عضو انجمن نويسندگان كودك و نوجوان در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، درباره ضرورت نگارش كتابهاي تاريخي براي كودكان و نوجوانان گفت: اگر بخواهیم وقایع تاریخی را بررسی کنیم لااقل در سه دهه اخیر در کشورمان دو اتفاق خیلی بزرگ افتاده است؛ انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي. اینها مقاطعی از تاریخ ما هستند که تاثیرات بسیار عمیق سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... بر جامعه ما داشتهاند. نسلهای جدید جامعه باید از کم و کیف وقایع تاریخی کشورمان مطلع باشند. آنها باید بدانند چرا انقلاب شد و قشرهای مختلف جامعه چه نقشی در این انقلاب داشتند.
نويسنده «مردي كه گم شد» افزود: به نظر من کسی که حافظه تاریخی ندارد نمیتواند آیندهاش را تعریف کند. حرکت به سوی آینده در گرو آگاه شدن از گذشته و تاریخ است. با توجه به اینکه گروه سنی کودک و نوجوان معمولاً حوصله نمیکند به سمت کتابهای تاریخی برود و با توجه به وضعیت کتابهای درسی كه در مقابل آنها نیز جبهه میگیرند، چه خوب است که وقایع تاریخی را در قالب داستان کوتاه یا رمان در اختیار آنها قرار دهیم.
نويسنده برگزيده چندين جشنواره ادبي درباره میزان استقبال کودکان و نوجوانان از مطالعه کتابهای تاریخی با مضمون انقلاب گفت: این موضوع به این بستگی دارد که نویسنده چگونه از هنر خود برای جذب خواننده استفاده کند. ما در تابستان امسال در مناطق مختلف تهران برنامههایی تحت عنوان «با یار مهربان»، با هدف ترویج مطالعه برای بچهها اجرا میکردیم. در این برنامه برای بچهها کتاب میخواندیم و با توجه به اینکه امروزه بیشتر بچهها به بازیهای رایانهاي یا تماشای فیلم تمایل دارند، در جلسات نخست بچهها چندان تمایلی نداشتند و پدر و مادرها آنها را به جلسات میفرستادند اما بعدها به گونهای پیش رفتیم که بچهها دوست نداشتند از این کلاسها بروند.
توزندهجاني ادامه داد: به همین خاطر است که من معتقدم همه چیز به نوع برخورد ما با بچهها برمیگردد. از یک طرف برخورد بزرگترها، انتخاب کتاب مناسب و شیوه معرفی کتاب و از سوی دیگر هنر نویسنده در جذب بچهها به مطالعه این آثار موثر است. میزان موفقیت نویسنده در بیان وقایع تاریخی و دور شدن از شعار و نزدیک شدن به دنیای بچهها تاثیر زیادی در این امر دارد.
اين نويسنده درباره ميزان موفقيت نويسندگان ادبیات انقلاب در حوزه کودک و نوجوان اظهار كرد: نویسندگان کودک و نوجوان در مقوله انقلاب و جنگ خوب عمل نکردهاند. ما در این دو مقوله به شدت فقیریم. این دو واقعه تاریخی در جامعه ما اتفاق افتاده و ما کتابی در خور این وقایع نداریم. این موضوع نیاز به آسیبشناسی دارد. به نظر من آثاری که تا كنون با موضوع انقلاب چاپ شده کافی نیست و اگرچه ممکن است در بین این آثار کتابهای خوبی هم باشد اما تعداد آنها خیلی کم است.
وي ادامه داد: ما برای برگزاری جلسات معرفی و نقد کتاب به مناسبت انقلاب با مشکل مواجهیم. با اینکه من عضو انجمن نویسندگان کودک و نوجوان هستم و با نویسندگان این حوزه در ارتباطم اما نمیتوانم بهراحتی کتابی برای معرفی این دوره انتخاب کنم. کتابهای ادبیات کودک و نوجوان با موضوع انقلاب انگشتشمارند.
نويسنده «كرمي كه هيولا شد» پیشنهاد داد: نویسندگان زمانی که دستشان باز باشد مطمئناً اتفاق خوبی میافتد اما راهحل اصلی این مشکل به بخش سیاستگذاری ما برمیگردد. سیاستگذاران ما نباید در این عرصه فقط به نگرشهای خاصی اجازه بیان بدهند. هر کس به شیوهای با انقلاب همراه شده و باید به افراد اجازه داده شود از دیدگاه خودشان به این واقعه نگاه کنند.
توزندهجاني افزود: اگر سیاستگذاری درست باشد برای نویسندگان سخت نیست که در اینباره بنویسند. همانطور که میدانید ما رمان ایرانی نوجوان کم داشتیم، کانون طرح «رمان نوجوان امروز» را آغاز کرد و تعداد زیادی از نویسندگان دست به قلم شدند و موضوعات خود را ارایه دادند. الان نزدیک به 24 رمان از این طرح منتشر شده و رمانهاي زيادي نيز در راهند.
نظر شما