
در گوشه و كنار شهر بيروت كتابفروشیهای كوچك اما مشهور و هدفمندی وجود دارند كه قفسههای آنها از كتابهای قديمی و كميابی پر شده كه هرگز در كتابفروشیهای بزرگ پيدا نميشوند.-
اين كتابفروشیها انواع مختلفی از كتابها در زمينههای گوناگون را در اختيار علاقهمندان میگذارند؛ كتابهایی در زمينههای مختلف معرفتی و فرهنگی به زبانهای عربی و انگليسی، كتابهای ارزشمند و كمياب درباره فلسفه كهن عربی، كتابهای اسلامی، فرهنگنامههای قديمی، كتابهای ادبی و ديوانهای شعر و بسياری از كتابها با موضوعات ديگر.
برخی از اين كتابها ديگر در بازار كتاب پيدا نمیشوند و چاپ تازهای از آنها هم منتشر نشده است. اين كتابها هرقدر كميابتر و ارزشمندتر باشند، قيمت آنها هم بالاتر است و گاه قيمت يك ديوان شعر به 50 دلار هم میرسد.
برخی عاشقان اين نوع كتابها باهدف خريدشان از خارج كشور راهي بيروت میشوند و حاضرند مبلغ زيادی برای به دست آوردن اين كتابها پرداخت كنند. اين كتابفروشیها در واقع مقصدی برای روشنفكران لبنان و عرب و شرقشناسان و عربشناسان از نقاط مختلف جهان هستند.
برخی ديگر از اين كتابفروشیها، كتابهايشان را به دو دسته كتابهای قديمی و جديد تقسيم میكنند. اين كتابها شامل كتابهای فلسفی، سياسی، ديوانها و فرهنگنامهها و كتابهای دينیاند. البته در اين كتابفروشیها هم نياز خريد كتابهای قديمی بيشتر از كتابهای جديد است؛ علت هم آن است كه اين كتابها كميابند و در برخی موارد مضامين قويتری نسبت به كتابهای جديد دارند.
كتابفروشیهای ديگری هم در اين بين هستند كه كتابهای قديمی را از انبارهايی در بيروت و مناطق ديگر لبنان و حتی خارج از اين كشور گلچين كردهاند و به مخاطبان عرضه میكنند. در اين كتابفروشیها میتوان كتابهايی را مشاهده كرد كه همواره مورد نياز قشر خاصی از اهالی كتاب بودهاند مثل «لسان العرب» ابن منظور، «كتاب الأغانی» ابوالفرج اصفهانی و «فتوحات البلدان» بلاذری كه به تاريخ فتوحات اسلامی میپردازد.
منابع مرجع اسلامی هم از جمله مجموعه كتابهای اين كتابفروشیهاست. اين كتابفروشیها همچنين مخاطبانی دارند كه به دنبال كتابهایی به زبانهای مختلف انگليسی، فرانسوی، اسپانيايی، ايتاليايی و روسیاند. اين كتابها غالباً با قيمتهای بسيار پايين و تقريباً نصف قيمت بازار كتابهای جديد عرضه میشوند.
لبنان را از ديرباز به عنوان يكی از مراكز فرهنگی در جهان عرب معرفی كردهاند. اين كشور در كنار مصر يكی از اركان اصلی نشر و توزيع كتاب در كشورهای عربی را تشكيل میدهد. اگرچه كشورهايی نظير عراق، سوريه، تونس و حتی الجزاير را هم میتوان در پس اين كشورها به عنوان مناطقی كه با تاليف و نشر كتاب دمخور بودهاند نام برد اما قدمت فعاليت فرهنگی در عرصه نشر و توزيع كتاب در لبنان و مصر همچنان اين دو كشور را در جهان عرب بیرقيب گذاشته است. در سالهای گذشته فعاليتهای تازه و مثبتی را هم در زمينه تاليف، ترجمه و نشر كتاب در كشورهای عربی خليج فارس نظير امارات شاهد بودهايم كه البته تأثير مثبتی در گسترش فرهنگ مطالعه در بين شهروندان جهان عرب خواهد داشت.
نظر شما