جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۲
در خاطره‌گویی‌ها باید از دروغ و اغراق پرهیز شود

مشاور عالی و دستیار ویژه فرمانده کل قوا گفت: جبهه‌ها به واسطه حمایت خانواده‌ها و مردم عمق پیدا کردند. اگر حمایت‌های مردم نبود، نه در انقلاب اسلامی و نه در جنگ دفاع مقدس، نمی‌توانستیم پیروز شویم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «باهمان تنهایان» پنجشنبه چهارم اردیبهشت ماه در سالن سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی ایران رونمایی شد. این کتاب به خاطرات همسرانِ فرماندهان، مدیران، پزشکان و امدادگران دفاع مقدس می‌پردازد. این مراسم با حضور راویان کتاب از جمله همسر دکتر عوض حیدرپور، مرحوم عبدالحسین پوربشاش، سردار ابوالقاسم فروتن، دکتر سید محمود خاتمی، سردار احمد اخوان مهدوی و عبدالله نجاری مظلومی و همچنین سردار سرلشکر یحیی رحیم‌صفوی رونمایی شد.

در ابتدای برنامه، تعدادی از راویان خاطراتی از دوران دفاع مقدس و حمایت‌های خود از همسرانشان تعریف کردند و سپس سردار سرلشکر یحیی رحیم‌صفوی جملاتی را در مورد نقش مادران و همسران در انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی بیان کرد.

مشاور عالی و دستیار ویژه فرمانده کل قوا درباره اهمیت خاطره‌گویی از دوران دفاع مقدس گفت: بعد از جنگ ۸ ساله عراق و ایران از بیان خاطرات پرهیز می‌کردم و خاطرات خود را تعریف نمی‌کردم. اما هر بار که حضرت آقا را ملاقات می‌کردم، اهمیت بیان خاطرات جنگ برای نسل جوان و امروزی را به من یادآوری می‌کردند و دستور تشکیل گروهی از فرماندهان زمان جنگ که خاطرات درست و دقیقی دارند، صادر کردند تا نهضت خاطره‌گویی شکل بگیرد. تمام تاکید ایشان برای این بود که نسل جوان ما جنگ را ندیده و باید خاطرات را بیان کرد. نسل جوان باید بداند جنگ چطور آغاز شد، چه اتفاقاتی افتاد، سپاه کی و چگونه تشکیل شد. تقریباً ۱۲ سال است که این نهضت خاطره‌گویی را با حضور ۲۰ نفر از فرماندهان ارتش و سپاه آغاز کرده‌ایم و برای تدوین منشورنامه خاطره‌گویی نیز از حضرت آقا کمک خواسته‌ایم. نکات مهمی که ایشان در این زمینه مورد توجه قرار دادند این است که در خاطره‌گویی‌ها باید از دروغ و اغراق پرهیز شود و واقعیت‌ها به شیوه‌ای صحیح بیان شوند.

یحیی رحیم صفوی با اشاره به نقش و جایگاه مهم زنان در دفاع مقدس تشریح کرد: حضور زنان کشورمان در زمان انقلاب اسلامی و همچنین در جنگ هشت ساله بی‌نظیر است. به اعتقاد من، زنان چه در نقش مادر، چه همسر و چه خواهر، شریک پیروزی‌های بزرگ ملت ایران در دوران دفاع مقدس بودند. در آن ایام، ارتباط تلفنی راحتی وجود نداشت، آنها حتی اطلاعی از زنده یا شهید شدن عزیزانشان نداشتند، اما باز هم صبر و تحمل فوق‌العاده‌ای داشتند. حضور زنان نه تنها در پشت جبهه‌ها بود، بلکه بارها شاهد حضور آنها در میدان رزم بودم؛ زنانی که اسلحه‌های سنگین ژ۳ را در دست داشتند و پا به پای مردان از شهر و وطنشان دفاع می‌کردند.

او اضافه کرد: من معتقدم مادران، همسران و فرزندان شهدا شریک مجاهدت‌های مردانشان هستند. من سه فرزند دارم و هیچ‌گاه در زمان به دنیا آمدن آنها کنارشان نبودم. نه تنها من، بلکه دیگر فرماندهان و رزمندگان نیز همین وضعیت را داشتند. از آنجایی که بیشتر عملیات‌های ما در اسفند و فروردین برگزار می‌شد، هیچ سال تحویلی را به یاد ندارم که کنار خانواده بوده باشم.

مشاور عالی و دستیار ویژه فرمانده کل قوا با اشاره به خاطره‌ای از حضور مادران در دفاع مقدس بیان کرد: در آن زمان ما در حال آماده شدن برای یکی از عملیات‌ها بودیم که خانمی جلوی من را گرفت. مادر یکی از فرماندهان بود و می‌گفت: «من همسرم و سه تا بچه‌ام در آبادان هستند، من هم می‌خواهم اینجا پیش آن‌ها باشم.» هرچقدر که تلاش کردیم نتوانستیم او را متوقف کنیم. او در همانجا نشسته و گفت: «من همینجا می‌مانم.» پسر همین مادر که از فرماندهان بود نقل می‌کرد: «یک روز در خط مقدم بودم که از دور دیدم زنی با چادر مشکی دستانش را باز کرده و قربان صدقه‌ام می‌رود. وقتی جلو رفتم، دیدم مادرم است. هر کاری کردم او را به عقب برگردانم، می‌گفت: 'من می‌خواهم پیش شماها باشم. اینجا می‌مانم و برایتان غذا درست می‌کنم.'» او مادر بسیار شجاعی بود و واقعاً در پشت جبهه می‌ماند. بعضی اوقات برای رزمنده‌ها غذایی می‌پخت و گاهی پوتین‌های همسر و پسرانش را از خاک تمیز می‌کرد و واکس می‌زد. با اشک می‌گفت: «امام حسین اجازه نداد من به خط مقدم بروم، برای همین اینجا می‌مانم و پوتین‌های سربازها را تمیز می‌کنم.» زنان ما چنین روحیه و انگیزه‌هایی داشتند.

یحیی صفوی در ادامه گفت: در پشت جبهه‌های جنگ، احساسات عمیق مادران و بچه‌ها ما را حمایت می‌کرد. یک روز نامه‌ای از دختر بچه‌ای به دستم رسید که هدیه‌ای برای ما فرستاده بود و گفته بود: «من و برادرم یتیم هستیم و به همراه مادرم قالیبافی می‌کنیم. این هدیه را از ما بپذیرید.» اگر حمایت‌های همسران و مادران نبود، ما نمی‌توانستیم کاری بکنیم. به همین دلیل است که می‌گویم آن‌ها پایه پای مردان در مجاهدتشان شریک‌اند. جبهه‌ها به واسطه حمایت خانواده‌ها و مردم عمق پیدا کرده بودند. اگر حمایت‌های مردم نبود، نه در انقلاب اسلامی و نه در جنگ دفاع مقدس، نمی‌توانستیم پیروز شویم. الان هم همین‌طور است؛ این مردم هستند که پای نظام جمهوری اسلامی ایستاده‌اند و از آن حمایت می‌کنند.



مریم نظام دوست، نویسنده کتاب «با همان تنهایان»، گفت: من فقط روایت‌کننده این رشادت‌ها، شجاعت‌ها و صبر و استقامت‌ها بودم و سعی کردم به صورت صادقانه این داستان‌ها را روایت کنم و امیدوارم دعای خیر این عزیزان بدرقه راه من باشد.

در پایان برنامه، از تمام راویان حاضر، به‌ویژه همسران فرماندهان و مدیران، تجلیل و قدرشناسی شد. سپس، با حضور سردار سرلشکر رحیم صفوی، کتاب «با همان تنهایان» رونمایی شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها