سه‌شنبه ۷ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۵
روایت‌های داستانی جواد نعیمی از  تولد تا شهادت امام محمدباقر (ع)

جواد نعیمی، نویسنده کتاب «قصه‌های امام محمدباقر(ع)» معتقد است این اثر ضمن اینکه روایتی داستانی و جذاب دارد، در عین‌حال اندیشه و سیره امام (ع) را به‌صورت روان و خواندنی بیان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) هفتم ذی‌الحجه برابر با سالروز شهادت پنجمین اختر تابناک آسمان ولایت و امامت، حضرت امام محمد باقر (ع) است. این امام همام، به‌عنوان رهبر دینی مورد احترام شیعیان و حتی به‌عنوان یک فقیه و عالم بزرگ اسلامی مورد احترام اهل سنت است. به جهت دارا بودن درجات علمی بالا در زمینه‌های مختلف، پنجمین امام شیعیان به باقرالعلوم مشهور است.
 
«تفسیر الباقر» یا «تفسیر ابوالجارود» اثر تفسیری منسوب به امام محمد باقر (ع) است که در حقیقت مجموعه نقل‌قول‌هایی از این امام بوده که به قلم شاگردش ابوالجارود زیاد بن منذر تدوین ‌شده‌ است. نجاشی این تفسیر را در صدر فهرست اولین تفسیرها بر قرآن می‌آورد. سیدابن طاووس نیز حداقل پنج قسمت از این کتاب را داشته و از آن نقل قول کرده ‌است. اصل این تفسیر به‌صورت مستقل در دسترس نیست، اما بسیاری از روایات ابوالجارود را علی‌بن ابراهیم قمی در تفسیرش آورده ‌است.
 
درباره وجوه مختلف زندگی و شخصیت امام محمدباقر (ع) کتاب‌های مختلفی از گذشته تا حال نوشته شده که جلد هفتم از مجموعه چهارده جلدی «قصه‌های زندگانی چهارده‌ معصوم (ع)» با محوریت داستان‌های کوتاه از تولد تا شهادت چهارده‌معصوم که از سوی انتشارات آستان قدس رضوی منتشر شده نیز از آن‌جمله است.  
 
کتاب «قصه‌های امام محمدباقر(ع)» در  دوازده  فصل با عنوان‌های «شاخه‌ای از درخت نور»، «پیام آفتاب»، «باران مهر»، «شکوه ستایش و بخشش»، «برزیگر نیکی‌ها»، «ستیغ دانایی»، «دست بلند هدایت»، «آیینه والایی»، «بلندای پاسخ»، «سفارش خورشید»، «ستیزه‌ با سایه‌ها و ستم» و «کبوترهای اندوه» به همراه یک کتابنامه به قلم جواد نعیمی تالیف شده است.
 

وی به مناسبت سالروز شهادت امام محمد باقر (ع) در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، با اشاره به کیفیت آثار موجود در بازار نشر در زمینه معصومین (ع) اظهار کرد: در زمینه شخصیت و زندگانی برخی از معصومین از جمله امام حسین (ع) و امام رضا (ع)، آثار بسیاری تدوین و چاپ شده که بسیار ارزشمند است، ولی برخی از معصومین در زمینه تالیف آثار نیز متاسفانه مظلوم‌ واقع شده‌اند و آثار کمی درباره آن‌ها دیده می‌شود که امام محمدباقر (ع)، امام هادی (ع) و امام حسن عسگری (ع) در این دسته قرار می‌گیرند که کارهای اندکی درباره آن‌ها صورت گرفته و یا کارها به‌صورت مقطعی بوده‌اند. نویسندگان و ناشران باید در این زمینه همت بیشتری از خود نشان دهند.
 
این نویسنده گفت: برخی از نویسندگان نیز کتاب‌هایی با محوریت تحلیل سیاسی، اجتماعی از زندگی معصومان (ع) را به رشته تحریر درمی‌آورند، ولی سطح کلی جامعه به آثاری روان‌تر و عمومی‌تر نیاز دارد. مجموعه 14 جلدی «قصه‌های زندگانی چهارده‌ معصوم (ع)» ضمن اینکه روایتی داستانی و جذاب دارد، در عین‌حال اندیشه و سیره ائمه (ع) را به‌صورت روان و خواندنی و در حجم کم بیان می‌کند. عموم جامعه حوصله خواندن متن‌های سنگین و تخصصی دینی را ندارند.
 
وی افزود: نکته‌ای که در این زمینه باید به آن توجه کرد این است که در عین ساده و عامه‌پسند بودن باید منابع مورد استفاده نیز معتبر و مشخص باشد، چراکه در ارتباط با مسائل تاریخی و به‌ویژه مربوط به معصومان (ع) باید از منابع معتبر استفاده کرد تا به خواننده اطلاعات غلط داده نشود و شبهه ایجاد نگردد. به‌عنوان مثال درباره داستان ضامن آهو در منابع اصیل اسلامی روایتی متفاوت با آنچه در باور عامه جامعه وجود دارد، دیده می‌‌شود.
 
نعیمی در ادامه اظهار کرد: بهترین سبک زندگی، سبک زندگی مربوط به معصومان (ع) است که باید به اشکال مختلف تحلیلی و داستانی به جامعه و نسل جوان و نوجوان منتقل شود. در این زمینه کارهایی صورت گرفته، ولی بازهم جای کار وجود دارد.
 
نویسنده «قصه‌های امام محمدباقر(ع)» گفت: نکته‌ای که در تعریف آثار حوزه دین باید به آن توجه کرد این است که باید متون قدیمی به زبان امروزی و قابل فهم بازنویسی شود، چرا که زبان آثار فاخر دینی همچون «منتهی‌الآمال» شیخ عباس قمی، برای نسل و جامعه امروز و به‌ویژه عموم مردم قابل فهم نیست. ما گنجینه‌های ارزشمندی در منابع اسلامی داریم که تنها بخش‌هایی از آن‌ها کشف و به جامعه معرفی شده و جا دارد که بخش‌های بسیار دیگری از این گنجینه‌ها استخراج و در قالب‌های مختلف به جامعه ارائه شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها