قرآن و زندگی، نهج البلاغه در زندگی، دعا و نیایش، خوشنویسی، شعر و ادب، تئاتر، فیلم، عکس، کاریکاتور، گرافیک و تصویرسازی، سرود و موسیقی و نقاشی و تندیس، جشنوارههای ۱۲ گانه چهارمین دوره جشنواره آئینی،فرهنگی، هنری و تجسمی شمسه هستند. در این دوره مسابقات کتابخوانی متعدد و نیز انتخاب «کتاب سال شمسه» در حوزه ادبیات داستانی کودک و نوجوان برگزار خواهد شد.
حوزه امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در راستای سیاست کلان مدیریت شهری و تحول شهرداری از سازمانی خدماتی به نهادی اجتماعی، محله محوری را مبنای برنامهها و توجهات اساسی خود در نگاهی دیگر گونه به سه گانه، شهر، شهروند و مدیریت شهری قرار داده است و بر همین اساس است که شمسه به عنوان جریانی اجتماعی و تربیت محور تلاش دارد در مسیر ارتقای کیفیت مادی و معنوی زندگی در کلان شهر تهران، زمینههای حضور آگاهانه و داوطلبانه شهروندان را در تمامی سطوح، شئون و اقدامات مدیریت شهری در شبکه بههمپیوستهای از ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی مردممحور بر مبنای چهار اصل آگاهی، ارتباط، اعتماد و مشارکت فراهم آورد.
اهداف
شمسه برای نیل به آرمان خویش، اهدافی چون ایجاد حس تعلق در شهروندان نسبت به محل زندگی خود.
توانمندسازی شهروندان و ارتقای معنوی و فرهنگی شهر؛ بازشناسی ظرفیتهای کالبدی، تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در محلات شهر؛ جلب مشارکت حداکثری شهروندان برای اداره امور محله و شهرشان؛ زمینهسازی بروز استعدادهای نهفته شهروندان و جهتدهی به آن؛ آگاهی از بازخورد و فعالیتهای شهرداری تهران در بین شهروندان و بهرهگیری از نتایج و تجارب بهدست آمده در ارتقای مناسبات و برنامههای مدیریت شهری را محور قرار داده است.
معرفی گروه جشنوارههای شمسه
گروه اول: شمسههای آئینی؛ شمسهای که از منظر مفاهیم دین، آئینها، آداب و باورها به اخلاقیات، رفتار، سنتها و رویندادهای جمعی و فردی نظر دارد. (جشنوارههای: قرآن و زندگی، نهجالبلاغه در زندگی، دعا و نیایش)
گروه دوم: شمسههای فرهنگی و هنری؛ شمسهای است که تلاش دارد تا به مفهوم فرهنگ، اهلیت و محله از نگاه ادبی و هنری بپردازد. (جشنوارههای: فیلم، تئاتر (نمایش)، شعر و ادب، سرود و موسیقی)
گروه سوم: شمسههای تجسمی؛ شمسهای است که تلاش دارد با واسطه نقش، تصویر، خط و حجم مفهوم محله را به تصویر کشد. (جشنوارههای: عکس، نقاشی و تندیس، گرافیک و تصویرسازی، کاریکاتور و خوشنویسی)
جشنواره قرآن در زندگی شمسه
قرآن مجید، وحی نامه اعجاز الهی و آخرین کتاب آسمانی است. قرآن عین کلام پروردگار است که توسط جبرئیل امین بر قلب و زبان حضرت محمد مصطفی(ص) وحی و جاری گشته است. جشنواره قرآنی شمسه میخواهد با نهادینه ساختن فرهنگ حیات بخش قرآن کریم در جامعه شهری و نیز تبیین و ارائه مدلی از نظام تعاملات شهروندی مبتنی بر آموزههای قرآنی، الگوهای جدید و جامعی را برای نفوذ هر چه بیشتر انوار آیات الهی در همه شئون زندگی شهروندان ارائه کند.
