چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۷
بزرگمهر: انتشار پژوهشی جامع درباره مجموعه تئاترشهر ضروری است

ناصر بزرگمهر، مدیر سابق هماهنگی مرکز هنرهای نمایشی گفت: اکنون که نزدیک به 44 سال از ساخت مجموعه مهم تئاترشهر می‌گذرد، نیاز است که پژوهشی جامع درباره این بنا، اجراهایی که در آن به صحنه رفت و خاطرات هنرمندان و... صورت گرفته در قالب کتابی منتشر شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجموعه تئاترشهر تهران مهم‌ترین و در عین حال تنها مرکز تئاتر حرفه‌ای ایران (با پنج تالار نمایشی) است که ساخت آن در سال 1346 با طراحی و نظرات علی سردار افخمی کلید زده شد. این بنا در روز هفتم بهمن 1351 با به صحنه رفتن نمایش «باغ آلبالو» اثر معروف آنتوان چخوف با بازی داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، پرویز پورحسینی، زنده‌یاد فهمیه راستکار و... افتتاح شد.

ساختمان تئاترشهر اکنون در زمره میراث فرهنگی کشور است. به‌جز قابلیت‌های معماری، این ساختمان به دلیل منحصر به فرد بودن خود در کل کشور اهمیت بسیاری دارد. مهم‌ترین و اثرگذارترین هنرمندان تئاتر در این مجموعه آثاری به صحنه برده و تعداد بسیاری از هنرمندان نسل جدید نیز این روزها مشغول اجراهای آثاری در تالارهای مختلف این مجموعه هستند. همچنین تعداد بسیاری از دانشجویان نیز با آرزوی بازی و یا کارگردانی نمایش در این مجموعه، به تحصیل آکادمیک تئاتر روی می‌آورند.

اکنون این بنا به دلیل جریان بازسازی آن مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است، اما چیزی که در این میان مورد غفلت گرفته عدم انتشار کتابی درباره این بنای بااهمیت است. اینکه چرا این بنا با همه اهمیتش تاکنون از نظر پژوهشگران مورد غفلت قرار گرفته و جایگاه چندانی در منابع مکتوب ندارد، نکته عجیبی است که در گفت و گو با ناصر بزرگمهر به بررسی آن پرداختیم. بزرگمهر به مدت 15 سال مدیر هماهنگی مرکز هنرهای نمایشی بوده که مجموعه تئاترشهر و دیگر تالارهای آن در زیرمجموعه این بخش قرار داشتند.

بزرگمهر در این سالها در حرفه اصلی خود، یعنی در قامت یک روزنامه‌نگار پیشکسوت و مدرس روزنامه‌نگاری شهرت و فعالیت دارد. وی هم اکنون مدیرمسئول روزنامه «گسترش صمت» است و از میان کتاب‌های منتشر شده‌اش نیز می‌توان به «مدیریت کوتوله‌ها» اشاره کرد.

بزرگمهر در پاسخ به این سوال که «آیا پژوهشی منتشر شده درباره مجموعه تئاترشهر موجود است یا خیر؟» گفت: مجموعه تئاترشهر در سال 1351 افتتاح شد. از این سال تا سال 1357 که انقلاب اسلامی ایران به سرانجام می‌رسد، به دلیل مدت زمان محدود فعالیت این مجموعه نیازی به پژوهش درباره آن نبود.

وی افزود: دو سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم که جنگ تحمیلی هشت ساله شروع می‌شود و قاعدتا در این دوران نیز لزومی برای پژوهش درباره تئاترشهر حس نمی‌شود و اگر مدیران هم تصمیمی برای انتشار کتابی در این موضوع می‌گرفتند، بودجه‌ای برای این‌کار نداشتند.



بزرگمهر در ادامه به انتشار مطلبی درباره تئاترشهر در مجله «نمایش» اشاره کرد و گفت: در ابتدای دهه 70، مجله «نمایش» متولد شد و در همان شماره‌های نخستین خود، مقاله مفصلی درباره تئاترشهر و همه اجراهایی که در تالارهای مختلف آن به روی صحنه رفت منتشر کرد. از آن تاریخ تاکنون نیز خبری از مکتوب شدن مطلبی درباره تئاترشهر ندارم.

مدیر سابق مجموعه تئاترشهر در ادامه به لزوم انتشار کتابی درباره مجموعه تئاترشهر گفت: من تقریبا از ابتدای انقلاب تا ابتدای دهه 70 مدیریت هماهنگی مرکز هنرهای نمایشی را بر عهده داشتم، که مجموعه تئاترشهر و دیگر تالارهای نمایشی شهر تهران در زیرمجموعه آن قرار داشتند. بر این اساس می‌دانم که بسیاری از بزرگان هنر تئاتر طی این دوران‌، خاطرات مهم و در عین حال جالبی از این مجموعه دارند. همچنین اینکه چه اجراهایی روی صحنه رفته، بازیگران و کارگردان‌های آن تئاترها چه کسانی بوده‌اند؟ پوسترهای اجراها چه کیفیتی داشته و طراحان آنها چه کسانی بوده‌اند؟ و... همه و همه قابلیت انتشار در یک کتاب را دارند.

بزرگمهر ادامه داد: اکنون که چیزی نزدیک به 44 سال از افتتاح بنای تئاترشهر می‌گذرد، انتشار کتابی جامع با محتوایی که بیان کردم، بسیار لازم و ضروری است. انتشار چنین کتاب ارزشمندی برای بسیاری از محققان و تاریخ‌نگاران هنر ایران و همچنین دانشجویان تئاتر مفید خواهد بود.

مدیرمسئول روزنامه «گسترش صمت» در ادامه در پاسخ به این سوال که «آیا خاطرات خود از دوران فعالیتش در مرکز هنرهای نمایشی و ارتباط شغلی خود با مجموعه تئاترشهر را مکتوب کرده است یا خیر؟» گفت: خیر از خاطراتم چیزی را مکتوب نکردم، اما در زمستان 1392، مجله نمایش ـ که خود من یکی از بنیانگذارانش بودم ـ پس از 20 سال برای انجام گفت‌وگو به سراغ من آمد. در این گفت‌وگو من برخی خاطراتم از آن دوران را بازگو کردم که منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها