فنآوری نانو سوالی را با نویسندگان اثر در میان گذاشت. ختمیمآب در پاسخ به این سوال توضیح داد: نانو یک علم و فنآوری بین رشتهای است و میتواند وارد تمام حوزهها شود و آنها را بهینه کند.
یکی دیگر از دانشآموزان مدرسه ایتام، از انگیزه نویسندگان کتاب از انتخاب موضوع نانو و نگارش اثر برای نوجوانان پرسید. ختمیمآب در اینباره گفت: وقتی نانو برای نخستینبار وارد ایران شد، بچههای هم سن و سال شما کمتر درباره آن چیزی میدانستند ولی این موضوع چندین سال قبل از آن وارد کتابهای درسی سایر کشورها شده بود. کتابهای موجود در کشور نیز در سطح دانشگاهی بود؛ به همین خاطر ما تصمیم گرفتیم درباره نانو بنویسیم تا شما را با این علم آشنا کنیم.
این نویسنده ادامه داد: «دنیای نو در ابعاد نانو» کمک میکند در آینده وارد این رشته شوید. این کتاب با استفاده از بخشهای «کارگاه»،«بیشتر بدانید» و با بهرهگیری از تصویر و کاراکترهای کارتونی مباحث نانو را برای شما ساده و جذاب میکند. کاردستی ساخت فولرن یکی از نمونههای عملی است که شما را با مفهوم نانو بیشتر آشنا میکند.
وی درباره کاربردهای نانو در صنایع غذایی که موضوع پرسش یکی دیگر از نوجوانان بود اظهار کرد: به وسیله فنآوری نانو عنصری که برای شما لازم است و طعمش را دوست ندارید یا جذبش سخت است در ماده غذایی مانند نان قرار میگیرد و در معده آزاد میشود.
سوال بعدی این دانشآموز درباره تفاوت علم و فنآوری نانو و قیمت تمام شده محصولات نانو بود. ایجادی در پاسخ گفت: اگر علمی را به تولید محصول برسانیم به فنآوری تبدیل میشود. در حال حاضر محصولات نانو گرانقیمت است اما اگر این فنآوری به تولید انبوه برسد و استفاده از آن در بین عموم مردم جامعه عادی شود قیمت آن پایین میآید.
ختمیمآب درباره مدت زمان نگارش این کتاب توضیح داد: تالیف «دنیای نو در ابعاد نانو» نزدیک به دو سال به طول انجامید البته این مدت زمان به این معنا نیست که مطالب عجیب و غریبی در این کتاب آمده یا همه این مطالب را ما دو نویسنده نوشتهایم بلکه سادهسازی زبان کتاب سبب کند شدن روند تالیف آن بود.
یکی از دانشآموزان مدرسه ایتام جعفری درباره احتمال ورود مباحثی درباره فنآوری نانو به کتابهای درسی پرسید. ایجادی در اینباره گفت: هم اکنون شورای تدوین کتب درسی با مشورت اساتید فنآوری نانو در حال تهیه محتوای علمی با موضوع نانو برای کتابهای دبیرستان هستند و در چند سال آینده این مباحث به کتابها اضافه میشود.
انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کتاب 88 صفحهای «دنیای نو در ابعاد نانو» را با شمارگان 15 هزار نسخه و به بهای 4 هزار تومان روانه بازار کتاب کرده است.
نشست نقد و بررسی این اثر علمی از ساعت 15 تا 17 چهارشنبه 13 اردیبهشت با حضور دانشآموزان مدرسه راهنمایی پسرانه ایتام جعفری در سرای كودك و نوجوان نمایشگاه کتاب برگزار شد.
نظر شما