سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۴
تشکیل صندوق تشویق صادرات فرهنگی ضرورت دارد

رئیس مجلس شورای اسلامی در آیین افتتاحیه سی‎اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ضمن تشریح وضعیت نشر کشور گفت: به وزیر ارشاد توصیه‌ای دارم و آن تشکیل صندوق تشویق صادرات فرهنگی در حوزه نشر است تا پشتیبان‌ کسانی باشد که در حوزه فرهنگ کار صادرات انجام می‌دهند.

به‌ گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران سه‌شنبه (12 اردیبهشت) با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، رئیس نمایشگاه و جمعی دیگر از مسئولان، مدیران نمایشگاه و ناشران در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار شد.
 
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در این مراسم اظهار کرد: در سال‌های گذشته و در وضعیت‌های متفاوت همواره شاهد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در کشور بودیم؛ این خود نشان‌دهنده تعلق خاطرات ایرانیان به تفکر و اندیشیدن است.
 
وی با بیان اینکه انتخاب ایتالیا به‌عنوان کشور مهمان در این دوره از نمایشگاه انتخاب بسیار خوبی است، گفت: نمایشگاه کتاب تهران یک ویژگی در نهان تفکر ایرانیان نشان می‌دهد و آن علاقه به علم و دانش و تبادل فرهنگ با سایر کشورها است.
 
وی ادامه داد: در نظام جمهوری اسلامی ایران توجه به علم و عقلانیت بسیار زیاد است به‌گونه‌ای که در قرآن و در کتب حدیثی به‌عقل اشارت و اولویت زیادی داده شده است. به‌طوریکه بسیاری از فیلسوفان تفکر را بدون زبان ممکن نمی‌دانند. لذا کسانی که از قدمت زبانی برخوردارند علی‌القاعده از قدمت تفکر نیز برخوردارند.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تفکر در ایران ریشه دارد اظهار کرد: در تفکر اسلامی حوزه ایمان جدای از عقلانیت نیست. عقلانیت در بین ایرانیان و مسلمانان عمیق و گسترده است؛ توجه داشته باشید که بعد از حوادث صدر اسلام گرایش زیادی به تفکر عقلانی میان مسلمانان به وجود آمد به‌طوری که بحث‌های کلامی تفرقه میان گروه‌های اسلامی و سپس نهضت ترجمه به‌وجود آمد. لذا می‌بینید که از قرن دوم هجری کتاب زیادی از یونان اعم از افلاطون و ارسطو ترجمه شدند و در دسترس مسلمانان قرار گرفتند.
 
این مقام مسئول ادامه داد: یکی از خصوصیات ایرانیان علاقه‌مندی به تعامل، عقلانیت و تعلق خاطر به علم و دانش است؛ این یک ظرفیت مهم است و بستری برای پرش‌های بعدی کشورهایی است که تاریخ خود را به‌خوبی می‌شناسند و از این بسترها استفاده می‌کنند این کشورها بدون تردید جست‌های علمی بیشتری خواهند داشت. لذا پس از پیروزی انقلاب اسلامی توجه رهبرها این بوده است که حوزه علم را ارتقا دهند که خوشبختانه برخی پرش‌های علمی ایران خوب بوده به‌گونه‌ای که برخی از آن‌ها به‌چشم آمده است؛ ریشه این امر به آزادی فکر و اندیشه که در بین متفکرانی که به تشیع بیشتر گرایش داشتند، برمی‌گردد. لذا ما باید به آزادی فکر نیز تاکید داشته باشیم چرا که تضمین آینده کشور به عدالت‌خواهی و آزادی فکر و اندیشه بستگی دارد. ما با آزادی فکر ضرر نکردیم بلکه بالندگی فکر را شاهد بودیم.
 
لاریجانی بیان کرد: خوشبختانه در حوزه ترجمه کتاب تلاش‌های خوبی صورت گرفته است و آثار بسیاری از متفکران غربی ترجمه شده‌اند همچنین کتاب‌های حوزه فلسفه سیاست و فلسفه اخلاق در سال‌های اخیر رشد خوبی داشته‌اند. کتاب‌های تاسیسی نیز تولید خوبی داشته‌اند در این زمینه به‌ویژه در حوزه علمیه خوبی تحول خوبی را شاهد بودیم.
 
وی افزود: ایران به یک همزیستی مسالمت‌آمیز با همه کشورهای غربی معتقد است ما بنا نداریم میان کشورها و خودمان دیوار بکشیم بلکه باید با یکدیگر ارتباط بیشتر داشته باشیم. گرایش به ملیت به معنای دیوارکشی نیست. ملت‌ها نیازمند ارتباطات فرهنگی و علمی هستند. در این زمینه حوزه نشر مستثنی نیست؛ با حوزه نشر آشنا هستم اما نگرانی‌هایی دارم چرا که این حوزه همانند حوزه اقتصادی بالندگی لازم را ندارد. پیشنهادهایی را وزیر ارشاد درباره مالیات به مجلس دادند که در حال پیگیری است و مجدد اگر مشکلی باشد بگویند تا در مجلس رسیدگی شود.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی توضیح داد: زمان آن رسیده است که در حوزه نشر چند اقدام را سامان دهیم؛ نخست باید در حوزه چاپ سرمایه‌گذاری صورت بگیرد. بسیاری از چاپخانه‌های ما فرسوده شده‌اند. مجلس در این زمینه از صندوق توسعه ملی می‌تواند کمک بگیرد.
 
وی با اشاره به دومین اقدام مهم در حوزه نشر گفت: متاسفانه معضلاتی در حوزه صادرات کتاب وجود دارد. به وزیر ارشاد توصیه می‌کنم که در حوزه نشر صندوق تشویق صادرات فرهنگی به وجود آورند تا پشتیبان کسانی باشند که در حوزه فرهنگ کار صادرات انجام می‌دهند.
 
لاریجانی عنوان کرد: در حوزه چرخه اقتصاد ناشران تجربه‌ای در ایران وجود دارد تا نشر از اقتصاد بهتری برخوردار شود و آن کاری است که در نشر کتاب صورت گرفت؛ به وزارت ارشاد توصیه می‌کنم از مدل‌های مطلوب ناشرانی که در چرخه اقتصادی برخوردار بودند استفاده کند. شاید به نظر برسد که این کار با یارانه انجام شود. مخالف یارانه نیستم اما بدانید که کلید یارانه دست دولتی‌هاست و آینده نامشخصی دارد. مجلس با این روش مخالف است چرا که ما برای تولید و گسترش نشر پول می‌دهیم.
 
وی در پایان اظهار کرد: امیدوارم نمایشگاه کتاب تهران امسال آورده‌های فرهنگی مطلوبی داشته باشد. خوشبختانه هر سال شاهد رشد در حوزه استقبال از نمایشگاه هستیم امیدوارم این حرکت همچنان مستدام باشد.
 
سی‎اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» و با ریاست سیدعباس صالحی از 13 تا 23 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب میزبان علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها