سه‌شنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۰:۵۹
نگرانی یزدی‌ها از حاشیه‌نشینی کتاب در خانواده

یزد- گرانی کاغذ، شرایط اقتصادی خاص کشور، حذف ارز ترجیحی و دلایل متعدد دیگری که قیمت نشر را در کشور افزایش داده، زنگ خطر را برای صنعت نشر یزد هم به صدا درآورده است. ناشران و کتابفروشان این شهر نگرانند که این گرانی‌ها، دسترسی مردم به کتاب را محدود و رونق کتابخوانی را با تهدید مواجه کند.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - سیدضیا میررحیمی: کتاب همواره یکی از مهم‌ترین ابزارهای رشد فرهنگی، آموزشی و فکری در جوامع بوده است و نقش اساسی در افزایش آگاهی و توسعه فردی و اجتماعی ایفا می‌کند. با این حال، افزایش چشمگیر قیمت کتاب و کاهش قدرت خرید خانواده‌ها، دسترسی به این کالای فرهنگی را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

در شرایطی که تأمین نیازهای اساسی زندگی در اولویت قرار گرفته، خرید کتاب و حتی مطالعه در بسیاری از خانواده‌ها به حاشیه رانده شده و سهم کمتری از سبد هزینه‌های خانوار را به خود اختصاص می‌دهد. این مسئله نه‌تنها بر سرانه مطالعه تأثیر منفی گذاشته، بلکه می‌تواند پیامدهای فرهنگی و آموزشی گسترده‌ای برای جامعه به همراه داشته باشد.

یزد، استانی که همواره به عنوان یکی از قطب‌های فرهنگی و علمی کشور شناخته شده، این روزها با چالشی روبه‌رو است که بسیاری از فعالان حوزه فرهنگ نسبت به آن هشدار می‌دهند؛ افزایش قیمت کتاب و کاهش توان خرید خانواده‌ها.

در سال‌های اخیر، رشد هزینه‌های زندگی باعث شده است که بسیاری از خانوارهای یزدی، خرید کتاب را از فهرست اولویت‌های خود کنار بگذارند و منابع مالی خود را صرف نیازهای ضروری‌تر کنند. این موضوع در حالی رخ می‌دهد که کتاب و مطالعه از مهم‌ترین عوامل ارتقای سطح آگاهی و توسعه فرهنگی جامعه به شمار می‌روند.

بررسی‌ها و اظهارات فعالان فرهنگی نشان می‌دهد که گرانی کتاب نه تنها بر میزان خرید آثار مکتوب تأثیر گذاشته، بلکه انگیزه مراجعه به کتاب‌فروشی‌ها و گسترش فرهنگ مطالعه را نیز کاهش داده است.

در شرایطی که یزد به عنوان شهری با پیشینه غنی فرهنگی شناخته می‌شود، ادامه این روند می‌تواند پیامدهایی فراتر از کاهش فروش کتاب داشته باشد و بر شاخص‌های فرهنگی و آموزشی استان نیز اثر بگذارد.

نگرانی‌ خانوارهای یزدی از گرانی کتاب

احمدی به عنوان یکی از کتابفروشی‌های شهر یزد در این زمینه به خبرنگار ایبنا گفت: حوزه کتاب، یکی از حوزه‌های بسیار تأثیرپذیر از اقتصاد است و گرانی‌های اخیر و حذف ارز ترجیحی به نوعی نگرانی اهالی این حوزه را به دنبال داشته است.

وی افزود: معتقدم به‌رغم گرانی کتاب، هنوز هم گرانی‌های اخیر و حذف ارز ترجیحی تاثیر قطعی خود را بر بازار نشر و کتاب نگذاشته و به نظر می‌رسد روزهای سخت‌تری را در پیش داشته باشیم.

این کتابفروش یزدی بیان کرد: رشد قیمت‌ها در سال‌های اخیر و رشد یکباره قیمت کاغذ می‌تواند عاملی در افزایش قیمت کتاب و حذف تدریجی این کالای فرهنگی از سبد خانوار شود، چنانچه اکنون نیز این اتفاق حداقل در استان یزد رخ داده است.

وی گفت: دولتمردان در عرصه فرهنگ باید تدبیری بیاندیشند تا بار دیگر رونق به حوزه کتاب و کتابخوانی برگردد زیرا در سایه فرهنگ می‌تواند کشور را رشد داد و اگر مردم از کتاب رویگردان شوند، شاهد زخمی بر پیکره فرهنگ و تبع آن کشور خواهیم شد.

صادقی، مسئول انتشارات یادداشت نو نیز در این خصوص به خبرنگار ایبنا گفت: در سال‌های اخیر افزایش قیمت‌ها بارها بر مشکلات فعالان عرصه نشر و کتاب افزوده و فشار مضاعفی به آنها وارد کرده و تاثیر این فشارها به طور مستقیم در خانواده‌های کتاب‌خوان مشهود است.

وی با اشاره به سیاست حذف ترجیحی که سال گذشته اجرا شد، افزود: شاید حذف ارز ترجیحی در بلندمدت و در برخی حوزه‌ها بسیار مفید باشد اما در حوزه کتاب تأثیرات منفی خواهد داشت و ممکن است آینده کتابخوانی را با مشکل مواجه کند.

درخواست مردم از دولت برای کنترل گرانی کتاب

مسئول انتشارات یادداشت نو ادامه داد: خانواده‌های یزدی اهل کتاب و مطالعه هستند و گرانی کتاب، آنها را نگران کرده اما امیدواریم دولت تدابیری بیاندیشد که گرانی کتاب کنترل شود و خانواده های مشتاق کتابخوانی بتوانند همچنان هم کتاب را در سبد خرید خود داشته باشند.

انتشاراتی‌های یزد همچون سایر انتشاراتی‌های کشور، چشم‌انتظار حمایت هدفمند دولت از صنعت نشر هستند و امید دارند که دولت با اتخاذ سیاست‌های حمایتی مناسب، از صنعت نشر و کتاب حمایت کند. تخصیص ارز ترجیحی به کاغذ و سایر مواد اولیه، ارائه تسهیلات و حمایت‌های مالی به ناشران و کتابفروشان، و کاهش مالیات بر ارزش افزوده کتاب‌ها، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به بهبود وضعیت این صنعت کمک کند و اغلب نیز توسط ناشران بزرگ استان به مسئولان و سیاستگذاران فرهنگی پیشنهاد شده است..

دست‌اندرکاران حوزه نشر استان یزد معتقدند اگر این رویه اصلاح نشود، به‌زودی شاهد تضعیف بیشتر صنعت نشر و کاهش دسترسی مردم به کتاب خواهیم بود که این موضوع، پیامدهای فرهنگی و اجتماعی جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها