شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۰۹:۴۳
«ماندن» و «شب شغال»، روایت‌هایی از تاریخ و فرهنگ همدان

همدان - برگزیده جایزه ادبی جلال آل احمد، کتاب‌های «ماندن» و «شب شغال» را برای خرید در نمایشگاه مجازی کتاب تهران پیشنهاد کرد، آثاری که مخاطبان را با فرهنگ و بخش‌هایی از تاریخ همدان آشنا می‌‍کند.

سید میثم موسویان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در همدان، با اشاره به برگزاری نمایشگاه سراسری مجازی کتاب اظهار کرد: در هنگام برگزاری نمایشگاه پیشنهادات برای خرید کتاب زیاد است اما برخی کتاب‌ها به صورت علمی در مورد شهرهاست و معمولا مخاطبان خاصی مانند دانشگاهیان و اساتید را شامل می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه گاهی یک منبع غنی برای فهم یک فرهنگ، منابع داستانی آن شهر است، افزود: گاهی این منبع غنی تاریخ شفاهی را شامل می‌شود که هم می‌تواند مردم را با آن شهر آشنا کند و هم از همدان تعریف کرده باشد.

این نویسنده همدانی عنوان کرد: این تاریخ شفاهی می‌تواند یک همدانی پشتوانه راوی آن باشد و هم به طور ناخودآگاه و غیرمستقیم فرد مطالعه‌کننده با همدان آشنا شده و با اماکن و جغرافیای همدان آشنا شود.

«ماندن» و «شب شغال»، روایت‌هایی از تاریخ و فرهنگ همدان

وی با اشاره به اینکه از این دست کارها در همدان فراوان است و همدان منبع غنی از این نوع ادبیات است؛ گفت: کتاب«دختر شینا» نوشته بهناز ضرابی‌زاده در قالب ادبیات داستانی به آشنایی با فرهنگ زنان همدان و حتی لهجه همدانی در آن برهه‌ زمانی کمک می‌کند.

برگزیده جایزه جلال آل احمد ادامه داد: کتاب «به نام خدا محمد بروجردی‌ام، مصاحبه نمی‌کنم» خاطرات قدرت‌الله شهبازی به قلم سید میثم موسویان است که خاطره یک راننده در دوران دفاع مقدس است که موجب آشنایی با فرهنگ مردم نهاوند می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه همدان یکی از قطب‌های تاریخ شفاهی با منابع غنی است؛ افزود: به نظر می‌رسد تاریخ شفاهی فرقی با یک پژوهش علمی در معرفی یک شهر ندارد بلکه کتب تاریخ شفاهی خوش‌خوان‌تر و لذت‌بخش‌تر است و در فهم همگان می‌گنجد.

«ماندن» و «شب شغال»، روایت‌هایی از تاریخ و فرهنگ همدان

این نویسنده منبع دیگری که به وسیله آن می‌توان با یک شهر آشنا شد را ادبیات خلاقه و رمان عنوان کرد و گفت: در ادبیات خلاقه و رمان؛ نویسنده شهری را انتخاب می‌کند برای اینکه بستری باشد برای حوادثی که در این حیطه اتفاق می‌افتد.

وی اضافه کرد: در این قالب نوشتاری، رمان‌نویس‌ها دست روی اطلاعات جغرافیای و حتی پژوهش‌ها می‌گذارند و این اطلاعات جغرافیایی است که با مخاطب به اشتراک گذاشته می‌شود.

موسویان تصریح کرد: در ماجرایی که رمان‌نویس ورود می‌کند، کار هوشمندانه‌ای شکل می‌گیرد، یک بومی‌نویس بستر و بافت شهری را از رمان خود و از یک فضای صرف بالاتر می‌آورد و مخاطب را با فرهنگ آن شهر آشنا می‌کند و این مطابق با همان تاریخ شفاهی است.

وی ادامه داد: نویسنده گاهی یک شهر را به مثابه یک شخصیت وارد داستان می‌کند و این بزرگترین کاری است که یک رمان‌نویس انجام می‌دهد به طوری که ما شهر را به عنوان یک انسان کنش‌گر در رمان‌های بومی می‌بینیم و به صورت هدفمند با یک‌ شهر آشنا می‌شویم.

موسویان با بیان اینکه در رمان «شب شغال» به اذعان منتقدان همدان به صورت یک شخصیت کنشگر وارد شده است، افزود: همچنین در رمان «بی‌نام پدر» که جایزه جلال آل احمد هم دارد بخش وسیعی از همدان و فرهنگ این شهر و محله‌های قدیمی همدان معرفی شده است و از این دست کارهای بومی می‌تواند خیلی کمک کند.

«ماندن» و «شب شغال»، روایت‌هایی از تاریخ و فرهنگ همدان

وی در پایان اضافه کرد: مجموعه داستان‌هایی هم وجود دارد که به همین صورت است به طور مثال در مجموعه داستان‌های مرتضی فرجی یکی از آنها کنشگر است و شهر همدان را به عنوان یک شخصیت معرفی کرده که نام آن مجموعه داستان «ماندن» است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها