سه‌شنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۰
اشکالی بر زیارت عاشورا قابل اثبات نیست

مولف کتاب «میزان تشیع؛ بررسی سند، محتوا و نسخه‌های زیارت عاشورا» گفت: این کتاب، اثری پژوهشی است و در آن ثابت می‌کنم هیچ‌یک از اشکال‌هایی که در طول تاریخ بر سندیت، لعن و نفرین و نقل در زیارت عاشورا گرفته شده‌است، قابل اثبات نیست./

حجت‌الاسلام  محمد عندلیب همدانی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: سال‌ها پیش با سوالاتی مانند قابل استناد بودن، تفاوت در نسخه‌های خطی زیارت عاشورا و اشکالاتی در لعن و نفرین آن روبه‌رو شدم. بنابراین، کوشیدم در مرحله نخست مستند بودن آن را بررسی و اثبات کنم. سپس به نسخه‌های متعدد متن زیارت عاشورا توجه کردم.

وی با بیان این‌که این اثر در سه فصل به بررسی سند زیارت عاشورا، بررسی مضمون زیارت عاشورا و  اختلاف نسخه در نقل زیارت عاشورا می‌پردازد، ادامه داد: در این پژوهش، اسناد مختلف زیارت عاشورا را بررسی کرده‌ام  تا به اثبات برسد که نسخه مشهور زیارت عاشورا که در مفاتیح‌الجنان آورده شده، نسخه قابل قبول و درستی است.

این مدرس فقه و اصول خارج حوزه با بیان این‌که در بررسی مبحث لعن و نفرین در زیارت عاشورا به روایات و قرآن کریم رجوع کرده‌است، گفت: در این بررسی به اثبات می‌رسد که اگر زیارت عاشورا قابل اعتماد نباشد، می‌توان گفت که مضمون متواتر معنوی آن به محتوای این زیارت عاشورا سندیت می‌بخشد.

وی در پاسخ به این سوال که «مخاطبان کتاب چه کسانی‌اند؟» اظهار کرد: مخاطبان اصلی این اثر افرادی‌اند که از علوم حوزوی اطلاع دارند. البته بخش‌های دوم و سوم این کتاب برای عموم نیز قابل استفاده‌است.

عندلیب همدانی عنوان کرد: در نظر دارم با حذف مطالب تخصصی، خلاصه‌ای از کتاب «میزان تشیع؛ بررسی سند، محتوا و نسخه‌های زیارت عاشورا» را برای عموم تدوین کنم تا همه علاقه‌مندان به امام حسین(ع) بتوانند از محتوای این پژوهش بهره برند.

وی در پاسخ به این سوال که «این کتاب چه تفاوتی با آثاری که در این حوزه به رشته تحریر درآمده‌اند، دارد؟» گفت: تاکنون درباره سندیت زیارت عاشورا کتاب‌هایی مانند اثر صدفی تهرانی تالیف و تحقیق شده‌اند، اما در آن‌ها کمبودها و اشکالاتی مانند نثر سنگین آثار وجود داشت. کتاب «میزان تشیع؛ بررسی سند، محتوا و نسخه‌های زیارت عاشورا» را می‌توان پژهشی کامل در حوزه اثبات سندیت زیارت عاشورا دانست. همچنین زبان آن، ساده و روان است. 

این مولف کتاب‌های دینی درباره نتیجه پژوهش‌های خود در کتابش اظهار کرد: برخی اشکال‌ها در مستند بودن زیارت عاشورا می‌گرفتند که در این پژوهش به اثبات رساندم این زیارت به امامان باقر(ع) و صادق(ع) منتهی می‌شود و همچنین راویانی که در سلسله سند بودند، راستگو و امانتدار بوده‌اند و سند روایت آنان نیز صحیح و قابل اعتماد است.

این مدرس فقه و اصول خارج حوزه در پاسخ به این سوال که «اینک مشغول تالیف و تحقیق در چه موضوعی هستید؟» بیان کرد: اکنون بررسی سندی زیارت جامعه را به پایان رسانده‌ام و به واکاوی متن این زیارت مشغولم.

نخستین چاپ کتاب «میزان تشیع؛ بررسی سند، محتوا و نسخه‌های زیارت عاشورا» با شمارگان دو هزار نسخه، در 312 صفحه و به قیمت 75 هزار ريال به تازگی از سوی نشر مسجد جمکران راهی بازار کتاب شده‌است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط