حمیدرضا شجاعینیا یکی از کتابفروشان دامغانی و مسول کتابسرای مهرگان، پیرامون مصوبه اخیر هیئت دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد تمدید معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر به خبرنگار ایبنا گفت: واقعیت این است که فروش کتابفروشیها و درآمد انتشاراتیها آنقدر بالا نرفته که بیم آن داشته باشیم که هزینههای مالیات را پرداخت کنیم.
وی افزود: مشکل حوزه کتاب و فرهنگ مالیات نیست و بهنظرم مسئولان آدرس غلط میدهند و با این کار، دیدگاه منفی نسبت به این قشر فرهنگی در بین مردم ایجاد میکنند؛ وقتی کارمند و کارگر مالیات میدهند، چرا باید قشر فرهنگ و هنر را از پرداخت مالیات معاف کنند. یک کارمند و کارگر عادی در اول هر ماه قبل از واریز حقوق ماهیانهاش، ابتدا مالیاتش را میدهد.
کتابفروشیها به ورطه فراموشی رفتهاند
مسئول کتابسرای مهرگان در دامغان با بیان اینکه مشکلات فرهنگ در جاهای دیگر است، یادآور شد: زمانی در دولت اول آقای احمدینژاد که آقای صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آن بود، یارانه کاغذ را حذف کردند و به جای آن بُن کتاب دادند ولی این بُنها به اشخاصی داده میشد که کتابخوان نبودند و بعضی از آنها، بُنهایشان را تبدیل به وجه نقد میکردند و آنقدر در کتابفروشیها جستجو میکردند تا یک نفر بُنها را با مقدار کمتری پول، تبدیل به وجه نقد و وجه آن را پرداخت بکند. حتی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بُن کتاب را به عنوان پاداش به کارمندهایش میداد که باز هم تبدیل به وجه نقد میشد.
این فرهنگی دامغانی گفت: امروز اما قیمت کتاب نجومی شده و اکثراً کتابخوانها و افرادی که مشتری واقعی کتابفروشیها هستند، به یارانهها دسترسی ندارند یا متوجه وجود طرحهایی همچون پاییزه کتاب، عیدانه کتاب و تابستانه کتاب نمیشوند. مسائلی که مسئولان ما در رابطه با کتاب و کتابخوانی مطرح میکنند، دادن آدرس غلط است و به نظرم با علم و آگاهی هم این کار را انجام میدهند.
تصویب چنین طرحهایی فقط به سود موسسات بزرگ کمک آموزشی است نه اهالی کتاب
شجاعینیا ادامه داد: کتابفروشیها در حال جمع شدن است و به ورطه فراموشی سپرده شدهاند. وقتی بهترین پیشنهادها را هم به افرادی بدهی که اعتقادی ندارند، پیشنهادها ثمربخش نخواهد بود.
وی بیان کرد: کتابفروشیهای کوچک و عادی نهایت مالیاتی که پرداخت میکنند، ۲۰۰ الی ۵۰۰ هزار تومان است که در کنار گرانی سرسام آور اجناس و مشکلات اقتصادی، برای آنها رقم چندان بالایی نیست اما اگر از کتابفروشیهای بزرگ مالیات بگیرند، بهتر است؛ افراد و موسسات و نهادهایی هستند که پشت کتابفروشیها و انتشاراتیها سنگر گرفتهاند و از اینگونه طرحها سودهای کلان و میلیاردی میبرند. اگر قرار باشد مالیات پرداخت کنیم، با توجه به اینکه فروش بالایی نداریم، ترس و نگرانی هم از لغو معافیت مالیاتی نداریم.
دانشجویان هم کتابهای دست دوم را فقط بهشرط تحویل مجدد، از ما میخرند!
وی افزود: آمار دفتر ما نشان میدهد که یک روز در هفته گذشته به عنوان مثال از صبح تا غروب فقط مبلغ ۱۰ هزار تومان فروش داشتهایم؛ به نظر شما آیا حال کتاب و کتابخوانی خوب است؟! آیا با این شرایط باز هم میشود مالیات پرداخت کرد؟
بهجای معافیت مالیاتی، کاغذ دولتی به ما بدهید
علیرضا مزجی مسئول اتحادیه کتابفروشان شاهرود هم در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره موضوع تمدید معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان گفت: خیلی وقت است که با مشکلات کتاب دست و پنجه نرم میکنیم. بهنظرم دولت باید یارانه بدهد تا وضع موجود تغییر پیدا کند؛ با مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسه داشتیم و گفتیم از کتابفروشیها مالیات نگیرند تا بتوانیم کتابخوانی را رواج دهیم. 50 سال است که به کار کتابفروشی مشغولم. کتابفروشی سودی ندارد، قیمت اکثر کتابها دو یا سه برابر شده است اما درصد سود فروش کتابها بسیار پایینتر آمده است.
وی با بیان اینکه ما بر اساس مالیات سال قبل، چند درصد اضافهتر هم پرداخت میکنیم، افزود: تعداد زیادی از همکاران خودم کتابفروشی را جمع کردهاند و یکی از آنها صنف خودش را از کتابفروشی به ساندویچی تغییر داده است اما بر این باوریم و دیدگاه ما این گونه است که وقتی مردم کتاب میخرند، روحیه ما بهتر است. اگر مالیات حذف شود ولی کاغذ دولتی وارد کنند، اوضاع بهبود پیدا میکند. البته اگر مالیات در کل حذف شود و ناشران هم مالیات ندهند، این مسئله در کاهش قیمت کتاب موثر است و فرهنگ کتابخوانی را ترویج میدهد اما در شرایط حاضر باید از وجود خودتان مایه بگذارید. قیمت کتاب در شرایط فعلی با گذشته اصلاً قابل مقایسه نیست و رایزنیهای زیادی هم با مسئولین مربوطه انجام دادهایم ولی متاسفانه تغییری را شاهد نبودهایم.
مزجی تصریح کرد: با اینکه از نظر مکانی و موقعیت، کتابفروشی ما در بهترین نقطه شاهرود واقع شده است و مشغول فروش فعالیت فرهنگی هستیم، اما وضعیت اسفناکی داریم. متاسفم که بگویم کتابخوانهای حرفهای هم الان به دلیل مشکلات و گرانیهای موجود، کتابخوانی را ترک کردهاند.
نظر شما