"حسن روحانی" رییس جمهوری ایران، در کتاب خاطراتش به دلیل حضور در ارتش (سال 1358) بر ضرورت ساماندهی این نهاد نظامی تاکید میکند و میگوید: باید با تایید و تشویق ارتشیها، اعتماد آنان را جلب کنیم تا بتوان کار بازسازی ارتش را با موفقیت انجام داد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ارتش پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با مقاومتهایی که در جلوگیری قتلعام مردم تظاهرکننده، فرار از پادگانها و همچنین دیدار با امام خمینی (ره) انجام داد، آمادگی خود را برای همراهی با انقلاب اعلام کرد اما پس از پیروزی انقلاب، در بخش هایی از ارتش کسانی با ترویج افکاری مخرب تلاش کردند با جوسازیهای مغرضانه جامعه را ملتهب کنند تا شرایط را برای افزایش آشفتگی و بیاعتمادی مردم به نیروهای ارتشی فراهم کنند.
آیت الله خامنه ای: بهتر است فعالیت خود را در ساماندهی ارتش متمرکز کنید
دکتر حسن روحانی در کتاب خاطراتش وضعیت آشفته ارتش را این گونه تشریح میکند: «آیتالله خامنهای از برنامهی من سؤال کردند که چه مسئولیتی را میخواهم بر عهده گیرم. گفتم: نظر دکتر بهشتی این است که وقت عمدهی خودم را برای حزب جمهوری اسلامی بگذارم و فعالیتهای دیگر من فرعی باشد. ایشان گفتند: «به اعتقاد من بهتر است فعالیت خودتان را در ساماندهی ارتش متمرکز کنید.» سؤال کردم که با توجه به مسئولیتهای فراوان آیا فکر میکنید مسئلهی ارتش دارای اولویت است؟ فرمودند: «بله، هم اکنون مهمترین کار، ساماندهی وضع ارتش است که دچار از هم پاشیدگی شده و بسیار وضع آشفتهای دارد.»
برنامههایی با حضور روحانیون برای تغییر اوضاع ارتش انجام میشود و نشاندهنده حساسیت این مساله است. به همین دلیل کمیتهای در نیمه دوم فروردین در ستاد مشترک ارتش تشکیل میشود که هدفش سر و سامان دادن به کار ارتش است. در این کمیته، جز آیتالله خامنهای، حجتالاسلام صفایی، همراه سرگرد رحیمی، سرهنگ فروزان و سرهنگ سلیمی (که مدتی وزیر دفاع دولت مهندس موسوی بودند) شرکت داشتند.
روایت روحانی از روزهایی که ارتشی ها، لباس شخصی می پوشیدند
با ورود حجتالاسلام روحانی به بدنه ارتش مسایل و مشکلات با حساسیت بیشتری دنبال و گزارش میشد.
وی در تشریح این مشکلات میگوید: «با پیروزی انقلاب اسلامی ارتش واقعا از هم متلاشی شده بود و در پادگانها تقریبا کسی حضور نداشت. چند تن از نظامیان هم که به ستاد ارتش میآمدند، لباس نظامی نمیپوشیدند و با لباس شخصی وارد ستاد میشدند و در آنجا لباس نظامی به تن میکردند و در هنگام بازگشت، دوباره لباس شخصی خودشان را میپوشیدند و به منزل میرفتند. در آن روزها اوضاع کشور به گونهای نبود که یک نظامی بتواند به راحتی در خیابانها تردد کند، زیرا هر لحظه امکان داشت عدهای او را دستگیر کنند و به کمیته تحویل دهند.»
برای بازسازی ارتش و تغییر اوضاع حاکم بر آن، وقت زیادی صرف شد تا زمانی که روحانی به مجلس شورای اسلامی رفت. او بیشتر اوقات خود را برای ساماندهی ارتش میگذراند.
درخواست روحانی برای حمایت از ارتش و تبلیغ در رادیو و تلویزیون
رفت و آمد به پادگانهای شهرهای مختلف، حشر و نشر با ارتشیها و لمس مشکلات از نزدیک موجب درک بیشتری از کمبودها میشود. اکنون روحانی ترمیم و بازسازی ارتش را وابسته به حمایت بیشتری از درون نظام میداند و این توصیه را که حاصل صرف زمان و زحمت زیادی است در گزارش به کمیته و ستاد مشترک آورده است: «گزارش بازدید از تیپ زرهی را به آیتالله خامنهای، دکتر بهشتی و ستاد مشترک ارائه دادم و گفتم: باید با تبلیغ در رادیو و تلویزیون از ارتش حمایت کنیم و با تائید و تشویق ارتشیها اعتماد آنان را جلب کنیم تا بتوان کار بازسازی ارتش را با موفقیت انجام داد.»
حمایت امام از ارتش از جمله مسایلی است که روحانی به آن اذعان دارد: «بیانات امام نسبت به ارتش و مسئولین تا حد زیادی اثر مطلوبی بر جای گذاشته و حتی در همان اسفندماه، شماری از نظامیان با لباس نظامی به خیابانها آمدند و در حمایت از انقلاب تظاهرات کردند.»
سخنرانی های روحانی در کرمانشاه، تبریز و اصفهان
ارتش اما با مشکلاتی از قبیل تحصنهای پی در پی در پادگانها مواجه است، از این رو روحانی در شهرهای کرمانشاه، تبریز و اصفهان در سخنرانیهای قاطعانه و روشنگرانه ارتشیها را به ترک تحصن و دفاع از کشور از هر دسیسه و ناامنی داخلی و خارجی فرا میخواند.
همه این ماجراها و شیطنتهای گروهکها، مخالفان ارتش را ترغیب به پیگری طرح انحلال ارتش میکند اما در مقابل این هیاهوها بار دیگر امام(ره) با سخنانی قاطع و پرمهر خود در 29 فروردين 1358 پيامي تاريخي در رابطه با ارتش صادر و در آن، بر لزوم حمايت ملت ايران از اين مجموعه تاكيد میكنند.
جلد نخست «خاطرات دکتر حسن روحانی» در 896 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و به بهای 8 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما