دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۰
شکارسری: پشتوانه نوآوری‌های شاعران جوان در غزل، اشعار استاد مشفق کاشانی بود

حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی درباره آثار زنده‌یاد مشفق کاشانی گفت که نوآوری‌های سنجیده شاعران امروز در فرم و محتوای قالب کلاسیک غزل، با پشتوانه غزل‌های استاد مشفق کاشانی به‌دست آمده است.

حمیدرضا شکارسری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره زبان شعری زنده‌یاد مشفق کاشانی گفت: شعر مرحوم استاد مشفق کاشانی در زمره اشعار «نوقدمایی» طبقه بندی می‌شود. این نوع از شعر از قالب، رویکرد و جهان‌بینی سنتی و البته تغزلی برخوردار است، اما در فضاسازی‌های شاعرانه و دایره واژگان به‌روز و معاصر می‌شود.

وی افزود: در جریان‌های شعری امروز کشور، در فرم و محتوای غزل نوآوری‌های زیادی شده و شاعران جوان در این قالب شعری دست به ساختارشکنی و تجربه‌های شعری مهمی زده‌اند، اما اگر حیات ادبی شاعرانی چون زنده‌یاد استاد مشفق کاشانی در قالب غزل نبود، این تجربه‌ها و ساختارشکنی‌ها بدون پشتوانه و در نتیجه بی‌هویت می‌شد.

شکارسری در ادامه در توضیح بیشتر تاثیر غزل‌های زنده‌یاد مشفق کاشانی بر جریان‌های ادبی معاصر در ایران گفت: غزل‌های استاد مشفق کاشانی از منظر زبان و بیان استحکام ویژه‌ای دارند. در این غزل‌ها نوع نگاه استاد به جهان «نمادگرا» است. با دانشی که شاعران جوان از غزل‌های مشفق کاشانی به همراه چند غزل‌سرای دیگر کسب کردند، به نوآوری‌های جالب و در عین حال سنجیده‌ای در فرم و محتوای غزل رسیدند.

این شاعر در ادامه به دو گروه عمده ادبی در تاریخ ادبیات معاصر ایران اشاره کرد و گفت: پیروزی انقلاب اسلامی ایران باعث شکل‌گیری دو گروه متقابل ادبی در تاریخ ادبیات معاصر کشور شد: «شاعران انقلاب» و «شاعران گروه دیگر». برای شاعران گروه دیگر واقعا هیچ اسمی نمی‌توان گذاشت، اما مهم این است که همه شاعران این دو گروه از سرمایه‌های ماندگار ادبیات ایران هستند.



شکارسری همچنین اظهار کرد: شاعران گروه دیگر، مهم‌ترین تجربه‌های شعری دوران معاصر و تئوری‌های ادبی را با خود داشتند و البته جریان‌های مهم نقد ادبی نیز در اختیار آنها بود. با این اوصاف اگر در گروه شاعران انقلاب تجربه‌های غنی شاعرانی چون زنده‌یاد مشفق کاشانی نبود، شعر انقلاب به هیچ عنوان پیشرفت نمی‌کرد و جایگاه والای امروز خود را نداشت.

شاعر مجموعه «هر شاعری درختی ست» در ادامه به دلایل اهمیت زنده‌یاد مشفق کاشانی در هر دو گروه ادبی مطرح شده اشاره کرد و گفت: شاعران معاصر ایران به دو گروه شاعران نوپرداز و شاعران سنتی‌سرا تقسیم‌بندی می‌شوند. شاعرانی چون فروغ فرخزاد، احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث و... شاعران نوپرداز هستند.

وی افزود: از میان مهمترین شاعران سنتی‌سرا نیز می‌توان به امیری فیروزکوهی، حسین منزوی، مشفق کاشانی، هوشنگ ابتهاج و... اشاره کرد. چهره‌هایی چون زنده‌یاد استاد مشفق کاشانی و از آن دست نیز زنده‌یادان احمد شاملو و فروغ فرخزاد، در هر دو گروه مورد احترام هستند، چرا که فعالیت حرفه‌ای و مستمر در حوزه کاری خود داشته و همین‌طور مایه‌هایی از نوآوری در آثارشان دیده می‌شود.

شکارسری همچنین به دو مجموعه شعر منتشر شده از مشفق کاشانی در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: زنده‌یاد مشفق کاشانی در سال‌های پیش از انقلاب دو مجموعه شعر «سرود زندگی» و «شراب آفتاب» را منتشر کرد. این دو کتاب بر شاعران دیگر آنقدر تاثیرگذار بود که چهره‌های مهمی چون سهراب سپهری را به طرف استاد و بهره‌برداری از تجربه‌هایش کشاند.

شکارسری در پایان گفت: زنده‌یاد استاد مشفق کاشانی چهره نسبتا متفاوتی هم دارند که در برخی تصنیف‌های ایشان دیده می‌شود. من امیدوارم که در آینده و در هنگام بررسی و تحلیل آثار استاد مشفق و همچنین کتاب‌های احتمالی که درباره زندگی و آثار ایشان نوشته می‌شود، بر روی این وجه ادبی ایشان نیز تمرکز کنند.

زنده‌یاد استاد مشفق کاشانی، شامگاه گذشته، یکشنبه 28 دی (1393) به دلیل ایست قلبی در تهران . در محل انجمن شاعران ایران درگذشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها