رونمایی و بررسی کتاب «ق حرف آخر عشق است» در سرای اهل قلم
یزدانی: بیشترین حجم کتاب به بحث فلسفی درباره شاعر اختصاص دارد/ شاکری: زیبایی شعر قیصر به دلیل صادقانه بودن آن است
دکتر حسین یزدانی در مراسم رونمایی و بررسی کتاب «ق حرف آخر عشق است» گفت که در بررسی کتاب متوجه شدم که بیشترین حجم کتاب به فصل پنجم اختصاص دارد که مربوط به شناخت و بحث فلسفی درباره قیصر است. همچنین دکتر رضا شاکری زیبایی شعر قیصر به دلیل صادقانه بودن آن دانست، چراکه قیصر به تنهایی بیانگر تجربه ایرانی است و به همین دلیل بین جوانان بسیار محبوب است.
گروس عبدالمکیان از نظر فکری بسیار شبیه به قیصر است
مصطفی گرجی در ابتدای این مراسم در توضیح کتابش اظهار کرد: کتاب «ق حرف آخر عشق است» که به تحلیل و بررسی آثار دکتر قیصر امین پور پرداخته با همت نشر اساتید در سال 94 چاپ شده است. کتاب دارای یک مقدمه مفصل و 9 فصل است که پنج فصل اول به جنبه های معرفت شناختی و چهار فصل دوم به مباحث ساختاری و زیبایی شناختی آثار پرداخته است.
وی ادامه داد: سعی کردم در این کتاب شعرهای پنج دفتر قیصر امین پور را که از سال 63 تا 84 سروده شده است با دید هرمنوتیکی بررسی کنم.
نویسنده کتاب «ق حرف آخر عشق است» با اشاره به شاعران بعد از قیصر گفت: بعد از قیصر امین پور افراد زیادی پا جای پای وی گذاشتند اما به نظرم گروس عبدالملکیان نزدیکترین فرد به قیصر است زیرا دقیق میاندیشد و به سادگی از مسائل عبور نمیکند.
بیشترین حجم کتاب به بحث فلسفی درباره قیصر می پردازد
حسین یزدانی که دیگر سخنران این نشست بود با اشاره به ویژگیهای قلم گرجی گفت: در ابتدای کار باید از نویسنده این کتاب که به نقد و تحلیل ادبیات انقلاب اسلامی و شعر قیصر پرداخته است، تشکر کنم زیرا درد قیصر امین پور، درد هنرمندانه شاعران بوده است. اگر فردی یک بار این کتاب را مطالعه کند متوجه خواهد شد که نویسنده از اطلاعات بسیار زیادی برخوردار بوده و هر صفحه کتاب بیانگر عمق مطالعات نویسنده است. برای مثال با دقت به نام کتاب، متوجه هوشمندی تفکرات گرجی خواهیم شد.
وی ادامه داد: یکی از نکاتی که به نظرم در این کتاب مشهود است، بخش ذهنی و زبانی است که بهتر بود در دو فصل جداگانه بیان می شد. جالب است بدانید از بین مباحث موجود بیشترین حجم کتاب به فصل پنجم اختصاص دارد که مربوط به شناخت و بحث فلسفی درباره قیصر است.
این استاد ادبیات دانشگاه پیام نور در توضیح بخش های مختلف این کتاب گفت: مقدمه کتاب بسیار قوی و محکم نوشته شده است و به خواننده کمک میکند تا به راحتی به موضوع کتاب ورود پیدا کند اما برخی موضوعات هم چندان مناسب نیست. در کنار محاسن فراوان این کتاب، نکاتی نیز وجود دارد که به نظرم بهتر است در چاپ های بعدی اصلاح شود، برای مثال در متن از کلماتی مانند «علی بیغم» یا «تحقیق کیلویی» استفاده شده که باتوجه به شخصیت والای قیصر استفاده از چنین کلماتی در کتابی که نام قیصر را یدک میکشد، صحیح نیست.
وی افزود: گرجی نویسنده و محقق توانمندی است و امیدوارم در آینده شاهد کتابهای بیشتری نظیر « ق حرف آخر عشق است» باشیم.
زیبایی شعر قیصر به دلیل صادقانه بودن آنهاست
شاکری که به عنوان سومین سخنران در این نشست حضور داشت اظهار کرد: رشته تحصیلی من اندیشه اسلامی است اما از آنجایی که از بچگی علاقه فراوانی به ادبیات و شعر داشتم و به تازگی با تعصب خاصی به آن نگاه می کنم، نکاتی را در باب نقد و بررسی این کتاب بیان خواهم کرد.
