یکشنبه ۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۹
نگاهی به کتاب‌های «جریان‌شناسی سیاسی»، «سفر برگذشتنی» و  «پناهگاه طوفان»

ایبنا در گزارش تازه‌های کتاب در حوزه تاریخ و سیاست به معرفی آثاری چون «جریان شناسی سیاسی»،‌ «سفر برگذشتنی» و «پناهگاه طوفان» پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب‌های «جریان‌شناسی سیاسی» نوشته حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی لیالی و علی مجتبی‌زاده، «سفر برگذشتنی» تالیف محمدرضا توکلی صابری و نخستین یادنامه «پناهگاه طوفان؛ روایتی از زندگی، خاطرات، اندیشه و خاطرات عالم ربانی آیت‌الله خوشوقت» از جدیدترین آثار منتشر شده در حوزه تاریخ و سیاست به‌شمار می‌آیند.

نگاه به دیدگاه‌ها و عملکردهای جریان‌های سیاسی کشور 

دفتر نشر معارف کتاب «جریان‌شناسی سیاسی» را از سری کتاب‌های پرسش‌ها و پاسخ‌های دانشجویی با نگاهی به احزاب و جریان‌های سیاسی ایران معاصر به قلم حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی لیالی و علی مجتبی‌زاده منتشر کرد.

نویسندگان، کتاب جریان‌شناسی سیاسی این اثر را در پنج فصل «مفاهیم و اصطلاحات، فعالیت‌ احزاب و جریان‌های سیاسی از منظر اسلام و قانون اساسی، جریان‌شناسی احزاب و گروه‌های سیاسی پیش از انقلاب اسلامی، جریان شناسی احزاب و گروه‌های سیاسی پس از انقلاب اسلامی و تشکل‌های دانشجویی» گردآوری کرده‌اند.

این کتاب، نگاه اجمالی به دیدگاه‌ها و عملکردهای جریان‌های سیاسی کشور بر اساس منابع موجود گروه‌ها و جریان‌هاست و نگاه تفصیلی و انتقادی به احزاب و فعالیت‌های آنان ندارد.

فصل نخست به «جریان‌شناسی، مفهوم حزب و جناح، چپ و راست» پرداخته است. در رابطه با تعریف جریان در این کتاب می‌خوانیم: «جریان عبارت است از تشکل، جمعیت و گروه اجتماعی معینی که علاوه بر مبانی فکری، از نوعی رفتار ویژه اجتماعی برخوردار است. جریان دارای سه ویژگی و شاخصه اساسی است که عبارتند از: اجتماعی‌بودن و برخورداری از نوعی رفتار ویژه اجتماعی، دارا بودن تشکل و جمعیت، برخورداری از اندیشه مشخص و رفتار معین مرتبط با آن.»

فصل دوم از عناوین «کارکردهای احزاب، اسلام و فعالیت احزاب، فعالیت احزاب و قانون اساسی و رهبری و حزب» تشکیل شده است. از اساسی‌ترین کارکردهای ویژه احزاب در این کتاب به رقابت انتخاباتی با هدف پیروزی، تدوین سیاست‌های عمومی، آموزش سیاسی مردم، برخورد و انتقاد از حکومت، برخورد و انتقاد از حکومت، واسطه میان حکومت و مردم، تسهیل کار حکومت پارلمانی و گردآوری همفکران اشاره شده است. 


در فصل سوم مباحث «پیشینه شکل‌گیری احزاب، احزاب سیاسی پیش از انقلاب اسلامی، فدائیان اسلام، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، حزب مؤتلفه اسلامی، انجمن حجتیه، جبهه ملی، سایر احزاب ملی‌گرا، نهضت آزادی، حزب توده، خداپرستان سوسیالیست، سازمان مجاهدین خلق، چریک‌های فدایی خلق، جریان‌های سلطنت‌طلب» مورد بررسی قرار گرفته است.

نویسندگان در فصل چهارم در رابطه با «حزب جمهوری اسلامی، جامعه روحانیت مبارز، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب خلق مسلمان، دوران دفاع مقدس، مجمع روحانیون مبارز، دوران سازندگی، حزب کارگزاران سازندگی، جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی، جمعیت دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی، دوران اصلاحات، حزب مشارکت، جبهه دوم خرداد، سایر احزاب اصلاح‌طلب، آبادگران ایران اسلامی، دوران اصول‌گرایی، شاخصه‌های اصول‌گرایی، فتنه 88، جریان انحرافی، جبهه‌بندی‌های اصول‌گرایان و حزب اعتماد ملی» مطالبی را به نگارش در آورده‌اند.

«پیشینه تشکل‌های دانشجویی، دفتر تحکیم وحدت، بسیج دانشجویی، جامعه اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، جنبش عدالت خواه دانشجویی و بایسته‌های تشکل‌های دانشجویی» در فصل پنجم مورد جستجو قرار گرفته‌ است. تشکل‌های دانشجویی به دلیل برخورداری از نیروی جوانی، پویایی و نشاط و روحیه آرمان‌گرایی همواره از تشکل‌های تاثیرگذار در تحولات کشور در برهه‌های مختلف بوده است که نمی‌توان نقش و جایگاه آن را نادیده گرفت. در این فصل ابتدا به پیشینه تشکل‌های دانشجویی اشاره و سپس مهم‌ترین تشکل‌های دانشجویی برشمرده و در پایان به بایسته‌های تشکل‌های دانشجویی از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره می‌شود.

کتاب «جریان‌شناسی سیاسی» نوشته محمدعلی لیالی و علی مجتبی‌زاده، در 370 صفحه، شمارگان سه هزار نسخه و بهای 9 هزار و 600 تومان از سوی نشر معارف منتشر شده است. 

در جست‌وجوی جای پای ناصرخسرو دریک کتاب 

«سفر برگذشتنی» عنوان سفرنامه‌ای از محمدرضا توکلی صابری در دو جلد است که در آستانه هزارمین سالروز تولد ناصرخسرو همان مسیری را پیموده که این شاعر بزرگ ایرانی برای نگارش سفرنامه حج خود پشت سر گذاشته است.

توکلی صابری در کتاب «سفر برگذشتنی» نوشته است: «سه سال پیش از شروع سفر، هنگام خواندن دیوان ناصرخسرو دریافتم که درگذشت او در سال 382 خورشیدی است. با خود گفتم که سه سال بعد هزارمین زادروز ناصرخسرو می‌شود. اگر به این مناسبت، کسی مسیری را که او پیمود، بپیماید و ببیند در این هزار سال چه تغییراتی حاصل شده است، چه برجای مانده و چه ازبین رفته و چه چیزهای نوین دیگری به جای آنها آمده است و جهان در این هزاره، چه دگرگونی‌هایی پیدا کرده است و مردمان چگونه زندگی می‌کنند.»

نویسنده در ابتدا به بررسی مسیری پرداخته که ناصرخسرو، به عنوان نخستین کسی که سفرنامه حج نوشته، در سفر خود طی کرده است. اکنون مسیری که این شاعر و سفرنامه‌نویس در قرن چهارم، پشت سر گذاشته، در بین 10 کشور قرار دارد؛ امروز برخی ازاین کشورها درگیر جنگ داخلی هستند و بعضی دیگر با همسایگان خود می‌جنگند. نویسنده باید از همه این کشورها ویزا بگیرد تا بتواند پا به پای ناصرخسرو پیش برود. 


توکلی صابری، جز سفرنامه ناصرخسرو، سفرنامه‌های دیگر را هم خوانده و به تمام نقشه‌های قدیمی و جدید مراجعه کرده است. او در جست‌وجوی جای پای ناصرخسرو و مسیری که او طی کرده به کشورهای ترکیه، سوریه، لبنان، اسرائیل و فلسطین، مصر، ترکمنستان و عربستان سعودی سفر کرده است.

نویسنده، 29 مهرماه 1382، سفر خود را آغاز می‌کند. ابتدا از محل زندگی او در شهر کلمبوس واقع در ایالت اوهایو به تهران می‌آید و پس از آن همان مسیری را طی می‌کند که ناصرخسرو، هزار سال پیش، بر جاده ابریشم پیموده است. سفر نویسنده با دیدار از آرامگاه ناصرخسرو، پیر یمگان در بدخشان به پایان می‌رسد. 

چاپ نخست کتاب «سفر برگذشتنی» (پا به‌ پای ناصرخسرو بر جاده ابریشم) نوشته محمدرضا توکلی صابری در 500 نسخه و بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات قطره منتشر شده است.

نخستین یادنامه جامع درباره آیت‌الله خوشوقت

کتاب «پناهگاه طوفان؛ روایتی از زندگی، خاطرات، اندیشه و خاطرات عالم ربانی آیت‌الله خوشوقت» از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد. این یادنامه نخستین یادنامه جامع درباره این شخصیت است که در پنج بخش تدوین شده است. بخش نخست به زندگی‌نامه علمی و سیاسی وی اختصاص یافته است و در ادامه بخشی از رهنمودهای اخلاقی و سیاسی ایشان ذکر می‌‏شود.

در بخش دوم آیت‌الله خوشوقت از نگاه آقای محمدحسین خوشوقت، یکی از فرزندان آیت‌الله خوشوقت به تصویر کشیده شده و در بخش سوم نظرات علما، شاگردان و صاحب‏نظران حوزه درباره سلوک و اندیشه و خاطرات آیت‌الله بیان شده است. در این بخش گفتارها و نوشتارهایی از حضرات آیات و حجج اسلام ممدوحی، کاظم صدیقی، قرهی، صفایی بوشهری، صادقی رشاد، احسان شیرخدا و دکتر رودگر می‌‏آید. 

همچنین زندگی، خاطرات، سلوک و رفتار سیاسی آیت‌الله خوشوقت در قالب خاطرات و نظرات شخصیت‌های مختلف در این باره آمده است. از جمله نظرات حضرات آیات مصباح یزدی، امامی کاشانی، رضا استادی، بخشی کرمانشاهی، جاودان، فیاضی، کعبی، استادان و شخصیت‏هایی چون دکتر آقاتهرانی، دکتر خسروپناه، مرتضی جوادی آملی، محمدرضا زائری، پناهیان، یحیی عابدی، محمدرضا سرشار، رحیم مخدومی، سعید حدادیان، اکبر اجلی، سید محمود علوی، باقری لنکرانی، محمدباقر قالیباف و.... 

بخش پنجم هم گزیده پیام‌های تسلیت شخصیت و نهادهای انقلابی و مذهبی به مناسبت ارتحال آیت‌الله خوشوقت است، در پایان کتاب هم عکس‌هایی از این استاد برجسته اخلاق نقش بسته است.


چاپ اول کتاب «پناهگاه طوفان؛ روایتی از زندگی، خاطرات، اندیشه و خاطرات عالم ربانی آیت‌الله خوشوقت» در 216 صفحه با شمارگان دو هزار نسخه و قیمت پنج هزار و 700 تومان از سوی نشر معارف چاپ منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها