فرصت 10 روزه برای بررسی برگزاری سیویکمین دوره نمایشگاه کتاب تهران در مجموعه شهرآفتاب درحالی از سوی سخنگوی شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب خبری شد که برگزاری نمایشگاه در شهر آفتاب، مخالفان زیادی دارد.
مروری بر آنچه گذشت
اسبابکشی ناشران از مصلی به «شهر آفتاب» با فرارزو فرودهای فراوانی مواجه بود است؛ از حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گرفته تا شهرداری پایتخت. شهردار وقت تهران در آئین افتتاح بیست و هشتمین دوره نمایشگاه در سال 94 درباره تجهیز، تکمیل و استانداردسازی «شهر آفتاب» قول داد. علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولت یازدهم نیز روی این قول حساب کرد و گفت که: «ما بشارت دکتر قالیباف را جدی میگیریم و راهاندازی هرچه سریعتر شهر آفتاب یکی از مطالبات ماست تا سال آینده در فضای بهتری نمایشگاه کتاب را برگزار کنیم و انتظار داریم «شهرآفتاب» بهعنوان یک نمایشگاه بینالمللی دائمی با چنان استانداردهایی تهیه شود که مایه سربلندی بخش فرهنگی ایران باشد.»
شهرآفتاب در شرایطی میزبان بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران بود که بخش قابل توجهی از عملیات عمرانی این مجموعه، تا دقایق اول فعال نشده بودند و طبعا کاستیهای زیادی متوجه برگزاری نمایشگاه شد. در آستانه برگزاری سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز وعدهها برای تکمیل شهر آفتاب پی در پی از سوی مسئولان شهری ادامه داشت؛ بهطوری که مجتبی عبدالهی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در این باره تاکید کرد که هیچگونه مشکلی در ارتباط با برگزاری نمایشگاه کتاب سیام در شهر آفتاب وجود ندارد و کار با قدرت و قوت تمام و برنامهریزی دقیق در حال انجام است و یقیناً در این دوره هم خدمات خوب و ویژهای به مردم کتابدوست و به ویژه دانشجویان ارائه خواهد شد.
صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز اطمینان خاطر داد که نواقص مجموعه نمایشگاهی «شهر آفتاب» برطرف شده و اعلام کرد که علاوه بر تکمیل فضای سبز این مجموعه، امکانات جانبی این مجموعه نیز برای خدماتدهی فعالتر خواهد بود. هرچه به برگزاری دوره سیام نزدیکتر شدیم، مسئولان کتابدوستان و ناشران را مطمئنتر کردند که این مجموعه برای میزبانی آماده است اما...
وعدههایی که محقق نشد
امیرمسعود شهرامنیا، قائممقام سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره آخرین اقدامات انجام شده درباره رفع مشکلات نخستین میزبانی شهر آفتاب از ناشران اهل قلم و فرهنگ نه به اندازه مسئولان شهرداری که با اندک تردیدی صحبت کرد. شهرامنیا از کمتر شدن مشکلات سخن به میان آورد و گفت کمتر شاهد مسائلی هستیم که در بدو ورود داشتیم.
یکی از اصلیترین مسائل و مطالبات درباره شهرآفتاب، زیر سقف آمدن تمام بخشهای نمایشگاه کتاب تهران بود؛ بخشهایی که در مصلا تهران نیز زیر چادر بودند و انتظار داشتند در شهر آفتاب سرنوشت دیگری در انتظار آنها باشد. شهرامنیا اسفندماه سال 95 مهمترین نگرانی و درخواست از مدیریت شهری را تکمیل فضاهای موقت و حتی ایجاد فضاهای دائمی در شهر آفتاب اعلام میکند و کلید واژه آشنای این جریان نیز «بررسی» در سریعترین زمان بود. ناشران کودک و نوجوان و دانشگاهی مرکز این بررسیها بودند اما این بار نیز بررسیها به نتیجهاینرسید و سال بعد نیز ناشران کودک و نوجوان و دانشگاهی و حتی ناشران دیجیتال زیر چادر جانمایی شدند و مشکل دیگر آبگرفتگی نیز به مشکلات اضافه شد.
مطالبه در سطح وزارت
سیدعباس صالحی، این بار در مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در نشست خبری بیست و سومین دوره نمایشگاه مطبوعات درباره برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب اعلام کرد که این جریان با مکاتبه در حال بررسی است. صالحی همچنین تاکید کرد در صورتی که جریان تکمیل این مجموعه به نتیجهای نرسد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برگزاری این رویداد در این مکان تجدید نظر میکند.
این بررسیها همچنان ادامه دارد، بهطوری که هر چند محمد جواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر، مجموعه شهر آفتاب را بهترین مکان برگزاری نمایشگاه کتاب اعلام میکند اما شایعه بازگشت ناشران به مصلی در حال قوت گرفتن است.
سرنوشت نمایشگاه کتاب تهران در هالهای از ابهام
چهار ماه مانده به برگزاری نمایشگاه کتاب، مشکلات مجموعه «شهرآفتاب» ازجمله ترافیک، دوری از پایتخت، آلودگی و احتمال آبگرفتگی سولهها و چادر ناشران کودک و نوجوان و دانشگاهی دهان به دهان میچرخد و برگزاری دوره بعدی در ابهام قرار دارد.
ناشران گوش بهزنگاند تا ساعت شنی فرصت 10 روزه شورای سیاستگذاری نمایشگاه به پایان میرسد یا دست دیگری این ساعت را میچرخاند؛ آن هم در شرایطی که برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در شهر آفتاب، مخالفان زیادی هم دارد.
نظر شما