وی افزود: به شخصه اعتقاد دارم که یک اثر جذاب میتواند منتقد را به نطق بیاورد چراکه اگر اثری از ویژگیهای لازم برخوردار نباشد، نمیتواند به خوبی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. بررسی انجام شده از سوی کارشناسان در سالهای گذشته نشان میدهد که هنوز هم زبان فارسی بازگوینده هستی است و در برابر متافیزیک مدرن مقاومت میکند.
این محقق حوزه اندیشه اسلامی در تشریح شعر قیصر امین پور گفت: شعر قیصر حاصل تجربه شاعر در رویارویی با حقیقت است. به نظرم شعر قیصر هم آموزش میدهد و هم استدلال میکند. در مطالعه کتاب «دستور زبان عشق» متوجه شدم که حقیقتی بر شاعر نازل شده و شاعر به خوبی حرفهای خودش را بیان و تفسیر میکند و به نحوی به مخاطب آموزش میدهد.
وی ادامه داد: نویسنده در این کتاب از رویکرد خودش دفاع کرده است چراکه در موقع خلاقیت نباید به فکر نقد باشیم و تنها باید به اثبات خود فکر کنیم و به شخصه معتقدم که نویسنده به خوبی از پس این مسئولیت بر آمده است. در کشور ما به دلیل عقب ماندگی در علوم انسانی نیاز به چنین اندیشههایی داریم و کتابهایی مانند « ق حرف آخر عشق است» به خوبی به این نیازها پاسخ داده است.
شاکری در توضیح ویژگی های کتاب «ق حرف آخر عشق است» اظهار کرد: این کتاب علاوه بر اینکه به نیازهای واقعی پاسخ داده، به رویکردهای جدید ادبیات به خصوص شعر نیز پرداخته است و این یعنی که پژوهشگر کار خود را به خوبی انجام داده است. زیبایی شعر قیصر به دلیل صادقانه بودن شعرهاست، چراکه قیصر به شخصه بیان کننده تجربه ایرانی است و به همین دلیل است که بین جوانان بسیار محبوب است.
وی افزود: بدون شک این کتاب به چاپ های بعدی خواهد رسید و امیدوارم که ایراداتی مانند شتابزدگی در مقدمه، آوردن کلمات خارجی، اشکالات چاپی، به کار بردن کلمات قدیمی یا غیر موجه و مضامین تکراری در چاپهای بعدی رفع شود.
سخن قیصر را باید از پشت کتاب هایش بشنویم
دکتر قنبری که آخرین سخنران مراسم رونمایی و بررسی کتاب «ق حرف آخر عشق است» بود با درباره به ویژگیهای نوشتههای گرجی گفت: قلم گرجی بسیار دلنشین و تاثیرگذار است به همین دلیل به دانشجویان توصیه می کنم که کتاب های وی را تهیه کنند چراکه کتابهای او بسیار آموزنده است و دانشجویان میتوانند درسهای زیادی از وی بیاموزند.
وی در تحلیل و بررسی کتاب گرجی اظهار کرد: ای کاش عبارت مجموعه مقالات نیز در عنوان کتاب آورده میشد، چراکه با این کار بخشی از ایرادات وارد شده برطرف میشد. انتظار ما از کتاب با مجموعه مقالات متفاوت است و این تفاوت اسم، توقعاتی را ایجاد میکند.
این استاد دانشگاه درباره اصطلاح «معناشناسی» که در یکی از مقالات به کار رفته است توضیح داد: وقتی که از این اصطلاح استفاده می شود، انتظار می رود که با واژهها در ارتباط باشیم و مقاله نباید به حاشیه وارد شود. به نظرم اگر بهجای فصل عنوان مقالهها به کار میرفت، مشکلات کم میشد زیرا وقتی نام کتاب آورده شده، انتظار داریم که فصل ها با هم در ارتباط باشند اما در این کتاب چنین اتفاقی رخ نمیدهد.
وی افزود: امروز ما باید سخن قیصر را از پشت کتابهایش بشنویم چراکه پشت این متنها، فرهنگی نهفته که صحبتهای جدیدی دارد.
در پایان این مراسم با حضور افراد حاضر در مراسم از کتاب «ق حرف آخر عشق است» رونمایی شد.
نظر شما