چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۲
تاريخ و ترجمه در ايران بررسي شد

شماره 166 «كتاب ماه تاريخ و جغرافيا» با رويكرد «تاريخ و ترجمه» به كوشش موسسه خانه كتاب منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان تاريخ ايران قرار گرفت. اين ماهنامه تخصصي در اين شماره به چند و چون تاريخ و ترجمه در ايران پرداخته است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، ميرحواس احمدزاده، دكتراي تاريخ ايران دوره اسلامي در سرسخن اين ماهنامه با عنوان «گذرگاه ترجمه و كاركرد اجتماعي آن در دوره قاجار» نوشته است: «به طور كلي توجه به ترجمه در ايران قرن سيزدهم و چهاردهم هجري قمري آثار متعددي به بار آورد؛ نثر فارسي در اثر ترجمه به انواع جديد ادبي روي آورد و با قبول شيوه‌هاي گوناگون بياني به مرز مشخصي از تفاوت گونه‌هاي ادبي و غير ادبي منجر شد.»

در بخش گفت‌وگو، «تاريخ و ترجمه» در گفت‌وگو با استاد حسن انوشه، مترجم و پژوهشگر تاريخ و ادب فارسي و استاد مرتضي ثافب‌فر، مترجم و پژوهشگر تاريخ و جامعه‌شناسي آمده است.

انوشه معتقد است: «در ترجمه تاريخ، زياد به معادل‌سازي نياز نيست. معادل‌سازي‌ها در علوم اجتماعي، فلسفه و حتي ادبيات هم موجود است اما به اعتقاد انوشه، معادل‌سازي در تاريخ نقشي ندارد. ترجمه عمدتا فن و هنر در آن كم است، يعني ما در ترجمه، هنر را به كار نمي‌بريم و اصل كار در ترجمه امانت است.»

ثاقب‌فر نيز مي‌گويد: «شما با بررسي در بازار نشر كتاب متوجه مي‌شويد چقدر كتاب در حوزه تاريخ ايران، از باستان تا معاصر ترجمه شده است تا به نيازهاي فرهنگي نسل جديد كه در جست‌وجوي تعريف هويت خود هستند، پاسخ دهد. بنابراين بايد گفت بين ترجمه متون تاريخي و وضعيت فرهنگي جامعه، ارتباط اساسي وجود دارد.»

در بخش نظرگاه، «بازخواني سنت ترجمه متون تاريخي در سده‌هاي ميانه ايران دوره اسلامي» نوشته علي موذني و «محاسن و نواقص كتاب‌هاي تاريخي ترجمه شده در ايران معاصر» نوشته كامران عاروان آمده است.

«گنجينه آثار ايران» نوشته دكتر فيروز مهجور، «نادرشاه: كشورگشاي آسيا» اثر علي سلطاني شايان، «مسلمانان و اروپا» به قلم عباس جداري كريميان، «روشنفكران و قدرت» به قلم نواب صياميان گرجي و «گردش اقيانوس: نقش و تأثير باد و فرايندهاي مربوط به چرخه گرما و شوري (گردش ترموهالين)» نوشته ايمان روستا از بخش‌هاي كنكاش ماهنامه تخصصي كتاب ماه تاريخ و جغرافيا است.

در بخش بازتاب هم مطالب «تصوير تاريخ در قاب ترجمه» به قلم مرضيه سليماني، «اسلام و انديشه سياسي» نوشته رقيه متاني، «مسافري از ژاپن» اثر رقيه فراهاني فرد، «استيلاي اعراب» نوشته محمدحسين عليزاده، «جنگ جهاني اول و فارس» به قلم مسعود خاتمي و «باستان‌شناسي آسياي صغير» نوشته سهيلا فيروزي آمده‌ است.

«مسأله زمان» نوشته محمدحسين بهنام‌فر و «كشتي‌هاي مسلمين» اثر نعمت‌اله علي‌محمدي،‌ «خيزش غرب» نوشته محمد ابراهيمي فيلوري و ‌«هخامنشيان» به قلم فرهاد برادرشاد در بخش پرتوهاي تلاش آمده است.

در اين شماره، فرهاد برادرشاد، كارشناس ارشد تاريخ ايران باستان كتاب «تاريخ سياسي هخامنشيان» نوشته محمد داندامايف را با برگردان فريد جواهركلام نقد و بررسي كرده است. منتقد اين كتاب مي‌نويسد: داندامايف پس از مدت‌ها پژوهش و استفاده از منابع گوناگون، به نگارش اين كتاب يعني تاريخ سياسي هخامنشيان پرداخته است. وي كار خود را از همان آغاز، يعني تاريخ اقوام ايراني پيش از شكل‌گيري امپراتوري هخامنشي شروع كرده و در 39 فصل، شخصيت كوروش و پيدايش اين امپراتوري را مورد بحث قرار داده است.

همين ماه، كوتاه از تاريخ، پيشخان تاريخ و چكيده انگليسي نيز پايان‌بخش اين ماهنامه تخصصي هستند. شماره 166 كتاب ماه تاريخ و جغرافيا به سردبيري حبيب‌الله اسماعيلي همراه لوح فشرده فهرست كتاب‌هاي منتشر شده بهمن 90 با بهاي 1200 تومان به كوشش موسسه خانه كتاب به چاپ رسيده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها