چهارشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۰
منابع بسیار محدودی در زمینه سفال و سرامیک داریم

نگار کفیلی عضو هیئت‌علمی دانشگاه هنر با بیان خاطرات دوران دانشجویی‌، گفت: در دوران دانشجویی، منابع بسیار کم و محدودی، آن هم به‌صورت ترجمه، وجود داشت. اما با وجود کتاب «لعاب»، دانشجویان و هنرآموزان مشکل کمتری در حوزه دانش سفال خواهند داشت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «لعاب» با حضور مهدی مکی‌نژاد عضو هیئت‌علمی فرهنگستان هنر، محمود سالاری به‌عنوان مدرس دانشگاه و مدیر کارخانه، امید قجریان به‌عنوان نویسنده کتاب و عضو هیئت‌علمی دانشگاه هنر و نگار کفیلی عضو هیئت‌علمی دانشگاه هنر در سالن گلستان هنر فرهنگستان هنر برگزار شد.

در همین خصوص مهدی مکی‌نژاد، عضو هیئت‌علمی فرهنگستان هنر، در این نشست درباره پیشینه تاریخی سفال و سرامیک در ایران عنوان کرد: سفال در ایران پیشینه‌ای لااقل ده‌هزارساله دارد و ما در این حوزه، تاریخی غنی داریم.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در حوزه رنگ و لعاب نیز تقریباً ۳ هزار سال قدمت داریم و نقش‌برجسته هخامنشی در تخت‌جمشید و همچنین آثار به‌جامانده در چغازنبیل و شوش نشانگر این است که ما این دانش فنی را هزاران سال در کشور خود داشته‌ایم.

مکی نژاد به مشکلات و چشم‌انداز فناوری سرامیک اشاره‌ای داشت و منتشرکردن کتاب‌هایی که می‌تواند دانش فنی این حوزه را از حالت سینه‌به‌سینه به‌صورت عمومی انتقال دهد بسیار ارزشمند دانست.

همچنین در این نشست محمود سالاری به‌عنوان مدرس دانشگاه اظهار کرد: باید اعتراف کنم کتابی که امید قجریان تألیف کرده، بسیار ارزشمند است و امیدوارم که بتوانیم از طریق این کتاب ارتباط میان علم و هنر را بیشتر کنیم تا داده‌های بهتری و دانش بیشتری برای کسانی فراهم آوریم که می‌خواهند در این زمینه اشتغال داشته باشند.

سالاری در ادامه گفت: در زمینه سفال و سرامیک به علت بحران‌هایی که در زمینه هنر و صنعت وجود دارد مشکلاتی مانند؛ مواد اولیه و کمبود کارآفرین در این زمینه داریم. البته کسانی هستند که سفال را به‌عنوان حمایت از هنر دنبال می‌کنند؛ ولی متأسفانه ما نتوانسته‌ایم بر این تعداد افراد افزایش اشتغال داشته باشیم که در این زمینه نیازمند حمایت دولت هستیم.

سالاری در ادامه نقد و بررسی کتاب «لعاب» را آغاز کرد و به فرمول‌های شیمیایی که منجر می‌شود تا لعاب بهتری روی سفال ایجاد شود، پرداخت.

در ادامه این نشست نگار کفیلی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه هنر با بیان خاطرات دانشجویی‌اش، گفت: در دوران دانشجویی، منابع بسیار کم و محدودی، آن هم به‌صورت ترجمه، وجود داشت که از انگشتان یک‌دست هم کمتر بود؛ اما با وجود این کتاب، دانشجویان و هنرآموزان کمتر به مشکلی در حوزه دانش سفال برخورد خواهند کرد.

کفیلی افزود: کاربرد فرمول‌نویسی‌های زِگر در لعاب‌کاری برای هنرمندان چندان موفق به عمل نیامده است و هنرمند با استفاده از تجربیات عملی می‌تواند از چگونگی در آوردن لعاب بر روی سفال اطلاع پیدا کند.

وی در ادامه به تصاویر این کتاب اشاره کرد و افزود: از ۵۵ تصویری که در کتاب «لعاب» آمده، فقط ۱۰ تصویر متعلق به آثار خارجی است و ۴۵ تصویر مربوط به فرهنگ و هنر ایران است و این کتاب به آثاری ارجاع داده شده است که بسیار می‌تواند ارزشمند و مورداستفادهٔ آیندگان قرار بگیرد.

در نهایت، نویسنده کتاب، امید قجریان به‌عنوان عضو هیئت‌علمی دانشگاه هنر اصفهان تصریح کرد: قطعاً کتابی که تألیف شده است همانند کتاب‌های دیگر مشکلاتی دارد و کامل و جامع نیست؛ ولی من این کتاب را مخصوص ویژه هنرمندان نوشته‌ام و ممکن است برای کسانی که در حوزه مهندسی سرامیک کار می‌کنند چندان به مفید واقع نشود. نگارش این کتاب از سال ۱۳۸۸ آغاز شد و در طی پژوهش‌هایی که در این سال‌ها انجام دادم، توانستم آن را کامل کنم.

وی افزود: متن‌هایی از گذشته توسط نویسندگان و اندیشمندان و حتی شاعرانی داریم که در طی این پژوهش سعی بر این داشتم که از این متن‌ها استفاده کنم. همچنین برای تکمیل شد این کتاب به کشورهای هم جوار سفر کردم و از منابعی که دراین‌خصوص در دست داشتم برای جامع‌تر شدن این کتاب استفاده کردم تا برای مخاطبان و علاقه‌مندان به این حوزه در هر کجای این مرز و بوم قابل استفاده قرار بگیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط