زهرا معصومی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به تاریخچه کتابخانه عمومی «بقیهالله» بیان کرد: کتابخانه عمومی «بقیهالله» از سال ۱۳۶۴ فعالیت خود را آغاز کرد اما از سال ۱۳۹۸ حق انتفاع این کتابخانه به نهاد کتابخانههای عمومی کشور واگذار شد؛ بنابراین بعد از بازسازی و نوسازی منابع، سال ۱۴۰۰ مجدد، بازگشایی شد. ازجمله تحولات این کتابخانه ایجاد دو قرائتخانه است، درحالی که پیشتر فقط یک قرائتخانه برای خانمها وجود داشت؛ علاوهبراین بخش نشریات و بخش ویژه کودکان ایجاد شده، همچنین منابع درخورتوجه کتابخانه، دستهبندی، بهروزرسانی، تفکیک موضوعی و براساس ردهبندی دیوئی مرتب شد و برپایه برنامه «سامان» نهاد کتابخانههای عمومی کشور قرار گرفت.
وی با بیان اینکه کتابخانه ۱۱۵۰ مترمربع مساحت دارد، افزود: کتابخانه عمومی «بقیهالله» دارای ۲۵ هزار کتاب بهروزرسانی شده است و در مجموع کتابخانه، ۲ هزار و ۵۰۰ عضو دارد؛ البته حدود ۶ هزار عضو غیرفعال نیز در بانک اطلاعاتی کتابخانه ثبت شده که تلاش میکنیم با برنامههای مختلف، این تعداد به اعضای فعال افزوده شوند.
معصومی در تعریف دو مفهوم عضو «فعال» و «غیرفعال» گفت: غیرفعال به آن دسته از اعضا گفته میشود که بعد از ثبتنام و دریافت کارت عضویت، مراجعهاش به کتابخانه متوقف میشود و برای تمدید عضویت اقدام نمیکنند؛ بنابراین اعضای فعال، بهطور مرتب در کتابخانه برای دریافت کتاب یا استفاده از قرائتخانه در تردد است.
معصومی، درباره ساعتهای ارائه خدمات کتابخانه «بقیهالله» ادامه داد: کتابخانه هفت روز هفته و تعطیلات، برای ارائه خدمات به اعضا، فعال است؛ بنابراین از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه تا ۲۱ و ۳۰ دقیقه و پنجشنبه و جمعهها از ساعت ۸ تا ۱۸ خدمات به اعضا ارائه میشود. چهار نیروی انسانی در کتابخانه فعال هستند.
وی دلیل اصلی مطالبه اعضا برای دریافت خدمات از کتابخانه «بقیهالله» را ویژگی منطقه ارزیابی کرد و گفت: کتابخانه در منطقه جنوب تهران واقع شده که یکی از ویژگیهای اصلی آن وجود خانوادههای تقریباً پُرجمعیت و خانههای کوچک است؛ بنابراین به یک فضای دنج برای گذران وقت نیاز دارند و کتابخانه یکی از انتخابها آنها است در نتیجه، نهاد کتابخانهها با افزایش ساعت ارائه خدمات به موافقت کرد.
بهگفته این کتابدار، تقسیمبندی جنسیتی اعضا کتابخانه «بقیهالله»، ۷۰ به ۳۰ درصد، با فراوانی اعضا خانم است.
مسئول کتابخانه «بقیهالله» با بیان اینکه ۱۹ سال از فعالیتش بهعنوان کتابدار میگذرد، درباره راههای کاهش تعداد اعضای غیرفعال کتابخانهها به اعضای فعال، بیان کرد: بهنظرم، نخستین اقدام باید، بهروزرسانی منابع براساس مطالبه اعضا باشد؛ البته نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره این موضوع تلاش درخورتوجهی دارد. نکته دوم، ارائه خدمات و امکانات است. کتابخانه «بقیهالله» با توجه به بازسازی و نوسازی منابع در مقایسه با برخی دیگر از کتابخانهها از وضعیت مطلوبتری در زمینه منابع و خدمات برخوردار است.
معصومی، درباره آمار امانتدهی کتاب کتابخانه «بقیهالله» گفت: هفتگی بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ عنوان کتاب در دفتر امانت کتابخانه، ثبت میشود. ادبیات، شعر، روانشناسی و تاریخ بیشتر از کتابهای دیگر امانت گرفته میشود. با توجه به اینکه کتابخانهها، بهعنوان مرکز فرهنگی کتابمحور شناخته میشوند، ارائه کتاب بسیار مهم است با تاکید بر این مهم، بهنظر میرسد توجه به سلیقه اعضا با اهمیت است.
نظر شما