سه‌شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۵ - ۱۴:۴۳
برپایی نمایشگاه کتاب «نگاهی به اسناد لانه جاسوسی»

نمایشگاه کتاب «نگاهی به اسناد لانه جاسوسی» در تالار ابن‌ندیم (مرجع و کتاب‌شناسی) سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نمایشگاه کتاب «نگاهی به اسناد لانه جاسوسی» از ۱۳ تا ۲۰ آبان‌ماه ۱۴۰۵ در تالار ابن‌ندیم (مرجع و کتاب‌شناسی) سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

این نمایشگاه به همت اداره‌کل اطلاع‌رسانی معاونت کتابخانه، به مناسبت سیزدهم آبان، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانش‌آموز، با ارائه کتاب‌های موجود در مخازن سازمان برپا می‌شود.

در این نمایشگاه، آثاری از مجموعه «اسناد لانه جاسوسی» نیز در کنار سایر کتاب‌ها ارائه می‌شود. این آثار را دانشجویان مسلمان پیرو خط امام پس از رویداد سیزدهم آبان ۱۳۵۸ و در سال‌های بعد، با گردآوری و تدوین اسناد به‌دست‌آمده از سفارت آمریکا در تهران منتشر کردند. این مجموعه، گزارش‌ها و مکاتبات مرتبط با تحولات سیاسی ایران و مناسبات ایران و آمریکا را در بر می‌گیرد.

علاقه‌مندان می‌توانند در مدت برگزاری نمایشگاه، از ساعت ۸ تا ۲۱ از آن بازدید کنند. تالار ابن‌ندیم در تالارهای تخصصی کتابخانه ملی ایران، طبقه همکف، بخش شرقی قرار دارد.

برپایی نمایشگاه کتاب «نگاهی به اسناد لانه جاسوسی»

سند ابلاغ قانون «روز ملی مبارزه با استکبار جهانی» بازخوانی شد

هفتاد و یکمین شماره رویداد «در قاب یک سند» به بازخوانی سند ابلاغ قانون نام‌گذاری سیزدهم آبان به‌عنوان «روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و در رأس آن آمریکای جهانخوار» و بررسی زمینه‌های تاریخی تصویب این قانون اختصاص یافت.

رویداد «در قاب یک سند» با هدف معرفی و بازشناسی اسناد مهم، قدیمی و گاه مغفول‌مانده در گنجینه آرشیوی سازمان طراحی شده است. در هر شماره از این مجموعه، یکی از اسناد، رویدادها یا پرونده‌های شاخص آرشیوی معرفی و زمینه‌های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی آن برای مخاطبان تبیین می‌شود.

هفتاد و یکمین شماره این رویداد، به بازخوانی یکی از اسناد حقوقی و سیاسی تاریخ معاصر ایران می‌پردازد. این سند به شماره ۱/۳۶۸۴ و تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۶۷، از سوی ریاست‌جمهوری وقت ابلاغ شده و گواهی مکتوب بر رسمیت‌یافتن روزی است که در تقویم سیاسی ایران با استکبارستیزی و استقلال‌طلبی شناخته می‌شود.

بررسی بستر تاریخی این نام‌گذاری، با بازخوانی سه رویداد در تاریخ معاصر ایران همراه است که همگی در سیزدهم آبان رخ داده‌اند. نخستین رویداد در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ شکل گرفت؛ روزی که امام خمینی (ره) در پی اعتراض به کاپیتولاسیون و اعطای مصونیت قضایی به مستشاران آمریکایی، دستگیر و به ترکیه تبعید شد.

رخداد دوم در ۱۳ آبان ۱۳۵۷، با شهادت جمعی از دانش‌آموزان انقلابی در محوطه دانشگاه تهران به دست نیروهای رژیم پهلوی رقم خورد. سومین رویداد نیز در ۱۳ آبان ۱۳۵۸، با تسخیر سفارت ایالات متحده آمریکا، موسوم به «لانه جاسوسی»، به دست دانشجویان پیرو خط امام (ره) به وقوع پیوست. پیوند این سه رویداد، سیزدهم آبان را به نمادی از مبارزه با استبداد داخلی و استکبار خارجی تبدیل کرد.

پیشینه مداخلات آمریکا در ایران نیز از زمینه‌های تاریخی این نام‌گذاری به شمار می‌رود. نقش‌آفرینی در طراحی و اجرای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سرنگونی دولت ملی مصدق، حمایت از حکومت پهلوی و ساواک، پشتیبانی از قراردادهای استعماری و منافع نفتی وابسته به آن، از جمله محورهای این پیشینه است. مسدودکردن دارایی‌های ایران پس از انقلاب و حمایت مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی از رژیم بعث عراق در جریان جنگ تحمیلی هشت‌ساله نیز بر تقابل دو کشور افزود. اعمال تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی علیه ایران در سال‌های پس از انقلاب، از دیگر ابعاد این تقابل بوده است.

در چنین بستری، مجلس شورای اسلامی در ۸ آبان ۱۳۶۷، با تصویب ماده‌واحده‌ای، روز سیزدهم آبان را به‌طور رسمی به‌عنوان «روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و در رأس آن آمریکای جهانخوار» نام‌گذاری کرد. این قانون پس از طی مراحل قانونی، با امضای حضرت آیت‌الله سیدعلی حسینی خامنه‌ای (ره)، رئیس‌جمهور وقت، برای اجرا به نخست‌وزیر وقت ابلاغ شد.

ابلاغ این قانون در سال پایانی دفاع مقدس، بیانگر تأکید جمهوری اسلامی ایران بر تداوم مبارزه با مداخله خارجی و حفظ آرمان‌های استقلال‌طلبانه پس از سال‌ها جنگ و فشار بود. این مصوبه، با رسمیت‌بخشیدن به مناسبت سیزدهم آبان، جایگاه آن را در تقویم سیاسی کشور تثبیت کرد.

این سند با شناسه ۲۱۲۵۹-۲۹۳-۹۸ در شعبه منطقه فارس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری می‌شود و پژوهشگران تاریخ می‌توانند برای بررسی ریشه‌های حقوقی و تاریخی نام‌گذاری «روز ملی مبارزه با استکبار جهانی» به آن استناد کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها