به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، امروز شاهد برگزاری مراسم نکوداشت محمد زهرایی و احمد عطایی، درگذشتگان صنعت نشر بود که با حضور گسترده علاقمندان، فعالان، مدیران و پیشکسوتان عرصه نشر کشور برگزار شد.
در این مراسم که صبح امروز دوشنبه 15 اردیبهشت برگزار شد، استادان و مهمانانی چون «علیقلی محمودی بختیاری»، «پیروز مجتهدزاده»، «محمدتقی عرفان پور»، «فرید مرادی»، «علی میرزایی»، «روزبه زهرایی» و «بهروز عطایی» به صحبت و بیان خاطراتی از این بزرگان عرصه نشر پرداختند.
محمدتقی عرفانپور در میانه این نشست خبر درگذشت محمود کاشیچی را دادند که حاضرین برای ادای احترم به ایشان ایستادند و لحظاتی سکوت کردند. محمود کاشیچی بنیانگذار انتشارات گوتنبرگ و بازارچه کتاب، صبح امروز در سن 92 سالگی در مشهد از دنیا رفت.
عرفانپور همچنین ادامه داد: مرحوم زهرایی که امروز در مراسم نکوداشت او حضور داریم، بارها به من گفته بود که قصد برگزاری یک مراسم بزرگداشت درخور شأن آقای کاشیچی را در زمان حیاتش داشته است، ولی گویا تقدیر اینگونه است که بزرگان بعد از حیاتشان یاد شوند.
محمود کاشیچی متولد مشهد بود و از سال 1324 وارد فعالیتهای نشر کتاب شد و انتشارات گوتنبرگ را اولینبار در مشهد بنیان گذاشت. او در سال 1330 از مشهد به تهران آمد و فعالیتهای نشر را گسترش داد. وی در خیابان منوچهری کتابفروشی بزرگی تأسیس کرد و نمایندگی کتابهای فارسی چاپ شوروی را که به انتشارات «پروگرس» معروف بود، به عهده گرفت که غالبا مجموعه قصه برای کودکان و سپس کتابهای رمان و ادبیات وارد میکرد.
این کتابها را در شوروی به فارسی چاپ میکردند و بعد به ایران آورده میشدند. «شاهنامه» معروف تصحیح محمد عثمانف از جمله کتابهای معروفی است که محمود کاشیچی به ایران آورد. این کتاب تا سالهای سال مرتب در ایران تجدید چاپ میشد.
او همچنین اظهار کرد: کاشیچی در واقع بنیانگذار «کتاب ارزان» در ایران بود؛ کتابهای خوشخوانی که در آن سالها با تیراژ 20 هزار نسخه منتشر میشد، مثلا کتابهای «کنت مونت کریستو»، «ژوزف بالسامو»، «غرش طوفان»، «جنگ و صلح» و «بینوایان» جزو همین کتابها بودند که به «کتابهای پنجریالی» معروف بودند.
این کتابها معمولا جزوههایی بودند که بین 32 تا 64 صفحه تنظیم میشدند و جلدشان کاغذهای کاهی بود. بعدها این جزوهها صحافی و به صورت کتاب منتشر میشدند.
محمود کاشیچی در دهه 1330 در خیابان سعدی، کوچه بهرامی، اولین سازمان رسمی پخش کتاب را در ایران بنیان گذاشت که تجربیات ارزشمندی داشت.
او همچنین بنیانگذار «بازارچه کتاب» خیابان انقلاب در سال 1355 بود. کاشیچی سالهای اخیر را بیشتر در مشهد گذراند و کار نشر را ادامه داد.
نظر شما