بررسی مشکلات چهار رنگ در صنعت چاپ
«کتاب هفته» در صفحه «نشر» خود در گفت و گویی با «جعفر شرعیات» به بررسی کم و کیفیت انتشار کتابهای ادعیه پرداخته است. این هفته نامه در این خصوص می گوید: اهمیت و ضرورت انتشار کتابهای دینی و مذهبی بر همه روشن است اما تولید فراتر از نیاز بازار همراه با یکنواختی و کهنگی در موضوع و شکل ارائه، چیز دیگری است. سالانه به طور متوسط دویست میلیون نسخه کتاب در کشور تولید می شوند که بیش از یک چهارم کتابهای تولیدی از منظر دسته بندی های متداول حوزه کتابداری در حوزه مذهب، دین، ادعیه و داستان زندگی ائمه(ع)اند؛ اما واقعیت این است که برخی از آنها نه تنها ربطی به دین ندارند، بلکه به نوعی وهن دین و مذهبند؛ کتابهای زردی که با عناوین برزخ، شب اول قبر، سفر به دنیای ارواح و... منتشر می شوند که بسیاری از آنها فاقد کمترین استناد و پایه دینی مذهبی اند.
در ادامه این مطلب «ناصر بابامحمدی» مدیر انتشارات «سرمایه سخن » به عنوان یکی از ناشران فعال تولیدکننده کتابهای مذهبی و ادعیه، در پاسخ به این پرسش که با چه نگاهی به تولید کتابهای ادعیه می پردازد؟ گفت: «بیشتر فروش کتابهای ما در کشور عراق است و تنها پنج تا ده درصد کتاب های تولیدی ما در ایران به فروش می رسند. ما در این انتشارات کتابهایی به زبان عربی تهیه و تولید می کنیم که نیازسنجی و بازاریابی آن توسط مرکز پخشمان در عراق صورت می گیرد؛ بنابراین نگاه ما در تولید کتابهای ادعیه از جمله مفاتیح الجنان، ارتباط با خدا، زیارت عاشورا و... متوجه جامعه ایران نیست.
پویایی صنعت چاپ و تاثیر آن بر نشر فرهنگ مکتوب
این هفته نامه همچنین در پرونده این شماره خود گفت و گویی با «دکتر احد خوش رو» درباره صنعت چاپ منتشر کرده است که می گوید: صنعت چاپ و مسائل مربوط به آن، بخشی مهم از فرآیند تولید کتاب است تا آنجا که می توان آن را موتور محرکه نشر دانست. نیازی به گفتن نیست که پویایی این صنعت تا چه میزان بر نشر فرهنگ مکتوب تاثیر گذار است. مدت هاست که صنعت چاپ در ایران با مشکلات جدی و عدیده ای رو به روست. رفع موانع و روان سازی در صنعت چاپ تنها به بهبود و کارایی یک صنعت خاص منتهی نمی شود بلکه علاوه بر آن، آثار و پیامدهای ارزنده و مفیدی را در عرصه فرهنگ به دنبال دارد. بی شک بقا و رشد هر صنعتی در گرو بازدهی اقتصادی آن است و صنعت چاپ هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر هزینه تهیه لوازم گوناگون مربوط به چاپ، هزینه استهلاک و کارمزد نیروی انسانی به علاوه سود حاصله از فروش کتاب در یک چرخه اقتصادی به چشم نیاید، این صنعت دچار رکود می شود.
از فعالان صنعت چاپ حمایت لازم نمی شود
«کتاب هفته» همچنین در گفت و گو با «مصطفی تینا تهرانی» نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران به نادیده گرفتن فرهنگ و هنر در صنعت چاپ پرداخته است. وی معتقد است: در رویارویی با صنعت چاپ باید در نظر داشت که صنعت چاپ هم صنعت و هم فرهنگ و هنر است اما اغلب به دلیل نگاه تک بعدی به این صنعت، حمایت لازم از فعالان این عرصه صورت نگرفته و صنعت چاپ را در کشور با مخاطراتی رو به رو کرده است.
نگاهی به صنعت نشر و منابع مکتوب آن
همچنین این هفته نامه در صفحه «جامعه» خود نگاهی به صنعت نشر و منابع مکتوب آن انداخته است. «کتاب هفته» می گوید: آشنایی با قواعد و ضوابط نشر کتاب یکی از اصلی ترین و ابتدایی ترین مسائل در عرصه نشر به حساب می آید که حتی مولفان و مترجمان هم به آن نیازمند هستند. بر این اساس و مطابق با ساختار مدیریت کلان فرهنگی در کشور، مسئولیت قانون گذاری در حوزه نشر کتاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی سپرده شده و این شورا ملاحظات خود را در قالب موادی قانونی با عنوان ضوابط و قواعد نشر کتاب در کشور مصوب کرده و دوایر نشر کتاب را موظف به رعایت این مواد می کند. آنچنان که تخطی از این مواد تخلف محسوب می شود. این مصوبات از سوی انتشارات «اساس» در قالب کتابی با نام «قواعد چاپ و نشر کتاب» به چاپ رسیده و در دسترس پدید آورندگان و ناشران کتاب قرار گرفته است.
نظر شما