به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) جدیدترین شماره فصلنامه پژوهشهای جغرافیای طبیعی منتشر شد. این شماره شامل 8 مقاله با عنوانهای زیر است: تعیین قلمروهای مورفوکلیماتیک هولوسن در بلندیهای غرب استان کردستان، سیر تحولات نظریه سوبسیدانس از داروین تا دوران کامپ، تحلیل توزیع فضای نهشتههای لسی در جنوب و جنوب شرقی دریای کاسپی، تناسب سنجی اراضی به منظور احداث مزارع فتوولتائیک به کمک تلفیق سیستمهای جمع ساده وزنی و استناج فازی در ایران.
برخی دیگر از مقالههای این شماره عبارتند از بررسی رابطه تندبادهای سواحل جنوبی ایران با مورفولوژی تپههای ماسهای، بارزسازی توده گرد و غبار بخشی از خاورمیانه بر مبنای دادههای طیفی سنجیده مادیس، برآورد شاخص پوششهای گیاهی برنج با تصاویر چندزمانه راداری و اپتیک، مدلسازی تغییرات پوشش سرزمین شهرستان تبریز با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و زنجیره مارکف.
در نخستین مقاله فصلنامه با عنوان (تعیین قلمروهای مورفوکلیماتیک هولوسن در بلندیهای غرب استان کردستان) نوشته مشترک مجتبی یمانی و گروهی از جغرافیدانان میخوانیم: «نتایج نشان میدهد که در حال حاضر، از هفت رژیم هوازدگی موجود در مدل پلیتر، سه صنعت در شرایط اقلیمی منطقه اتفاق میافتد؛ به گونهای که در بیشتر مناطق کوهستانی منطقه هوازدگی از نوع مکانیکی ضعیف تا متوسط رخ میدهد، در حالی که در مناطق واقع در غرب استان، به دلیل بارشهای زیاد بیشتر هوازدگی از نوع شیمیایی متوسط است و در برخی دیگر از ایستگاهها به دلیل دمای پایین، هوازدگی شیمیایی همراه با عمل یخبندان رخ میدهد.»
عزتالله قنواتی در مقاله (تحلیل توزیع فضایی نهشتههای لسی در جنوب و جنوب شرقی دریای کاسپین) مینویسد: «هدف از این پژوهش بررسی توزیع فضایی نهشتههای لسی و نقش آنها در مدیریت و توسعه محیطی محدوده مورد مطالعه است. این پژوهش با استفاده از بازدیدهای میدانی، تصاویر ماهوارهای نقشههای زمینشناسی، مدل ارتفاعی رقومی زمین و نقشه کاربری ارزی انجام شد.»
در مقاله (بررسی رابطه تندبادهای سواحل جنوبی ایران با مورفولوژی تپههای ماسهای) نوشته مشترک محمدرضا اختصاصی و صدیقه دادفر به بررسی تجزیه و تحلیل آماری باد و نقش آن در شکلگیری انواع تپههای ماسهای پرداخته است که در این بررسی از دادههای بادسنجی پنج ایستگاه سیو پتیک منتخب در سواحل جنوبی ایران با استفاده از نرم افزار wrplot استفاده شده است.
بارزسازی توده گرد و غبار بخشی از خاورمیانه بر مبنای دادههای طیفی سنجیده مادیس عنوان مقالهای از هدایت اله برتینا و گروهی از مقالهنویسان جغرافیاست که در این مقاله درباره طوفان و گرد و غبارآورده آمده است: «یکی از پدیدههای جوی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا، طوفانهای گرد و غبار است. طوفانهای گرد و غبار در این مناطق از مهمترین مسایل محیط زیستی به شمار میروند. کشور ایران در غرب آسیا، به دلیل قرار گرفتن در کمربند خشک و نیمه خشک جهان بارها در معرض طوفانهای گرد و غبار قرار میگیرد. برای مثال، طوفان گرد و غبار شدیدی در تاریخ 28 اسفند اتفاق افتاد؛ به طوری که نیمه غربی ایران و بسیاری از کشورهای خاورمیانه از جمله عراق، کویت، بحرین، قطر و عربستان سعودی را تحت تاثیر قرار داد.»
چهل و پنجمین شماره فصلنامه علمی- ترویجی پژوهشهای جغرافیای طبیعی وابسته به موسسه جغرافیا دانشگاه تهران در 121 صفحه، شمارگان 300 نسخه و بهای دو هزار و 500 ریال از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.
جمعه ۳۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۲:۰۰
نظر شما