چهارمین دوره از جشنواره قرآن در زندگی شمسه در سه بخش اصلی (غیر حرفهای)، جنبی (حرفهای) و بخش ویژه (معلولان و جانبازان) برگزار میشود. مخاطبان بخش اصلی جشنواره قرآنی عمومی شمسه عموم شهروندان علاقهمند و ساکن محلات شهر تهران در سه مقطع سنی 7 تا 16 سال (نوجوان)، بالای 16 سال (جوانان) و بالای 35 سال (بزرگسال) هستند.
مسابقات بهصورت شفاهی و برای دو گروه برادران و خواهران بهصورت مستقل و در دو سطح منطقهای و سراسری برگزار میشود.
بخش جنبی
شرکت در این بخش از جشنواره قرآنی شمسه مختص به قاریان و حفاظ برتر شهر تهران با ارائه معرفینامه از خانههای قرآن و عترتسرای محله، کانونها و مراکز قرآنی است. این بخش تفکیک سنی نداشته و صرفاً در مرحله سراسری در یک مجلس به صورت شفاهی و در دو گروه مستقل خواهران و برادران برگزار خواه شد.
بخش ویژه
این بخش از چهارمین جشنواره قرآنی شمسه اختصاص به جامعه پرافتخار معلولان (نابینایان، معلولان جسمی و حرکتی) و جانبازان دارد. بخش ویژه تفکیک سنی نداشته و در دو گروه برادران و خواهران برابر تمامی رشتههای بخشهای اصلی در مرحله سراسری در یک مجلس برگزار خواهد شد.
جشنواره نهجالبلاغه در زندگی شمسه
این جشنواره بر آن است که تدابیر و پیامهای پنهان و آشکار حضرت علی(ع) در کتاب نهجالبلاغه را به میان جامعه برده و از اثرات و برکات آن برای تقویت مناسبات و تعاملات شهروندان بهره برد و امید دارد از این طریق بتواند زمینههای تحول معنوی و زیست مومنانه در شهر را برای همه شهروندان و علاقهمندان فراهم سازد.
بخشهای جشنواره
شرکتکنندگان در جشنواره نهجالبلاغه در زندگی شمسه در سه بخش اصلی(عمومی)، جنبی(حرفهای) و ویژه (کودک و نوجوان) به یادگیری و رقابت خواهند پرداخت.
بخش اصلی: مخاطبان این بخش از جشنواره عموم شهروندان ساکن محلات شهر تهران میباشند که در سه سطح محلی، منطقهای و سراسر در قالب برگزاری آزمون کتبی، ارسال آثار مکتوب و مسابقات شفاهی به رقابت خواهند پرداخت. رشتههای این بخش شامل برگزاری مسابقه کتابخوانی صدفراز، صد پیام از نهجالبلاغه (سطح محلی ـ منطقهای)؛ آثار ادبی (خاطرهنویسی، دلنوشته، شعر و... با موضوع سبک زندگی بر پایه آموزههای نهجالبلاغه (منطقهای ـ سراسری) و حفظ کلمات قصار حضرت امیرالمومنین علی(ع) از نهجالبلاغه 40 مورد (منطقهای ـ سراسری) است.
بخش جنبی
کلام امیر(ع) در آئینه شمسه؛ این بخش از جشنواره نهجالبلاغه شمسه که در سطح سراسری برگزار میشود اختصاص به آثار مکتوب منتشره در قالب کتب، نشریات، وبلاگها و سایتها در حوزه ادبیات و مفاهیم دینی که محتوی آنها برگرفته از آموزههای نهجالبلاغه باشند دارد. آثار توسط هیات انتخاب از میان تقاضاهای رسیده و کتب منتشره سال 91 به بعد شناسایی و در سطح سراسری به هیات داوران جشنواره معرفی خواهند شد.
علاقهمندان به شرکت در این بخش کافی است اطلاعات کتابشناختی هریک از کتب یا شماره انتشار نشریه مربوط به مطلب خود را به همراه یک جلد از آن و یا نشانی سایت و وبلاگ خود به همراه یک جلد از آن و یا نشانی سایت و وبلاگ خود به همراه یک پرینت اسکرین از صفحه اصلی آن را به سرای محله تحویل و برای دبیرخانه تخصصی گروه جشنوارههای آیینی شمسه ارسال کنند.
متون ادبی؛ این رشته به آثار اندیشمندان و اهالی قلم شرکتکننده در جشنواره که در عرصههای مختلف (مقاله، داستان، خاطره، نمایشنامه، فیلمنامه) بر اساس برداشت آزاد ایشان از فرمایشات حضرت علی(ع) و محتوی گرانسنگ کتاب نهجالبلاغه تحریر شده باشند، اختصاص دارد.
بخش ویژه
این بخش از جشنواره نهجالبلاغه در زندگی شمسه به کودکان و نوجوانان (گروه سنی 5 تا 14 سال) اختصاص دارد. این بخش شامل برنامهها و کارگاههای آموزشی و سرگرمی و برگزاری مسابقات شفاهی در قالبهای توانایی ارائه مطالب، شعرخوانی و داستان گویی با موضوع زندگی و کلام حضرت امیر(ع) است که در سطح منطقهای برگزار میشود.
جشنواره دعا و نیایش شمسه
از بزرگترین نعمتهای الهی که پروردگار متعال به انسان ارزانی داشته این است که به ما اجازه داده است او را بخوانیم و بزرگتر از این نعمت آنکه خود اجابت دعای درخواستکننده را ضمانت کرده است. بهرهگیری از این دو نعمت بزرگ مستلزم آگاهی و وقوف به ارزشها، اهمیت و کارکردهای دعا، شناخت مراتب و آداب نیایش و شرایط آن و شناخت آفات و موانع استجابت دعا و همچنین آةشنایی با سنت نبوی(ص)، سیره اهل بیت(علیهمالسلام)، رفتار و توجهات علمای ربانی در این زمینه است.
بخشهای جشنواره
این جشنواره در سه بخش اصلی(شفاهی)، جنبی(مکتوب) و ویژه (آزمون) زیر برگزار میشود.
بخش اصلی: مخاطبان بخش اصلی جشنواره دعا و نیایش شمسه عموم شهروندان ساکن محلات شهر تهران میباشند که در دو گروه برادران و خواهران بهصورت مستقل و در دو سطح منطقهای و سراسری در رشتههای قرائت و درک مفاهیم دعای مکارمالاخلاق؛ قرائت و درک مفاهیم فرازهای صحیفه سجادیه؛ حفظ چهل حدیث؛ حفظ حدیث کساء و حفظ ادعیه؛ دعای فرج، زیارت عاشورا و صلوات خاصه امام رضا(ع)بهصورت شفاهی در سطوح محلی ـ منطقهای و سراسری به رقابت خواهند پرداخت.
بخش جنبی: این بخش از جشنواره دعا و نیایش شمسه مختص مکتوبات و آثار شرکتکنندگان در حوزه تدوین نیایش و الهینامه است. الهینامه؛ متنی است معنوی حاوی اظهار سپاس و شکرگزاری، بیان انتظارات، خواستهها، گلایهها، شکایات درباره داشتهها و نداشتهها و بیان آرزوها نسبت به خود، خانواده و دیگران و عاقبتطلبی و عافیتخواهی و... به پیشگاه خداوند تبارک و تعالی از زبان و دریچه نگاه نگارنده. آثار ارائه شده این بخش در مرحله سراسری مورد داوری قرار خواهند گرفت.
بخش ویژه
این بخش از جشنواره دعا و نیایش شمسه به برگزاری آزمون و مسابقات اختصاص دارد. مسابقه کتابخوانی مناسبات همسایگی از منظر صحیفه سجادیه (سطح محله ـ منطقه) یکی از این مسابقات است.
جشنواره شعر و ادب شمسه
ادبیات یکی از ارکان فرهنگی ایرانیان است و تمدن ایرانی ـ اسلامی بر ستونهای استوار و کهن آن بنا شده است. جشنواره شعر و ادب شمسه بنا دارد تا از منظر ادبیات و ارزشهای آن، همراه با شناسایی استعدادهای جوان و نو در عرصههای گوناگون، با ایجاد حساسیتی عمومی، قابلیتهای درونی محلات و چشماندازهای ادبی خود اسباب توسعه، ترویج و حفظ اصلیترین وجه تمایز هویت ایرانیان یعنی زبان فارسی را به سهم خود مهیا و پنجرهای از ادب پارسی را برای نگرش و درک بهتر زندگی به روی شهروندان بگشاید.
بخشهای جشنواره
چهارمین جشنواره شعر و ادب شمسه در سه بخش اصلی (غیرحرفهای)، جنبی (حرفهای) و ویژه (ادبیات داستانی) برگزار میشود.
بخش اصلی: شرکتکنندگان در این بخش بدون محدودیت و تقسیمبندی سنی و گروهی بر حسب علاقه، توانایی و زاویه دید خود میتوانند در هریک از رشتههای زیر به رقابت بپردازند. شعر (کلاسیک، نو، ترانه)؛ داستان (داستان کوتاه، داستانک)؛ قرائت متون (حافظخوانی، مثنوی معنوی، گلستان سعدی)؛ فن بیان (گویندگی و توانایی اجرا) و نقالی و شاهنامهخوانی (داستانها و مثلهای کهن ایرانی ـ شاهنامه) از جمله رشتههای این بخش هستند.
بخش جنبی: این بخش به شرکت هنرمندان مطرح و شناختهشده عرصههای ادبی در جشنواره اختصاص دارد و آثار این بخش در رشتههای پنج گانه مشابه بخش اصلی به صورت جداگانه در مرحله سراسری داوری خواهد شد.
بخش ویژه
این بخش از جشنواره به انتخاب و معرفی «کتاب سال شمسه» در حوزه ادبیات داستانی کودک و نوجوان اختصاص دارد.
جشنواره تئاتر شمسه، جشنواره نقاشی و تندیس، جشنواره خوشنویسی، جشنواره گرافیک و تصویرسازی، جشنواره کاریکاتور و جشنواره عکس نیز دیگر جشنوارههای شمسه هستند که علاقهمندان میتوانند در آن شرکت کنند.
شهروندان در مرحله اول میتوانند، به نشانی اینترنتی www.sham۳.ir مراجعه و فرم رایانهای ثبت نام را دریافت و سپس بارکد ۱۳ رقمی دو بعدی احراز هویتی (OR.CODE) اختصاصی خود را یادداشت کنند.
متقاضیان حتی اگر در حال حاضر عضو فعلی کانون های محلی سرای محلات هم هستند باز باید برای شرکت در جشنواره، در سایت شمسه ثبت نام کنند. شهروندان متقاضی، با ثبت نام در سایت، در واقع عضو یکی از کانونهای محلی میشوند، سپس میتوانند با توجه به علایق و استعدادهای خود و با ارائه فرم ثبت نام اینترنتی، اثرشان را به سرای محله خود تحویل دهند.
شهروندان تهرانی برای شرکت در چهارمین دوره مجموعه جشنوارههای شمسه و ارسال آثار، تا پایان اردیبهشت ماه ۹۴ فرصت دارند.
دبیرخانه مرکزی شمسه در اداره کل فرهنگی شهرداری تهران به نشانی بزرگراه جلال آل احمد تقاطه بزرگراه کردستان ساختمان معاونت امور اجتمعاعی و فرهنگی شهرداری واقع است. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره 82106000 تماس حاصل کنند.
نظر شما