سه‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۹
سرور پوریا: اعتماد در «کانون» جایش را به بی‌اعتمادی داده/ بعد از 40سال همکاری غریبه محسوب می‌شوم

سرور پوریا از نویسندگان پیشکسوت ادبیات کودک گفت: من استخوان‌خوردکرده کانونم اما هم‌اکنون در آنجا غریبه محسوب می‌شوم. این نهاد فرهنگی زمانی مرجع و منبعی قابل اعتماد بود؛ درست برعکس اکنون.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- سرور پوریا از نویسندگان پیشکسوتی است که بیش از 200 اثر در کارنامه خود دارد. او از جمله کارشناسان کانون در حوزه نقد و بررسی آثار از سال‌های پیش از انقلاب بوده و بسیاری از آثارش به چند زبان زنده دنیا ترجمه شده است. وی با اشاره به عملکرد خوب کانون در دهه‌های 50 و 60 گفت: در سال‌های پیش از انقلاب آثار بسیار خوبی از سوی کانون منتشر شد اما با ظهور انقلاب خط فکری‌ها تغییر کرد و عرصه‌های مختلفی برای کار ایجاد شد ولی همچنان کیفیت آثار کانون سیر صعودی داشت و کم‌کم توانست اعتماد مخاطبان را به خود جلب کند. در آن زمان ارتباط تناتنگی بین نویسندگان و تصویرگران و ویراستاران و مترجمان وجود داشت؛ همچنین شورایی متشکل از کارشناسان خبره ادبیات کودک برکتاب‌ها نظارت می‌کرد و این سبب می‌شد کتاب‌ها با وسواس زیاد و با کیفیت عالی منتشر شوند.

وی درباره همکاری خود با این نهاد توضیح داد: از سال 1354 به عنوان کتاب‌دار وارد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شدم. چهار سال بعد از طریق رضا روحانی در انتشارات کانون مشغول به کار شدم و در آنجا کار نقد و بررسی و ترجمه و ویرایش کتاب را برعهده گرفتم. من، هوشنگ مرادی کرمانی، م آزاد، احمدرضا احمدی، محمد قاضی، نورالدین زرین‌کلک و تعداد دیگری از نویسندگان صاحب‌نام گروهی را در کانون تشکیل داده بودیم و برای این‌که کانون را به عنوان یک بِرَند و منبعی قابل اعتماد برای مخاطبان جا بیندازیم، با دقت و وسواس بسیار زیاد، بهترین آثار را برای انتشار و یا ترجمه انتخاب می‌کردیم و در واقع پشتوانه‌ای برای کانون به شمار می‌آمدیم. 

خرید بهترین آثار منتشر شده  برای کتابخانه کانون
پوریا یادآوری کرد: در آن زمان گروه‌هایی در کانون وجود داشت و من در آنجا با افرادی مانند کمال خرازی و محمدتقی بانکی همکار بودم و همه کتاب‌های کودک و نوجوانی را که در سطح کشور منتشر می‌شد  بررسی می‌کردیم و بهترین آثار را برای عرضه در کتابخانه کانون خریداری می‌کردیم تا کتابخانه‌ای غنی‌ داشته باشیم. 

بی‌اعتمادی به جای اعتماد با ورود افراد غیر متخصص
وی افزود: این روند تا اواسط دهه 70 ادامه داشت اما بعد از آن شروع به افت کرد و اعتمادی را که ما با زحمت کسب کرده بودیم رو به بی‌اعتمادی گذاشت. با شروع کار مدیران جدید ارتباط کانون با نویسندگان مطرح و بنیانگذاران کانون به تدریج کم و کم‌تر شد و گروهی از افرادی که در نشریات یا در صدا و سیما کار می‌کردند و اصولا عملکرد و نگاهشان با حوزه کتاب به عنوان اثر ماندگاری که تاثیری ماندگار دارد، کاملا متفاوت بود، وارد کانون شدند و در مورد کتاب و ادبیات کودک کارشناسی کردند.

با سابقه چهل ساله درکانون غریبه محسوب می شوم!
نویسنده «پرنده ابری» با بیان این‌که برخورد مدیران کانون با نویسندگان قدیمی و پیشکسوتان این حوزه اصلا خوب نیست، گفت:  حدود 40 سال است که در کانون فعالیت می‌کنم و در حال حاضر هم عضو شورای کانون هستم. تا به‌حال 39 کتاب من در کانون منتشر و برگزیده شده  و بیش از 11 عنوان از این کتاب‌ها به چند زبان زنده دنیا ترجمه شده است و اگر تعریف از خود نباشد باید بگویم همه مرا به عنوان نویسنده‌ای بین‌المللی می‌شناسند اما با این حال باز هم درکانون غریبه محسوب می شوم!

وی افزود: در زمان مدیریت قبلی ، شاهد بودیم که همشهریان مدیر به سرعت در پست‌های بالا و پایین به‌کار گرفته شدند؛ آن‌ هم بدون تجربه و دانش لازم درباره کتاب‌های کودک و نوجوان.جالب اینکه همین افراد  کار کارشناسی هم انجام می‌دادند.
‌ 
با مدیریت حاجیان‌زاده هم تغییری ایجاد نشد
نویسنده «اسب سفید و دره سبز» ادامه داد: با به روی کار آمدن دولت جدید انتظار داشتیم تغییرات اساسی و خوبی را در کانون شاهد باشیم اما با به روی کار آمدن مدیر جدید هم نه تنها این گونه برخوردها تغییری نکرد بلکه کیفیت کتاب‌ها همچنان در حال طی کردن سیر نزولی هستند. وی چندی پیش درباره یکی از آثارم به من که 40 سال است برای کودکان می‌نویسم و داور چندین جشنواره مانند جشنواره کتاب سال هم بوده‌ام گفت که این کار مربوط به گروه سنی کودک نیست! من هم بعد از کلی بررسی در شوراهای مختلف اثرم را گرفتم و به ناشر دیگری دادم که منتشر کند. 

دوندگی های بدون پاسخ
پوریا گفت:من استخوان‌خورد کرده کانونم و می‌توانم بگویم این نهاد فرهنگی زمانی یک مرجع و منبع قابل اعتماد بود ، یعنی درست برعکس آنچه اکنون هست.

وی در ادامه با اشاره به کتابخانه‌های کانون‌، گفت: درحال حاضر اگر سری به کتابخانه‌های کانون بزنید می‌بینید که پر از سفال و عروسک‌های ساخت چین و یک سری کتاب‌های مستهلک است که حتی برای تنفس بچه‌ها ضرر دارد. کتاب‌های خوب و قدیمی هم که تجدید چاپ نمی‌شوند و نویسندگان هم هرقدر دوندگی می کنند پاسخی دریافت نمی‌کنند.


کتاب‌های کانون ازنظر متن و تصویرگری ضعف دارند

وی افزود: افت کیفیت کتاب‌های کانون فقط مربوط به ضعف متن و موضوع نیست بلکه ویرایش و تصویرگری کتاب‌ها هم به شدت افت پیدا کرده است، در نتیجه نویسندگانی که اثر خوب و ماندگار تولید می‌کنند حاضر به سرمایه‌گذاری فرهنگی و حیثیتی برای چاپ اثرشان در کانون نمی‌شوند.

سرور پوریا از نویسندگان پیشکسوت کودک و نوجوان در سال 1323 در مسجدسلیمان متولد شد. وی تا کنون بیش از 200 اثر برای بچه‌ها تولید کرده است. ازجمله این آثار می‌توان به «اسب سفید و دره‌ سبز»، «موش بازيگوش»، «كلاغ دم‌بريده»، «باران ستاره»، «كى بود؟ چى بود؟ كجا بود؟»، «خورشيد كرسى بى‌بى»،«پرواز موج»، «کبوترها نیامدند»، «درخت آرزو» و «افسانه‌هاى كهن ايرانى» اشاره کرد.

نویسندگان دیگری نیز طی روزهای گذشته نظرات خود را درباره وضعیت کنونی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مطرح کرده‌اند که می‌توانید در لینک‌های زیر بخوانید:
-کانون فقط در بادبادک‌ هوا کردن موفق بوده است!/ نهادی که به نویسندگان پاسخگو نیست
-آیا کانون پرورش فکری حق و حقوق نویسندگان را از یاد برده است؟/ مسئولان پاسخ نمی‌دهند
-«کانون» به سیستم پادگانی آموزش و پرورش ملحق شده است/ نهادی منحصربه‌فرد که از مسیر خود منحرف شد
-بی‌خبری احمدرضا احمدی از تجدید چاپ کتابش توسط کانون/ دریافت 3هزار تومان برای 140 هزار نسخه!

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • هما غفاری ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۶
    خانم سرور پوریا با سواد ترین مترجم و کتابداری بودند که من افتخار همکاری با ایشان را داشتم کاش دوباره ببینمشان هما غفاری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها