پنجشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۰۹:۲۷
دست ارز پشت گرانی‌های بازار

افزایش ناگهانی نرخ ارز، هزینه تولید کتاب را در همه مراحل بالا برده و از کاغذ و مرکب تا زینک و چسب، صنعت چاپ و نشر را با فشار اقتصادی تازه‌ای روبه‌رو کرده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، وابستگی بخش قابل‌توجهی از مواد مصرفی صنعت چاپ به واردات و نوسانات اخیر بازار ارز، قیمت تمام‌شده تولید کتاب را به شکل محسوسی افزایش داده است.

براساس رصد میدانی خبرنگار ایبنا از بازار در هفته جاری، قیمت هر بند کاغذ ۷۰ گرمی سایز ۱۰۰ در ۷۰ با افزایش حدود ۲۰۰ هزار تومانی نسبت به هفته پیش، به ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. سایز ۶۰ در ۹۰ نیز به قیمت ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در بازار عرضه شده است.

هفته جاری، کاغذ ۸۰ گرمی در سایز ۷۰ در ۱۰۰نیز با قیمتی حدود ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و نمونه ۶۰ در ۹۰ آن با ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان عرضه شد.

در بخش مواد مصرفی چاپ، قیمت مرکب‌های داخلی نیز روندی صعودی را طی کرده است؛ هر کیلو مرکب گلاسه رنگی ایرانی ۱ میلیون و ۲۱۰ هزار تومان، مرکب گلاسه مشکی ۹۳۰ هزار تومان، مرکب تحریر رنگی ۱ میلیون و ۱۰ هزار تومان و مرکب تحریر مشکی ۷۸۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند.

براساس این گزارش، این درحالی است که قیمت مرکب‌های وارداتی کره‌ای و آلمانی بین ۱ میلیون و ۸۵۰ هزار تا ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در نوسان است.

دست ارز پشت گرانی‌های بازار

علاوه بر این، زینک دو ورقی ۳۸۰ هزار تومان، الکل ایزوپروپیل کیلویی ۴۹۰ هزار تومان و چسب‌های صحافی سرد و گرم نیز به ترتیب ۳۱۵ و ۳۸۵ هزار تومان معامله می‌شوند.

در این حوزه فعالان چاپ و نشر هشدار می‌دهند که این افزایش پلکانی هزینه‌ها مستقیماً بر حاشیه سود ناشران و چاپخانه‌ها فشار وارد کرده و بسیاری از بنگاه‌های کوچک و متوسط را مجبور به کاهش تیراژ، تغییر در قطع کتاب یا استفاده از گرماژهای پایین‌تر کاغذ کرده است.

به‌نظر می‌رسد تداوم این روند نه‌تنها بقای اقتصادی بسیاری از واحدهای تولیدی را تهدید می‌کند، بلکه در نهایت بار مالی آن به دوش مخاطب و خریدار کتاب و محصولات چاپی خواهد افتاد.

کارشناسان بازار تأکید می‌کنند که بدون مداخله برای تثبیت قیمت مواد اولیه، تسهیل واردات هدفمند ملزومات چاپ یا ارائه مشوق‌های حمایتی به زنجیره تولید کتاب، تنگنای فعلی می‌تواند به کاهش تنوع آثار منتشره، رکود بیشتر در بازار و فاصله گرفتن اقشار کم‌درآمد از کتاب‌خوانی منجر شود. در این شرایط باید گفت که ثبات در تأمین و قیمت ملزومات چاپ، شرط بقای این صنعت در کوتاه‌مدت محسوب می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها